Izleti

Info

  • Trajanje: cel dan
  • Letni čas: pomlad, poletje

Vrednote

  • Uživajte v: turistična ponudba
  • Naravne znamenitosti: brez
  • Urbane znamenitosti: arheološka najdišča, cerkve, samostani, gradovi, mestni trgi, ruševine, stare zgradbe, stara mestna jedra

Potopis

Med dopustovanjem v majhni vasici na koncu Istre – Premanturi – smo želeli »dolgočasno« poležavanje na plažah Kamenjaka popestriti z ogledom znamenitosti v Puli. Vroč poletni dan smo pričeli v Areni Pula, kjer smo imeli srečo s parkiranjem in smo avto lahko pustili tik pred ruševinami amfiteatra. Kupili smo karto za ogled šest Puljskih znamenitosti in vstopili v areno. Ruševine smo si ogledali po predvidenih informacijskuh točkah, ki jih uporablja tudi brezplačen avdio vodič. Mi si sicer vodiča nismo izposodili, saj smo želeli dolžino ogleda prilagoditi našemu najmlajšemu. Sprehodili smo se na najvišjo točko ruševin, se usedli na sedeže za gledalce in si ogledali oder »skozi oči« Rimljanov. Nato smo se spustili pod areno, kjer smo si ogledali različne amfore in naprave stare oljarne. Pri izhodu si je naš mali vitez za spomin kupil najpomembnejši pripomoček, meč.

Zapustili smo Areno in se sprehodili do železniške postaje. Tam smo dodobra raziskali staro parno lokomotivo, ki pa je bila za varno raziskovanje žal čisto preveč opremljena s smetmi. Pri povratku do avta smo se ustavili v senci otroškega igrišča ob poti, nato pa smo se odpeljali naprej.

Z nekaj preglavicami po neznanih cestah Pule smo po krogu vožnje okoli Beneške trdnjave - Puljskega gradu le našli pravo ulico, po kateri smo se pripeljali čisto do gradu in tam tudi brezplačno parkirali. Vstopili smo skozi prehod in najprej zagledali razstavo o Tartiniju. Sprehodili smo se po dveh spominskih sobah in uživali v glasbi tega znanega skladatelja. Nato smo se povzpeli po poti na travnate površine okoli gradu. Površine sicer niso bile urjene v grajski vrt, kot ga običajno pričakujemo, so pa ponujale super razgled na Pulo, železniško progo, areno, cerkev, pristanišče in ladjedelnico ter nekatere vojaške objekte v daljavi. Od starih topov smo se povzpeli še po ozkih stopnicah manjšega stolpa še na višjo razgledno točko, ki pa smo jo zaradi gneče in vročine kmalu zapustili. Pri iskanju izhoda smo se ustavili še v prijetno ohlajeni sobi z razstavo o Buzetu, kjer smo poslali domov elektronsko razglednico, Samo pa je lahko užival v elektronski sestavljanki.

Puljski grad smo zapustili in se po stopnicah spustili mimo samostana sv. Frančiška do glavnega trga - Forum. Zelo nam je bil všeč cel trg in vzdušje na njem, nato pa smo odšli na ogled v Augustov hram oz. Augustov tempelj. Tu smo si ogledali nekaj zanimivih arheoloških ostankov iz Rimskih časov kot tudi iz predela Amazonke. Prijazen vodič nas je usmeril na vhod v Zerostrasse. Gre za podzemne Puljske rove, ki so nekdaj služili kot zaklonišče, danes pa so urejeni in odprti za javen prehod. Nam so nudili še kako zaželen hlad tako vročega dne, sicer pa se je bilo po njih prav zanimivo sprehajati in si na poti ogledati tudi več slikovnih utrinkov iz starih časov (iz časa Tita, filmskega festivala z nagrajenim filmom Vesna ipd.). Od treh izhodov smo našli dva in rove zapustili pri izhodu v bližini Herkulovih in Dvojnih vrat.

Nato smo se čez trg sprehodili še do Zlatih vrat - Slavoloka Sergijevcev (imenovanega tudi Slavolok zmage), si privoščili sladoled, od tu pa po stopnicah nadaljevali proti ruševinam Malega rimskega gledališča. Tu smo bili navdušeni nad pogledom na ruševine, precej manj pa s sprehodom po njih, saj smo ponovno naleteli na ogromno smeti po tleh, predvsem veliko razbitega stekla, ki je Podiju onemogočalo samostojno hojo. Tudi vsi ostali smo zelo pazili na vsak korak. S slabim priokusom smo se preko ruševin povzpeli nazaj do Puljskega gradu in našega avta.

Od tu smo se že prijetno utrujeni vseeno odpeljali še do Akvarija Pula v Verudeli. Tu smo naleteli na težave s parkiranjem, saj so bila vsa uradna in dovoljena parkirišča  zasedena. Ko smo parkirali na bližnjem pločniku, smo se preko gozdička in polnih parkirišč sprehodili do akvarija. Zbrali smo še zadnje moči in odšli na ogled morskega sveta. Čeprav se je ogled začel z živalmi, ki živijo na predelih bibavice (pas obale, kjer se menja voda med plimo in oseko), nas je preostali del akvarija res navdušil. V prvem nadstropju smo videli ogromno meduzo, hobotnico, jastoge, piranje in številne druge pisane ribe. Zanimivo je bilo opazovati skate v bazenu, kako so z glavami gledali nad gladino, pozirali fotoaparatom in se pustili božati številnim obiskovalcem. Veseli smo pozdravili nekaj rešenih želv velikank, nato pa smo se povzpeli v najvišje nadstropje. Tu je bilo le nekaj informacijskih tabel o starih časih akvarija, zato smo kaj hitro odšli nazaj dol. V pritličju smo ugotovili, da se naši ogledi še niso končali. Po ozkih hodnikih smo se spustili še nižje in prišli na vrt. Tu smo našli več zunanjih akvarijev z večjimi ribami, pri vhodu čez manjši mostič pa so nas pozdravile želvice v potočku. Tu je bilo tudi otroško igrišče, ki pa ga zaradi vročine in utrujenosti nismo koristili. Akvarij smo zapustili polni lepih vtisov in presenečeni nad vsem videnim. Videli smo več kot smo pričakovali, zato so bili vsi zadnji atomi naših moči res dobro uporabljeni. Dan v Puli smo zaključili z okusnim kosilom v restavraciji v bližini akvarija.

Povezani prispevki

Dostop

Istrski ipsilon zapustimo na prvem izvozu za Pulo, ki nas po Šijanski cesti hitro in direktno pripelje v mesto. Peljemo se mimo trgovskega centra (Konzum) in na večjem krožišču izberemo drugi izvoz. Nadaljujemo po cesti 43. Istarske divizije in že sledimo oznakam za Areno Pula. Na drugem krožišču se držimo leve (3. izvoz), sledimo tablam za areno in se v kratkem pripeljemo tik pred njo, kjer tudi parkiramo (parkirišča ob cesti).

Od arene se peljemo naprej po Amfiteaterski ulici, pri Puljski knjižnici izberemo ulico Castropola (ožja, se začne vzpenjati v klanec), iz katere v kratkem zavijemo levo v Gradinski uspon. Ta nas pripelje na parkirišče tik ob gradu.

Od gradu se odpeljemo nazaj mimo arene do velikega krožišča na Šijanski cesti (v bližini Konzuma), kjer izberemo v krožišču prvi izvoz. Sedaj sledimo glavni cesti (Aleja Prekomorskih Brigada) in se preko šestih krožišč peljemo naravnost vse do Verudele. Tu na ustreznem mestu parkiramo na parkiriščih, ki so namenjena kopalcem/dnevnim obiskovalcem, do vhoda v Akvarij Pula se nato sprehodimo.

Zanimivosti

Na južnem delu polotoka Istra na Hrvaškem se nahaja največje mesto Istre, Pula. Šteje slabih 60 tisoč prebivalcev. Gre za staro mesto, ki je obstajalo že v rimskih časih. Na to nas spomnijo številni arheološki ostanki.

Med temi je najbolj znana Arena Pula, rimski amfiteater iz obdobja vladavine Augustusa in Vespasiana. Je eliptične oblike. Dolga je 132,45 in 105,10 metrov ter visoka 32,45 metra. Ima tri nadstropja, spodnji dve sta imeli ovalne odprtine, zgornje pa kvadratne. Nanjo je vodilo 15 vrat in je lahko sprejela 23 tisoč gledalcev. S štirih stolpov so na gledalce lahko pršili odišavljeno vodo ali zaščitili gledalce pred soncem ali dežjem z velikimi platni. Sedaj v njej gostijo gledališke predstave in glasbene koncerte ter Pulski filmski festival.

Ostale pomembnejše znamenitosti v Puli so Augustov hram (Augustov tempelj), Slavolok Sergijevcev (Slavolok zmage oz. Zlata vrata), Dvojna vrata in Herkulova vrata, mestna hiša z mestnim trgom, cerkev sv. Frančiška s samostanom, Malo rimsko gledališče, Beneška trdnjava/Puljski grad in Akvarij Pula.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik