Izleti

Info

  • Trajanje: cel dan
  • Letni čas: pomlad, poletje

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, mir, narava, turistična ponudba, divje živali
  • Naravne znamenitosti: naravni parki, obale, plaže, posebno drevje
  • Urbane znamenitosti: arheološka najdišča, cerkve, samostani, muzeji, ruševine, stare zgradbe

Potopis

Že veliko let smo načrtovali, da bomo enkrat na dopustu obiskati Brione, a vedno so jih prehiteli drugi načrti. Letos smo na dopustu srečali prijatelja, ki sta dopustovala v Barbarigi, in sta bila pripravljena za en dan v varstvo sprejeti našega Podija (saj Brionov ni mogoče obiskati s štirinožnim prijateljem). In tako je tokrat le prišlo leto našega obiska Brionov.

Dan se je začel zgodaj in prav nič zaspano. Zjutraj smo hiteli v Barbarigo, oddali Podija, in po kratkem klepetu pohiteli nazaj v Fažano. Tam smo v TIC-u kupili karte za izlet na Brione in pohiteli na ladjo. Malce smo bili že pozni, zato nismo dobili sedežev z lepim razgledom (in smo večino vožnje preživeli ob ograji ladje). A naša pričakovanja zato niso bila nič manjša.

Po krajši vožnji smo prispeli na otok Veliki Brion, kjer smo se vsi potniki zbrali v manjših skupinah (glede na jezik, v katerem bomo razumeli vodiča). Po uvodu vodiča je v kratkem že pripeljalo nekaj manjših turističnih vlakcev različnih barv (česar je bil še posebej vesel naš najmlajši, nor na vlakce) in na vsakem vlakcu smo bili potniki enega vodiča. Z vlakci smo se odpeljali na pot proti drugemu delu otoka, do koder smo se počasi vozili kar nekaj časa. Uživali smo v rahlem vetriču in številnih lepotah narave ter pogledih na morje. Peljali smo se mimo oljke iz IV. stoletja, po drevoredu iz leta 1905, mimo Brionskega mediteranskega vrta vse do safari parka, kjer je bil prvi postanek. Tu smo si na kratko ogledali veliko različnih živali – koze, slone, noje, zebre, pave, Istrske osle, Istrske ovce, Istrsko govedo – Boškarin, … Po postanku smo zapustili velike travnate površine in živali ter se odpeljali naprej v sence borovcev in gozda. Peljali smo se mimo rimske rezidencialne vile v zalivu Verige iz I. stoletja (žal se nismo ustavili za ogled) in uživali v lepih razgledih. Sledila je povratna vožnja na izhodišče.

Obiskali smo cerkev sv. Germana iz XV. stoletja z razstavo kopij fresk in glagolskih pisanih spomenikov. Sledil je sprehod skozi urejeno promenado v bivšem kamnolomu, ki so ga okrasili z rastlinjem in postavili spominske table upravitelju otoka Alojzu Čufarju in dr. Robertu Kochu, ki je otok ozdravil malarije.

Sledil je čas za kosilo v okrepčevalnici ob cerkvi, a mi smo si privoščili kar malico iz nahrbtnika in oddih v bližnjem parku. Tu je domoval tudi glasni, a hkrati sramežljivi, kakadu Koki. Nekaj časa smo mu delali družbo in ga opazovali, kako se je nagajivo skrival številnim obiskovalcem ob svoji kletki, nato pa smo odšli še malo samostojno raziskovati bližnjo okolico – sprehodili smo se še do cerkvice sv. Roka, do stare oljke in drevoreda, ter ob povratku videli tudi kipe mamuta. Ob povratku h Kokiju smo ugotovili, da je skupina z našim vodičem že odšla. Na srečo smo jo zagledali od daleč in hitro stopili za njimi. Dohiteli smo jih ob Titovem kadilaku, ki je bil na ogled parkiran pred muzejem s fotografsko razstavo »Tito na Brionih«. Vodič nam je na kratko predstavil nekaj zanimivosti iz življenja Tita, nato pa smo si samostojno ogledali razstavo. V spodnjem nadstropju smo bili navdušeni nad razstavo številnih Titovih živali (zebre, žirafe, opice, levi, orli, antilope …), v zgornjem nadstropju pa je bilo veliko fotografij iz Titovih obiskov tujih državnikov in pomembnih oseb. Z ogledom razstave se je naš dan na Brionih tudi počasi bližal koncu.

Iz muzeja smo se sprehodili nazaj mimo Kokija in do obale. Ker naša ladja še ni bila pripravljena na odhod, smo na hitro obiskali še Boat House – sprehod po različnih sobah z raziskovanjem kulturne, zgodovinske in naravne dediščine Brionov. Tako je čas prehitro minil in na koncu smo že morali hiteti na ladjo. Tokrat smo dobili sedeže na klopi samega kljuna ladje, tako smo celo pot imeli razgled na morje iz prve vrste. Vožnja je kar prehitro minila in že smo bili nazaj v Fažani. Tu smo se še na kratko sprehodili ob obali, nato pa smo se prijetno utrujeni in polni lepih spominov odpeljali še v Barbarigo po Podija.

Tam smo preostanek dneva izkoristili za klepet s prijateljema, dobro kosilo z morsko obarvanim menijem in ohladitev v senci s kepico sladoleda. Pozno popoldne smo se odpeljali nazaj v Premanturo.

Povezani prispevki

Dostop

Istrski ipsilon zapustimo na izvozu Vodnjan Jug. Na večjem križišču zavijemo desno v smeri Vodnjana in se peljemo po Ulici Prvi maj. V manjšem krožišču nadaljujemo naravnost, nato pa za bencinskim servisom zavijemo levo na Fažansko cesto. Ta nas v kratkem pripelje na Vodnjansko cesto, kateri sledimo vse do obale. Sledimo smeri TIC Fažana (ta se nahaja sicer čisto ob pomolu), zato zavijemo desno v ožjo ulico. Tu, če imamo srečo, najdemo (plačljivo) parkirišče tik ob obali, sicer se vrnemo nazaj na glavno cesto in poiščemo parkirišče v bližini pekarne.

Zanimivosti

Brionski arhipelag (otočje) leži na zahodni obali hrvaške Istre in velja za enega najlepših narodnih parkov Hrvaške. Sestavlja ga 14 otokov med Pulo in Rovinjem, med katerimi sta največja Veliki Brion (5,6 km2) in Mali Brion (1,7 km2). Ostali, manjši, otoki so: Sveti Marko, Gaz, Obljak, Supin, Galija, Grunj, Supinić, Pusti otok (Madona), Vrsar, Sveti Jerolim, Krasnica (Vanga) in Kotež. Leta 1983 so Brione zaradi čudovite narave, bogate flore in faune ter mešanice zgodovinskih spomenikov, razglasili za narodni park. Možen je ogled Velikega Briona v spremstvu turističnega vodnika. To področje je bilo nekoč mondeno letovišče, nad katerim je bila navdušena vsa evropska aristokracija (od Franca Ferdinanda, avstro-ogrskega prestolonaslednika, do Viljema II., nemškega cesarja). Po 2. svetovni vojni pa so Brioni postali občasna rezidenca predsednika Jugoslavije Josipa Broza – Tita, ki si je na otoku Vanga dal urediti počitniško rezidenco. Tu so ga obiskovale številne pomembne politične in druge svetovno znane osebnosti. Na otoku Veliki Brion pa je Tito imel safari park z eksotičnimi živalmi.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik