Izleti

Info

  • Trajanje: večji del dneva
  • Letni čas: pomlad

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, mir, narava
  • Naravne znamenitosti: klifi
  • Urbane znamenitosti: gradovi, kapelice, spomeniki, kipi

Potopis

Grad Miramar je dal zgraditi nadvojvoda Maksimilijan Habsburški med leti 1856 in 1860. Okoli njega je tudi park, zaradi svoje lepote pravi cilj našega izleta.

Takoj po prihodu v kompleks smo trčili v grad in urejeno dvorišče pred njim. Ker na parkirišču in ob gradu skoraj ni bilo žive duše, smo se odločili izkoristiti jutranji hlad in čisto svetlobo ter raziskati park okoli gradu. Razvejane poti so nas kmalu potegnile v svoj labirint, iz katerega se nam zaradi lepote niti ni ljubilo oditi.

Tako smo na poti naleteli na urejen park s kavarno in pogledom na morje, našli smo Labodje jezero, kjer nas je z obiskom počastil tudi sam gospod labod. Sprehodili smo se po drevoredu, ki je krasil zgornji del parka in poslikali, kar se je poslikati dalo v spodnjem, obmorskem delu. Žal prav do obale nismo mogli priti.

Obiskali smo tudi Castelleto, manjši objekt in videli porušeno kapelico. V bližini so bili razstavljeni tudi tropski ptiči, kamor pa zaradi neznanja tujega jezika nismo vstopili. Gospa na vhodu so nam nekaj tako vneto razlagali, da smo se rajši obrnili in odšli drugam.

Pri povratku pred grad smo odkrili, da je kolona za vstop v grad predolga, da bi bila vredna našega čakanja. Tako smo rajši plačali parkirnino in se odpravili proti Devinu.

Rilkejeva pot se imenuje po René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke, bolj znanem kot Rainer Maria Rilke, pesniku rojenem v Pragi. Med obiskom v Devinu je napisal znane Devinske elegije, navdih za delo pa je črpal prav iz klifov, po katerih je speljana pot.

Do približno uro hoda oddaljenega cilja smo se odpravili peš. Veš čas smo hodili bolj ali manj po ravni poti, kakšnih 50 metrov dvignjeni nad morjem. Veš čas smo hodili po robu pečine, tako da so bili razgledi vredni poti. Primorsko rastlinje in sončno vreme nam je nudilo številne priložnosti za fotografiranje.

Za ogled gradu in okolice smo si na vhodu kupili karte, nato pa se podali proti gradu. Ogledali smo si nekaj zgodovine tega okoli 1400 leta zgrajenega objekta. V času našega obiska so v gradu tudi snemali film, ogledali pa smo si tudi razstavo damskih torbic. Sonce je kar vabilo po ogledu bližnjega parka in razglednih točk. Pogled na ruševine gradu iz enajstega stoletja, Trst in Tržiški zaliv je bil pika na i čudovitega izleta.

Da nam ne bi bilo prevroče, smo se odpravili še v bunker iz druge sv. vojne, nato pa na nazaj Rilkejevo pot in proti avtu. V senci pri avtomobilu smo tudi pomalicali in se odpeljali proti Trstu. Ker smo zgrešili odcep proti Kopru, na nebu pa so se pričeli zbirati oblaki, smo se odločili za povratek v Kranj.

Povezani prispevki

Ni povezanih prispevkov.

Dostop

Do Ljubljane smo prispeli po stari cesti, nato pa smo se prek obvoznice priključili avtocesti smer Koper-Trst. Zavili smo na izvoz Sežana in prek mejnega prehoda Fernetiči prišli v Italijo. Pot bi lahko nadaljevali kar po avtocesti, vendar smo se usmerili na lokalno cesto proti Trstu. Držali smo se smeri Monrupino/Repentabor in se peljali skozi vas Opčine (Villa Opicina). Kmalu smo prispeli v Trst, ki smo ga prečkali v smeri proti obali in tam zavili desno na ulico Viale Miramare, ki nas je pripeljala prav pred grad Miramar, kjer smo pustili avto znotraj urejenega parkirišča (brezplačno parkirali bi lahko tudi ob cesti pred parkom).

Po ogledu smo pot nadaljevali po obalni cesti proti Devinu. Na koncu Sesljana (Sistiano) smo videli tablo, ki označuje pričetek Rilkejeve poti (Sentiero Rilke). Tu smo parkirali avto in pot nadaljevali peš po Rilkejevi poti proti Devinu (Duino). Povratek skozi Trst v Slovenijo.

Zanimivosti

Grad Miramar, leži kakšnih 6 km severozahodno od Trsta. Ime izhaja iz španske besedne zveze "mira mar", kar pomeni pogled na morje. Zgrajen je bil leta 1860 na željo nadvojvode Maksimiljana Habsburškega. Po smrti Maksimiljana je grad služil kot občasna rezidenca Habsburžanov. Danes je grad urejen mot muzej. Ob njem nahaja tudi čudovit park z rekdimi eksotičnimi rastlinami, v bljižini pa je manjši objekt Castelleto, kjer je v času gradnje gradu živel Maksimiljan s svojo ženo.

Devinski grad leži ob naselju Devin na severu Tržaškega zaliva. Prvotno sta tu stala dva gradova, a so od starejšega ostale le še ruševine. Ob ruševinah je leži nad morjem bela skala imenovana Dama Bianca, ki je bila zaradi svoje podobe zakrite žene vir številnih pripovedk. Mlajši grad je odprt za turistične oglede in je v odličnem stanju. Do naselja Devin in s tem gradu vodi znana in zelo lepa razgledna Rilkejeva pot, ki vodi od Sesljana po klifni obali do Devina. Pot je dobila ime po pesniku Rainer Maria Rilke-ju, ki je tu napisal Devinske elegije.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik