Potovanja

Info

  • Letni čas: pomlad, poletje

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, mir, narava, turistična ponudba, divje živali
  • Naravne znamenitosti: obale, rt
  • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani

Potopis

Kot je pri nas že v navadi, smo tudi poletni dopust 2019 preživeli v borovem gozdičku v Premanturi. Za razliko od lanskega dopusta tokrat nismo vstali pred sončnim vzhodom, ampak smo od doma odrinili sredi dopoldneva. V kamp smo prispeli ravno v času kosila. S takim počasnim tempom smo nadaljevali tudi v popoldnevu, saj se nam ni nikamor mudilo.

Naslednji dan smo preizkusili čoln in uspešno pristali na nam dobro poznani Ceji. Nam najlepša plaža je bila prosta in takoj smo lahko pričeli z našimi vsakoletnimi poletnimi aktivnostmi: plavanjem, snorklanjem, brskanjem za lepimi kamenčki, fotografiranjem in lenarjenjem.

V naslednjih dveh dnevih smo morali poslušati šumenje vetra v krošnjah dreves, zaradi česar je čoln sameval na svojem privezu. Razburkano morje nas ni preveč vabilo, rajši smo se zabavali na druge načine. V tem času je tudi Bubika praznovala rojstni dan, zato smo si privoščili okusno kosilo v restavraciji v vasi. Tam pa je naš najmlajši junak dobil neko zamisel, ki jo bo ob naslednjem obisku tudi izpeljal.

Ko se je peti dan dopusta veter končno malo umiril, smo se ponovno zasidrali na Ceji. Opremljeni s plavutkami smo snorklanje popeljali na višji nivo. Ob tem pa je najmlajši član ekipe pričel spoznavati lepote globoke vode.

V prihodnjih dnevih smo se s čolnom podali na malce bolj oddaljen otok – Fenero. Zasidrali smo se proti odprtemu morju, kar se je odražalo v bolj valoviti vožnji. Zato pa smo bili bogato poplačani z razgledom, mirom in samoto. Lenobne dni nam je krajšalo lepo vreme in pogumna veverica, ki se je sladkala z zrelimi sadeži margolane prav nad našo jedilnico v kampu. Da pa nam ne bi bilo preveč dolgčas, smo si v enem od večerov ogledali tudi delni lunin mrk.

Dolžan sem še pojasnilo o ideji, katero je naš najmlajši dobil med kosilom v restavraciji - zaželel si je kositi školjke. Tako je ob našem naslednjem obisku restavracije naročil odraslo porcijo dagenj in jo na presenečenje natakarjev in kuharja ne samo pojedel, lonec je še pomazal s kruhom.

Dopust je tako kar prehitro minil in kmalu smo se ponovno znašli v avtomobilu na poti nazaj v civilizacijo.

Povezani prispevki

Zanimivosti

Premantura je osrednje naselje na najbolj južnem delu Istre, hrvaškega največjega polotoka. Leži na osrednjem, nekoliko višjem, delu polotoka Kamenjaka. Staro mestno jedro naselja se je skoraj v celoti ohranilo vse do danes, zanj so značilne bele hiše z rustikalnimi oboki in majhnimi balkoni. Najbolj opazen element starega dela naselja prav gotovo predstavlja 27 m visok, kvadraten zvonik, ki služi za orientacijo med plovbo mornarjem in ribičem v okolici rta Kamenjaka. Novi del naselja predstavljajo turistična vikend naselja.

V okolici Premanture in sosednjega naselja Medulin svoj čar naredijo manjši otočki (skupina devetih otokov), med katerimi so največji Ceja, Fenera in Bodulaš, najbolj zanimiv pa je verjetno otok Fenoliga, kjer so še danes vidni ostanki stopal različnih dinozavrov, ki so tu živeli pred 110-90 milijoni let. Posebno dobro je ohranjena sled dvonožnega triprstega dinozavra, pripadnika skupine guanodontida, v neposredni bližini pa so tudi sledi večjega štirinožnega plazilca, ki je verjetno pripadal sauropodom.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik