Potovanja

Info

  • Letni čas: poletje

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, mir, turistična ponudba, divje živali
  • Naravne znamenitosti: naravni parki, plaže, rt
  • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, stara mestna jedra

Potopis

Obisk Premanture, mirne vasice na južnem delu istrskega polotoka, je postal že kar stalnica v našem poletnem repertoarju. Letos smo jo, za razliko od preteklih let, obiskali kaka dva meseca (24. 6. - 31. 6.) pred običajnim prihodom. Tako smo jo lahko spoznali v malo mirnejši in bolj zeleni luči.

V opisu iz prispevka Premantura 2011 se zagotovo spominjate našega malega korenjaka Sama, ki je v tem letu zrasel in se dobro pričel zavedati okolice. Zato naju je dolga pot do morja kar malo skrbela. V rezervi sva imela več počivališč. A Samo se je odlično odrezal. Prvi počitek od poti smo tako naredili šele sredi Istre, na Ročkem polju.

Tu smo iz glavne ceste zavili na levo, prečkali železniško progo in se povzpeli v breg. Avto smo pustili ob makadamski cesti pri križišču za Sv. Toma. Tu smo pot nadaljevali po širokem kolovozu, ki pa ga je na čase prekrila visoka trava. Po slabe pol ure hoje smo prispeli na vrh grebena, kjer stoji cerkvica Sv. Toma. Od tu smo kljub vročini občudovali razgled po širni Istri; pogled, ki ga do sedaj še nikoli nismo videli

Razmiganih udov smo se ponovno usedli v avtomobil in se odpeljali proti našemu cilju. Tu so termometri družno kazali krepko prek 35°C. V taki vročini nam hrana ni teknila. Pojavila se je potreba po hlajenju, zato smo hitro napihnili novi bazenček in se zapodili v hladno vodo. Samo je užival v novih igrah, ostali pa v hlajenju.

Naslednji dnevi so bili podobni prvemu. Pogosto smo se odpravili na sprehod v vas, ki smo si jo ponovno dobro ogledali. Nekega dne nas je presenetila dokaj močna burja. Ta dan smo se odpravili na obalo in občudovali surfače pri svojem konjičku.

Ker smo se počasi naveličali kontinentalne prehrane, smo se sredi dopusta odpravili na obisk mesta Pula. Tu na tržnici stoji ribarnica, vir svežih in okusnih rib. Ko smo si »nalovili« kosilo, smo se imeli namen vrniti proti prikolici. A ostalo je samo pri namenu. Lov za zakladom nas je prepričal, da smo se ustavili v gozdičku pri paintballu, tam pustili avtomobil ter se odpravili raziskovati okolico. Pri tem smo si dodobra ogledali več vojaških objektov in se povzpeli na greben Istre. Z vrha grebena se nam je odprl čudovit pogled na istrsko obalo. Žal pa so nam srečanja s kačami vlila nekaj strahu, tako da smo se vračali precej bolj previdno kot smo prišli.

Naslednji dnevi so potekali več ali manj enako. Podnevi smo se namakali v domačem bazenčku, se hladili v senci borovcev ter kosili zdrave, z malo maščobe pečene ribice. Pozno popoldne smo se odpravili na Kamenjak, si poiskali nam všečno plažo ter se potopili v lenarjenje in plavanje. Pri slednjem se je še posebej izkazal naš kuža Podi, ki se je vode razveselil tako, da je vanjo kar skakal in tako poskrbel za dodatno zabavo nas in tudi ostalih na obali. Seveda mu tudi Samo ni ostal dolžan, s pomočjo obroča se je pogumno spopadel z vodo in jo tudi premagal.

Ker so zaradi pozne ure ljudje pričeli odhajati, so nam prišli družbo delati galebi. Včasih nas je stražil zgolj eden, včasih pa jih je bilo tudi več. Prišlo je celo do situacije, podobne Hitchcockovi uspešnici Ptiči. Jata galebov se nam je v nekem trenutku pričela približevati in kmalu bi se znašli v njihovi sredi. Na srečo so se tik pred obalo razkropili in nas prepustili z zanimivim doživljajem.

Seveda brez sončnega zahoda tudi letos ni šlo. Barve, ki jih sonce razvije ob svojem odhodu v spalnico, so vredne ogleda. Žal jih noben fotoaparat ne more ovekovečiti. Ta lep trenutek romantike je enostavno potrebno doživeti.

Fraza »dopust je prehitro minil« je vedno resnična. Tako smo se tudi mi morali vrniti domov. Čeprav smo se vračali v nedeljo, je pot minila brez večjih posebnosti. Tako smo bili kmalu v hladu svojega stanovanja.

Povezani prispevki

Zanimivosti

Premantura je osrednje naselje na najbolj južnem delu Istre, hrvaškega največjega polotoka. Leži na osrednjem, nekoliko višjem, delu polotoka Kamenjaka. Staro mestno jedro naselja se je skoraj v celoti ohranilo vse do danes, zanj so značilne bele hiše z rustikalnimi oboki in majhnimi balkoni. Najbolj opazen element starega dela naselja prav gotovo predstavlja 27 m visok, kvadraten zvonik, ki služi za orientacijo med plovbo mornarjem in ribičem v okolici rta Kamenjaka. Novi del naselja predstavljajo turistična vikend naselja.

V okolici Premanture in sosednjega naselja Medulin svoj čar naredijo manjši otočki (skupina devetih otokov), med katerimi so največji CejaFenera in Bodulaš, najbolj zanimiv pa je verjetno otok Fenoliga, kjer so še danes vidni ostanki stopal različnih dinozavrov, ki so tu živeli pred 110-90 milijoni let. Posebno dobro je ohranjena sled dvonožnega triprstega dinozavra, pripadnika skupine guanodontida, v neposredni bližini pa so tudi sledi večjega štirinožnega plazilca, ki je verjetno pripadal sauropodom.

Južno od mesta Buzet leži naselje Ročko Polje. Upravno spada pod mesto Buzet, le-ta pa pod Istrsko županijo. Tu živi okoli 170 domačinov, ki se povečini ukvarjajo s tradicionalnim poljedelstvom in živinorejo. V 15. in 16. stoletju je bil Roč središče hrvaške pismenosti, založništva in tiskarstva, ki je temeljilo na staroslovanski abecedi – glagolici. Glavna znamenitost je cerkev Sv. Roka, zgrajena v letu 1860. Kraj je poznan tudi po okoliškem hribovju, kjer lahko najdemo ruševine dveh utrdb Črni in Beli grad, ki sta nadzorovala strateško pomembno trgovsko pot med Istro in Evropo. Na področju Črnega gradu sedaj stoji cerkev Sv. Antona, od koder se odpre lep razgled nad pokrajino. V cerkvi najdemo glagolski abecednik, pomemben dokaz o glagoljaštvu v teh krajih.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik