Potovanja

Info

  • Letni čas: poletje

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, mir
  • Naravne znamenitosti: naravni parki, plaže, rt
  • Urbane znamenitosti: brez

Potopis

Bubiji smo v zadnjem letu videli bolj malo sveta. Pravzaprav smo zgolj izjemoma zapustili naše rodno mesto. Razlog za našo neaktivnost se skriva v devetmesečnem sprejemanju novega člana, za nameček pa še uradna potrditev naše zveze s poroko. A po vseh teh pripetljajih se je dopust prav prilegel.

Ponovno smo ga preživeli v skoraj domači Premanturi (kdor še ne pozna naših dopustov v tej prijazni in mirni vasici, si lahko prebere povezane prispevke). Zaradi mladosti in neizkušenosti novega člana, Sama, smo se večino časa zadrževali kar pri prikolici v prijetni senci visokih borovcev.

In senca je bila še kako zaželena. Termometer je namreč že zjutraj kazal dobrih 28°C, čez dan pa tudi prek 34°C. Ker prikolica nima klime, vročini nismo mogli ubežati.

Na srečo so nam dobri ljudje posodili v uporabo sedaj že pokojni čolniček, ki nam je služil kot bazenček za našega fantiča in kot namakalna naprava za celotno parcelo z njenimi stanovalci. Dopoldan smo se hladili na tedaj še prijetno toplih skalah Kamenjaka, ki nas je v jutranjih urah pričakal čist, miren in prazen, ko pa smo se vode in sonca naveličali, se je pričel polniti.

Čeprav se Samo dopusta verjetno ne spominja več, je ostalim ostal v prijetnem spominu po prvem skupnem družinskem morju ter Podiju in Samu, korenjakoma, ki sta bila na najino veliko presenečenje vedno pripravljena na kopanje in namakanje tako v slani kot tudi v sladki vodi. Ko bi le noči bile kako stopinjo hladnejše! Več pa tako ali tako povedo že same slike.

Povezani prispevki

Zanimivosti

Premantura je osrednje naselje na najbolj južnem delu Istre, hrvaškega največjega polotoka. Leži na osrednjem, nekoliko višjem, delu polotoka Kamenjaka. Staro mestno jedro naselja se je skoraj v celoti ohranilo vse do danes, zanj so značilne bele hiše z rustikalnimi oboki in majhnimi balkoni. Najbolj opazen element starega dela naselja prav gotovo predstavlja 27 m visok, kvadraten zvonik, ki služi za orientacijo med plovbo mornarjem in ribičem v okolici rta Kamenjaka. Novi del naselja predstavljajo turistična vikend naselja.

V okolici Premanture in sosednjega naselja Medulin svoj čar naredijo manjši otočki (skupina devetih otokov), med katerimi so največji Ceja,Fenera in Bodulaš, najbolj zanimiv pa je verjetno otok Fenoliga, kjer so še danes vidni ostanki stopal različnih dinozavrov, ki so tu živeli pred 110-90 milijoni let. Posebno dobro je ohranjena sled dvonožnega triprstega dinozavra, pripadnika skupine guanodontida, v neposredni bližini pa so tudi sledi večjega štirinožnega plazilca, ki je verjetno pripadal sauropodom.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik