Potovanja

Info

  • Letni čas: poletje

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, mir, turistična ponudba
  • Naravne znamenitosti: naravni parki, plaže, rt
  • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, stara mestna jedra

Potopis

Čeprav se v Premanturo vračamo vsako leto, se vsak dopust od prejšnjega po nečem razlikuje. Letos se nama je v Premanturi prvič pridružil Podi, ki je popestril trenutke ob prikolici in skrbel, da slučajno ne bi preveč lenarila. Ko sva ga utrudila, sva uživala ob branju knjig ali ob najini novi igri Mesto modrega meseca.

Poleg "zapečkarskih" hobijev pa je Luka letos na morje prinesel tudi surf. Nekajkrat je veter lovil v domačem zalivu, nedelja pa je bil dan močne burje v zalivu ob kampu Tašalera, kjer sta se nama pridružila tudi prijatelja Živa in Gašper. Kljub močnemu vetru je fotoaparat pel, ženski sva čvekali, Podi pa se je nastavljal vetru in pogledoval proti morju, kdaj bo Luka prisurfal mimo. Za zaključek sva veter izkoristila za spuščanje zmaja (ki mi ga je prijatelj Jure podaril za rojstni dan), ki je na burji super poplesaval in delal obrate.

V dnevih brez pravega vetra za surfanje smo se v popoldanskih urah odpeljali na plaže rta Kamenjaka, kjer smo vedno našli svoj zalivček in uživali v njegovem razgledu in miru. Seveda brez obiska razgledne točke ne gre, saj vedno ponuja čudovite poglede na svoje zalive in bližnje jadranske otoke. Dvakrat smo na obali počakali tudi na sončni zahod, kateremu so se letos vedno pridružili oblaki ter z njimi drugačne barve zahoda.

Skoraj vsak večer smo se sprehodili do vasi, kjer sva se Bubija posladkala z baklavo in odžejala z limonado, Podi pa je izpod mize slaščičarne pridno ogledoval mimoidoče. Poleg starega dela vasi smo se tokrat sprehodili tudi po novejšem predelu, kjer hitro nastajajo številni apartmaji za letos spet bolj številne turiste.

Povezani prispevki

Zanimivosti

Premantura je osrednje naselje na najbolj južnem delu Istre, hrvaškega največjega polotoka. Leži na osrednjem, nekoliko višjem, delu polotoka Kamenjaka. Staro mestno jedro naselja se je skoraj v celoti ohranilo vse do danes, zanj so značilne bele hiše z rustikalnimi oboki in majhnimi balkoni. Najbolj opazen element starega dela naselja prav gotovo predstavlja 27 m visok, kvadraten zvonik, ki služi za orientacijo med plovbo mornarjem in ribičem v okolici rta Kamenjaka. Novi del naselja predstavljajo turistična vikend naselja.

V okolici Premanture in sosednjega naselja Medulin svoj čar naredijo manjši otočki (skupina devetih otokov), med katerimi so največji CejaFenera in Bodulaš, najbolj zanimiv pa je verjetno otok Fenoliga, kjer so še danes vidni ostanki stopal različnih dinozavrov, ki so tu živeli pred 110-90 milijoni let. Posebno dobro je ohranjena sled dvonožnega triprstega dinozavra, pripadnika skupine guanodontida, v neposredni bližini pa so tudi sledi večjega štirinožnega plazilca, ki je verjetno pripadal sauropodom.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik