Potovanja

Info

  • Letni čas: pomlad, poletje

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, turistična ponudba, divje živali
  • Naravne znamenitosti: obale, rt
  • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, stara mestna jedra

Potopis

V Premanturo smo prišli v dopoldanskih urah. Oče mi je razkazal čoln in mi pokazal osnove njegovega vzdrževanja v praksi, nato smo se odpeljali na mojo prvo samostojno vožnjo po morju. Čeprav sem imel veliko treme, sem bil kar zadovoljen. V dokaz lahko rečem, da zaradi moje vožnje ni bilo nikomur slabo.

Tako se je pričel naš poletni dopust 2018. Popoldan sem že, ves zelen v obraz, samostojno odpeljal svojo družinico na otok Ceja. Tam smo našli prosto plažo in do poznega popoldneva uživali v miru. Drugi dan smo se odpeljali že malo dalje, do (tretjega) otoka Šekovac. Tam smo si izbrali najlepšo plažo in kmalu obžalovali našo odločitev. Očitno je ta plaža priljubljeno pristajališče raznih veslajočih plovil, zato celo dopoldne nismo imeli nič miru. Naslednjih nekaj dni smo rajši preživeli na, od obale bolj oddaljeni, Ceji.

V začetku avgusta se je dvignila burja, zato smo, rajši kot da bi izzivali usodo na razburkanem morju, uživali pred prikolico. Igrali smo se razne igre in brali knjige. Najbolj popularna igra je bila Perplexus - krogla, znotraj katere je pravi labirint poti, po katerih mora igralec voditi kroglico, brez da bi le-ta padla na tla.

Ko se je burja polegla, smo ponovno odpluli na Kamenjak. Sledili so dnevi, ko smo na Ceji nabirali kamenčke in plavalne ter potapljaške izkušnje. Čeprav je bil dan enak dnevu, nam ni zmanjkalo ne zabave, ne motivov za lepe in barvite fotografije. Kar težko se je bilo posloviti od tople Istre in oditi nazaj domov.

Povezani prispevki

Zanimivosti

Premantura je osrednje naselje na najbolj južnem delu Istre, hrvaškega največjega polotoka. Leži na osrednjem, nekoliko višjem, delu polotoka Kamenjaka. Staro mestno jedro naselja se je skoraj v celoti ohranilo vse do danes, zanj so značilne bele hiše z rustikalnimi oboki in majhnimi balkoni. Najbolj opazen element starega dela naselja prav gotovo predstavlja 27 m visok, kvadraten zvonik, ki služi za orientacijo med plovbo mornarjem in ribičem v okolici rta Kamenjaka. Novi del naselja predstavljajo turistična vikend naselja.

V okolici Premanture in sosednjega naselja Medulin svoj čar naredijo manjši otočki (skupina devetih otokov), med katerimi so največji Ceja, Fenera in Bodulaš, najbolj zanimiv pa je verjetno otok Fenoliga, kjer so še danes vidni ostanki stopal različnih dinozavrov, ki so tu živeli pred 110-90 milijoni let. Posebno dobro je ohranjena sled dvonožnega triprstega dinozavra, pripadnika skupine guanodontida, v neposredni bližini pa so tudi sledi večjega štirinožnega plazilca, ki je verjetno pripadal sauropodom.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik