Potovanja

Info

  • Letni čas: poletje

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, narava, turistična ponudba
  • Naravne znamenitosti: naravni parki, obale, plaže, rt
  • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, stara mestna jedra

Potopis

Svetovna epidemija je obljubljala, da bomo dopust preživeli doma. Vseeno pa nam je uspelo priti do družinske prikolice v Premanturi. Ravno negotove razmere so nam omogočile izrazito mirne in osamljene počitnice, saj so bili kampi bolj prazni in tudi število čolnov je bilo precej manjše kot pretekla leta.

Dnevi so si bili v osnovi precej podobni. Za kopanje smo izbrali plažo, ki je bila najbolj ustrezna glede na trenutno vreme, hkrati pa ne preveč naseljena. Tako smo se potepali po vseh okoliških otokih, uživali v njihovih značilnostih, se učili plavati, potapljati in skakati v vodo ter se nastavljali toplim sončnim žarkom.

Kosili smo jedi z žara. Kar nekajkrat smo si privoščili morske dobrote, zlato zapečene in z okusno prilogo. Bolj vetrovne dni smo preživljali ob prikolici, z igrami za mizo, loparji v rokah in knjigami v naročju. Tudi obvezna vojna z vodnimi balončki ni manjkala.

V zadnjih dneh smo izkoristili poln tank bencina in mirno morje ter se podali na daljše potovanje po otokih. Pričeli smo z ogledom goveda na Bodulašu, nadaljevali s kratkim skokom do Fenere, nato pa nas je mirno morje pripeljalo celo do svetilnika Porer (ogledali smo si ga v koloni z drugimi, precej večjimi ladjami). Sledilo je kopanje na Fenoligi, znani po dinozavrovih stopinjah, ter obisk nekaterih bolj znanih zalivov rta Kamenjak. Povratek smo podaljšali še do Premanturskega škojčiča, manjšega otoka v domačem zalivu.

Med povratkom domov smo ugotavljali, da smo dopust več kot uspešno izkoristili in se bo kar težko ponovno vklopiti v običajni vsakdan.

Povezani prispevki

Zanimivosti

Premantura je osrednje naselje na najbolj južnem delu Istre, hrvaškega največjega polotoka. Leži na osrednjem, nekoliko višjem, delu polotoka Kamenjaka. Staro mestno jedro naselja se je skoraj v celoti ohranilo vse do danes, zanj so značilne bele hiše z rustikalnimi oboki in majhnimi balkoni. Najbolj opazen element starega dela naselja prav gotovo predstavlja 27 m visok, kvadraten zvonik, ki služi za orientacijo med plovbo mornarjem in ribičem v okolici rta Kamenjaka. Novi del naselja predstavljajo turistična vikend naselja.

V okolici Premanture in sosednjega naselja Medulin svoj čar naredijo manjši otočki (skupina devetih otokov), med katerimi so največji Ceja, Fenera in Bodulaš, najbolj zanimiv pa je verjetno otok Fenoliga, kjer so še danes vidni ostanki stopal različnih dinozavrov, ki so tu živeli pred 110-90 milijoni let. Posebno dobro je ohranjena sled dvonožnega triprstega dinozavra, pripadnika skupine guanodontida, v neposredni bližini pa so tudi sledi večjega štirinožnega plazilca, ki je verjetno pripadal sauropodom.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik