Hribi

Info

 • Zahtevnost: zelo lahka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: poletje, jesen

Višine

 • Višina izhodišča: 580 m
 • Višina cilja: 834 m
 • Višinska razlika: 254 m

O poti

 • Parkirišče: označeno parkirišče
 • Podlaga poti: gozdna pot, makadamski kolovoz, skalna pot
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled, narava
 • Naravne znamenitosti: potoki, reke, slapovi, soteska
 • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, mostovi

Potopis

Lep sončen dan smo preživeli v soteski Vintgar in na njenih bližnjih pohodniških poteh. Po plačilu parkirišča in hitrem nakupu vstopnic smo že stali na prvem lesenem mostu soteske, pod katerim je voda bučala in drla navzdol. Fotoaparat je pel in zato smo po poti napredovali počasi. Lepo in zanimivo je bilo opazovati hitre spremembe vodnega toka po soteski in opazovati dva obraza reke: enkrat močna, brzeča in glasna, a že takoj za naslednjim ovinkom mirna in tiha. 

Pot po soteski je lepo urejena, svoj čar vsekakor naredijo tudi njeni številni leseni mostovi in galerije. V drugem delu soteske smo prišli do kamnitega železniškega mostu, ki je mogočno stal tik nad nami, pod njim pa smo lahko uživali razgled na manjše slapišče. Lep zaključek sprehoda po soteski predstavlja slap Šum, ki se nahaja pod manjšo turistično brunarico. Tu si lahko privoščimo oddih ali kupimo kakšen spominek.

Mi smo zaradi velike gneče kar hitro nadaljevali. Brunarica hkrati predstavlja tudi križišče: ena pot vodi levo čez leseni most nad slapom, druga nas po stopnicah navzdol pripelje do razgledne točke slapu, tretja vodi naprej v smeri cerkvice Sv. Katarine, vrha Hom ali Bleda. Najprej smo odšli na razgledno točko in tam uživali v pogledu na lep slap. Vredno se je bilo spustiti navzdol. Po fotografiranju in malici smo se vrnili nazaj do brunarice, od koder smo nadaljevali proti cerkvici Sv. Katarine. 

Po slabe pol ure (kot je navajal tudi smerokaz) nenaporne hoje po dobro označeni gozdni poti smo že stali na robu gozda. Najprej smo se ustavili ob usmerjevalni tabli za pivo (tudi to je lahko lokalna znamenitost, katere pravi pomen prepozna predvsem moški del pohodnikov), nato pri cerkvici. Uživali smo v lepem razgledu na Bled in okolico, naš najmlajši pohodnik pa na otroškem igrišču. V okrepčevalnici smo se ohladili s sladoledom, nato pa po makadamski poti krenili naprej proti Homu. 

Pot nas je v kratkem z makadama ponovno pripeljala v gozd (držali smo se leve smeri). Večina poti vodi po senci širokega kolovoza, ki se v določenih odsekih zoži. Hoja ni zahtevna, kljub temu pa so nas posamezni vzponi opomnili, da prihajamo na vrh. Sam vrh Hom ni razgleden, ampak skrit v senci dreves. Je lepo urejen s ptičjo hišico in hrano za ptice, vpisno knjigo z žigom in manjšo klopjo za oddih. Brez večjih naporov smo ga osvojili v predvidenem času (45 minut). 

Po krajšem počitku je bil pred nami le še spust v dolino. Ker je vrh zaraščen in prepreden s potmi, smo se pričeli vračati po poti, ki smo jo izbrali bolj po občutku in upali, da bo prava. Spuščali smo se kar strmo in kljub nenaporni poti za nami smo čutili, da je naše potepanje trajalo že več ur. Ob izhodu iz gozda se je pot spremenila v makadamski kolovoz, ki nas je pripeljal na enega od parkirišč za obiskovalce soteske. Na desni strani smo opazili malce skrite stopnice, po katerih smo se spustili direktno do našega parkirišča. Tu je bilo obiskovalcev sedaj precej več kot zjutraj in veseli smo bili, da smo v lepotah soteske lahko uživali brez gneče. 

Povezani prispevki

Dostop

Gorenjska avtocesta nas pripelje do Lesc, kjer iz nje zavijemo pri odcepu za Bled. Po prihodu na Bled na semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Pokljuke. Kmalu nas pričaka smerokaz za Blejski Vintgar, ki nas bi pripeljal do spodnjega vhoda v sotesko. Mi smo se odločili za zgornji vhod v sotesko, zato sledimo glavni cesti do Spodnjih Gorij. Sredi vasi najdemo oznako, ki nas odpelje iz glavne ceste na desno. Sledimo oznakam in kmalu pripeljemo na veliko parkirišče, ki je tudi vhod v Vintgar.

Zanimivosti

V bližini naselja Zgornje Gorje se nahaja 1,6 km dolga soteska Blejski vintgar. Skozenj teče reka Radovna. Vintgar je znana turistična znamenitost, saj je Radovna vanj izklesala od 50 do 100 m globoko korito, polno tolmunov, brzic, zaključuje pa ga 13 m globok slap Vintgarski Šum. Kot turistična znamenitost je lepo vzdrževana; pot poteka po galerijah in mostovih ob in nad reko.

Cerkev svete Katarine na Homu se nahaja na južnem pobočju sicer 834 m visokega hriba Hom. Cerkev je iz okoli 15. stoletja, grajena v gotskem stilu. V 18. stoletju je bila barokizirana z baročnim oltarjem. Obkrožena je z vidnimi ostanki taborskega obzidja. Ob cerkvi stoji lesena klop, s katere lahko občudujemo lep razgled.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik