Potovanja

Info

  • Letni čas: pomlad, poletje

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, narava, turistična ponudba
  • Naravne znamenitosti: obale, plaže, rt
  • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, gradovi, mestni trgi, ruševine, stara mestna jedra

Potopis

Naš dopust smo ponovno preživeli v nam dobro poznanem kampu v Premanturi. Tu je vse bolj ali manj ostalo tako kot pretekla leta, dnevi z »možgani na off« so si bili bolj ali manj podobni.

Odhajali smo na Kamenjak in velikokrat imeli srečo, da smo lahko zasedli naše najljubše zalivčke z lepimi kamenčki v vodi. Tu je vsak od nas našel svoje užitke: potapljanje in ogledovanje lepega podvodnega sveta, skakanje v vodo, učenje skakanja v vodo na glavo, igranje z žogo, opazovanje dogajanja v širši okolici z daljnogledom (najprivlačnejši motivi so zagotovo občasni obiski luksuznih jaht), postavljanje kamnitih možicev in še kaj.

Enkrat smo naše popoldansko kopanje na plažah Kamenjaka podaljšali in pričakali sončni zahod. Žal so nebo na zahodu prekrivali oblaki, zato sam sončni zahod ni bil tako lep kot smo pričakovali. Poleg tega nam je v kader priplul tudi ogromen roza flamingo, ki je na hrbtu nosil »prelepo« morsko deklico. Na to »predstavo flaminga« se bomo sedaj spomnili ob vsakem gledanju sončnega zahoda.

Sredi dopusta smo se odločili tudi za turistični obisk in ogled mesta Pula , arene in akvarija. Čeprav smo v tem zelo vročem dnevu porabili vse atome naših moči, saj se je izlet razpotegnil na več ur kot smo planirali, smo na potepanju po Puli videli precej novega. Čez nekaj dni pa smo končno uspeli obiskati tudi slavno otočje Brioni , kar smo načrtovali že dolgo časa. Da je izlet uspel, gre zahvala prijateljema na dopustu v Barbarigi, ki sta z veseljem sprejela v varstvo našega kuža Podija (saj obisk Brionov v pasjem spremstvu žal ni mogoč). Tako smo dan zaključili z dobrim ribjim kosilom v Barbarigi in se v Premanturo vrnili utrujeni, a polni novih lepih vtisov.

Dopust je kot vedno minil prehitro. Prihodnje leto pa novim dogodivščinam naproti.

Povezani prispevki

Zanimivosti

Premantura je osrednje naselje na najbolj južnem delu Istre, hrvaškega največjega polotoka. Leži na osrednjem, nekoliko višjem, delu polotoka Kamenjaka. Staro mestno jedro naselja se je skoraj v celoti ohranilo vse do danes, zanj so značilne bele hiše z rustikalnimi oboki in majhnimi balkoni. Najbolj opazen element starega dela naselja prav gotovo predstavlja 27 m visok, kvadraten zvonik, ki služi za orientacijo med plovbo mornarjem in ribičem v okolici rta Kamenjaka. Novi del naselja predstavljajo turistična vikend naselja.

V okolici Premanture in sosednjega naselja Medulin svoj čar naredijo manjši otočki (skupina devetih otokov), med katerimi so največji Ceja, Fenera in Bodulaš, najbolj zanimiv pa je verjetno otok Fenoliga, kjer so še danes vidni ostanki stopal različnih dinozavrov, ki so tu živeli pred 110-90 milijoni let. Posebno dobro je ohranjena sled dvonožnega triprstega dinozavra, pripadnika skupine guanodontida, v neposredni bližini pa so tudi sledi večjega štirinožnega plazilca, ki je verjetno pripadal sauropodom.

Na južnem delu polotoka Istra na Hrvaškem se nahaja največje mesto Istre, Pula. Šteje slabih 60 tisoč prebivalcev. Gre za staro mesto, ki je obstajalo že v rimskih časih. Na to nas spomnijo številni arheološki ostanki.

Med temi je najbolj znana Arena Pula, rimski amfiteater iz obdobja vladavine Augustusa in Vespasiana. Je eliptične oblike. Dolga je 132,45 in 105,10 metrov ter visoka 32,45 metra. Ima tri nadstropja, spodnji dve sta imeli ovalne odprtine, zgornje pa kvadratne. Nanjo je vodilo 15 vrat in je lahko sprejela 23 tisoč gledalcev. S štirih stolpov so na gledalce lahko pršili odišavljeno vodo ali zaščitili gledalce pred soncem ali dežjem z velikimi platni. Sedaj v njej gostijo gledališke predstave in glasbene koncerte ter Pulski filmski festival.

Ostale pomembnejše znamenitosti v Puli so Augustov hram (Augustov tempelj), Slavolok Sergijevcev (Slavolok zmage oz. Zlata vrata), Dvojna vrata in Herkulova vrata, mestna hiša z mestnim trgom, cerkev sv. Frančiška s samostanom, Malo rimsko gledališče, Beneška trdnjava/Puljski grad in Akvarij Pula.

Brionski arhipelag (otočje) leži na zahodni obali hrvaške Istre in velja za enega najlepših narodnih parkov Hrvaške. Sestavlja ga 14 otokov med Pulo in Rovinjem, med katerimi sta največja Veliki Brion (5,6 km2) in Mali Brion (1,7 km2). Ostali, manjši, otoki so: Sveti Marko, Gaz, Obljak, Supin, Galija, Grunj, Supinić, Pusti otok (Madona), Vrsar, Sveti Jerolim, Krasnica (Vanga) in Kotež. Leta 1983 so Brione zaradi čudovite narave, bogate flore in faune ter mešanice zgodovinskih spomenikov, razglasili za narodni park. Možen je ogled Velikega Briona v spremstvu turističnega vodnika. To področje je bilo nekoč mondeno letovišče, nad katerim je bila navdušena vsa evropska aristokracija (od Franca Ferdinanda, avstro-ogrskega prestolonaslednika, do Viljema II., nemškega cesarja). Po 2. svetovni vojni pa so Brioni postali občasna rezidenca predsednika Jugoslavije Josipa Broza – Tita, ki si je na otoku Vanga dal urediti počitniško rezidenco. Tu so ga obiskovale številne pomembne politične in druge svetovno znane osebnosti. Na otoku Veliki Brion pa je Tito imel safari park z eksotičnimi živalmi.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik