Kranjska Gora je znana predvsem kot turistična destinacija in smučarski center. Mi pa smo se po njej sprehodili kot turisti, ki si radi ogledujejo kulturne znamenitosti: Štacjon, Park miru, rojstna hiša pisatelja Josipa Vandota, Kekčev spomenik in druge. Na poti smo naredili postanek tudi pri spomeniku Jakobu Aljažu in dan zaključili v Slovenskem planinskem muzeju.

Sprehajali smo se po delu Parka Brdo, odprtem za javnost. Očaral nas je s svojimi sprehajalnimi potmi, Gabrovim in drugimi drevoredi, lepim grajskim vrtom Gradu Brdo, Zoisovo lipo, mostički Račjega otoka, Otočkom ljubezni, dvema jezeroma, bujno cvetočimi rododendroni in drugimi lepotami. Dan smo zaključili s torticami Kavarne Zois.

Dan smo namenili potepanju po Bohinjski dolini. Iz Podkorit smo se mimo ruševin plavža in visečega mostu čez Savo Bohinjko sprehodili do slapu Grmečica. Slap je bil ob našem obisku žal suh, zato ga bomo morali obiskati še kdaj. Nato smo iz Bohinjske Bistrice odšli na ogled arheološkega najdišča Ajdovski gradec. Naš aktiven izlet smo zaključili z ogledom slapu Savica v Bohinju.

Na vroč poletni dan smo iz Ribčevega Lazu odšli na 12 km dolg sprehod okoli Bohinjskega jezera. Prva polovica poti ob jezeru nam je ponudila nekaj čudovitih pogledov na jezero in okolico. Na drugi strani jezera smo se sprehodili mimo jezerskega pritoka Savice in obiskali staro vojaško pokopališče. Vračali smo se ob cesti mimo nihalke na Vogel in cerkvice sv. Duha ter zaključili Pod Skalco.

Obiskali smo podružnico koncentracijskega taborišča Mauthausen na Ljubelju. Ostanki taborišča so slabo vidni, a smo si zaradi informativnih tabel bolje predstavljali zgodbo taborišča in tistega časa. Pri povratku smo si ogledali še Koncentracijsko taborišče Ljubelj, ki je urejeno v spominski park. Pred odhodom domov smo se v Podljubelju sprehodili še do 18 m slapu Belega potoka, Tominčevega slapu.

Iz Smlednika smo se sprehodili na Stari grad nad Smlednikom. Po makadamski cesti mimo kapelic Kalvarije smo po krajšem vzponu že zagledali ruševine gradu. Presenečeni smo bili nad njihovo mogočnostjo in razgledom na okolico, ki so nam ga ponudile. Vrnili smo se k avtu in se odpeljali še do bližnjega Hraškega bajerja, kjer smo v družbi ponosnega laboda opazovali bogat rastlinski in živalski svet.

Sprehodili smo se po parku Begunjske graščine. Po promenadi smo prišli do grobišča talcev, senčnice Brezjanke in paviljona Jožamurka s kapelico sv. Jožefa, arhitetka Jožeta Plečnika. Ob povratku smo pri vhodu graščine videli še veliki zvon cerkve sv. Urha, nato pa smo se odpeljali naprej do ruševin gradu Kamen. Malo smo se potepali po ruševinah, potem pa smo se strmo povzpeli do jame Zijalke.

Sprehajali smo se po ozkih uličicah Kamnika. Ogledali smo si Vrtomirjev tunel, Glavni trg z vodnjakom in ruševine Malega gradu z razglednim stolpom. Po uživanju v lepem razgledu na mesto smo se spustili do Kraljevega štacjona in naprej do gradu Zaprice. Vrnili smo se v center na ulico Šutna s cerkvijo Marije Brezmadežne, odšli do rojstne hiše R. Maistra in dan zaključili pri mostu čez Nevljico.

Odšli smo na ogled mesta Radovljica. Začeli smo z ogledom starega dela mesta in Linhartovim trgom. Tu stojita Lectarjeva hiša in Radovljiška graščina, za njo pa cerkev sv. Petra z arkadnim dvoriščem. Nadaljevali smo mimo Malijeve in Šivčeve hiše vse do obrambnega jarka. Sledil je ogled novejšega dela mesta z Linhartovim spomenikom in gabrovim drevoredom ter sprehod po pobočju Oble gorice.

Na oblačen novembrski dan smo odšli na sprehod do bližnjih Bobovških jezer. Čeprav smo domačini, smo jih tokrat obiskali prvič. Parkirali smo ob cesti in se sprehodili do informativne table o jezerih. Po kolovozu smo se sprehodili do jezera Ledvička, nadaljevali po gozdni poti mimo Čukove jame in naprej do največjega jezera Krokodilnica. Na poti smo res uživali v samoti in tišini narave.

Siv jesenski dan smo izkoristili za potep po bližnjem kraju Šenčur. Od pokopališča smo se sprehodili mimo cerkve sv. Jurija do spomenika Mariji Tereziji oz. spomenika krompirju. Čez cesto smo si ogledali Bvagnetovo hišo iz 18. stoletja in se sprehodili po javorjevem drevoredu. V novejšem delu naselja smo srečali smo več krščanskih znamenj in presenečeni odkrili parkirišče Godlarjev iz Šenčurja.

Obiskali smo mesto Tržič. Pri ogledu smo sledili informacijski knjižici Sprehod po starem mestnem jedru in tako o Tržiču izvedeli več kot smo se nadejali. Začeli smo pri Kamnitem mostu, se ustavili pod oknom zavetnikov čevljarjev, nato pan tekom ogleda videli veliko tako ali drugače zgodovinsko pomembnih hiš. Sprehodili smo se tudi do zapuščenega gradu Neuhaus, od koder je bil lep pogled na mesto.

Potepali smo se po vasi Duplje na Gorenjskem. Začeli smo v Sp. Dupljah pri cerkvi sv. Vida in se sprehodili mimo Graščine Duplje do Vogvarjeve hiše. Obe znamenitosti smo si ogledali le od zunaj in nadaljevali naš sprehod z vzponom proti gozdu, od koder se je odprl lep razgled. Zavili smo na gozdno cesto in odšli do Rokovnjaškega tabora v Udin borštu s kožaricami in Krivo jelko v Zg. Dupljah.

Raziskovali smo stari del mesta Škofja Loka. Pričeli smo pri srednjeveški kašči, se sprehodili mimo Špitalske cerkve in odšli na sprehod v grajski vrt Škofjeloškega gradu. Na Mestnem trgu smo si ogledali slikovite meščanske hiše in nadaljevali še do Nunske cerkve, Kapucinskega mostu in Kapucinskega samostana. Iz starega dela mesta smo se odpeljali še v Puštal do Nacetove hiše in Hudičeve brvi.

Ponovno smo obiskali Jezersko, tokrat smo najprej odšli proti cerkvi sv. Ožbolta. Pri Karničarjevih smo si izposodili njen ključ za ogled od znotraj, nato pa smo se odpeljali do Ankove domačije in se sprehodili do Jezerske slatine. Po krajšem oddihu pri Planšarskem jezeru smo se odpeljali do kmetije Spodnji Virnik in obiskali lehnjakove izvire, pred odhodom domov pa še kamnolom lehnjaka.