Hribi

Info

 • Zahtevnost: lahka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: pomlad, poletje

Višine

 • Višina izhodišča: 480 m
 • Višina cilja: 756 m
 • Višinska razlika: 276 m

O poti

 • Parkirišče: označeno parkirišče
 • Podlaga poti: gozdna pot
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled
 • Naravne znamenitosti: jezero
 • Urbane znamenitosti: brez

Potopis

Pot sva pričela na Bledu. Avto sva pustila na označenem in plačljivem parkirišču ob kampu Zaka. Na spletu sva sicer našla tudi druga možna parkirišča, a sva pri večini zasledila, da je na njih možno prejeti kazen za nepravilno parkiranje in se zanje zato nisva odločila.

Peš sva se od avta odpravila do jezera, si na pomolu vzela čas za dih jemajoče poglede na otoček sredi jezera in grad nad jezerom, nato pa odšla po poti desno ob obali jezera. Ta naju je pripeljala do ceste, katero sva prečkala in zavila na označeno pot v gozd.

Široka pot se je vzpenjala v breg. Sledila sva oznakam za Ojstrico, ki je bila najin prvi cilj. Pot je iz široke gozdne ceste zavila desno proti vrhu in se hkrati zožila na gozdno stezo. Na bolj izpostavljenih mestih je bila zavarovana tudi z jeklenico. V dobrih petih minutah vzpona sva dosegla vrh in prvi čudovit pogled na jezero. Na vrhu sva nekaj minut lahko uživala v samoti in se prepustila fotografiranju. Nato so pričeli prihajati novi pohodniki, midva pa sva se umaknila v gozd in tam poiskala lepo skrito škatlico.

Spust nama ni predstavljal težav in hitro sva se znašla nazaj na široki poti, s katere sva se pred četrt ure odcepila. Nadaljevala sva proti obema Osojnicama in se na razcepu poti odločila za pot proti Veliki Osojnici. Občasno je sicer prijetna gozdna pot postala precej strma, dan pa vse bolj vroč. Tako sem na enem od odsekov »zakuhal« in potreboval malo daljši počitek. Če bi vedel, da sva slabih 5 minut oddaljena od vrha, bi verjetno tudi to lahko preskočil.

Vrh Velike Osojnice naju je kar malo razočaral. Bil je namreč popolnoma zaraščen in skoraj brez vsakega razgleda. A že po nekaj korakih naprej po poti mimo vrha se je zgodba spremenila. Na majhni in precej skriti jasi se je odprl čudovit pogled na jezero in Blejski otok. Postalo nama je jasno, zakaj od tu nastane toliko slik. Zaradi lepote razgleda je fotoaparat kar naprej žvrgolel svojo pesem. Trenutek samote sva izkoristila za fotografiranje na slavni klopci ljubezni, nato pa dlje časa iskala naslednjo škatlico z vpisno knjižico.

Spuščala sva se po drugi poti kot sva ji sledila med vzponom. Kmalu sva prišla do križišča obeh poti, ki ga med vzponom nisva niti opazila. Prijeten klepet in sprehod sva nadaljevala do odcepa poti proti Mali Osojnici. Na grebenu sva malo posedela na klopci in opazovala vojaške vaje v dolini, nato pa se podala naprej proti vrhu Male Osojnice. Tu se je kar trlo priložnostnih obiskovalcev, ki so na vsak način želeli narediti najlepšo in najboljšo ter največkrat všečkano sliko za družabna omrežja. Seveda sva tudi midva naredila več posnetkov, saj je pogled resnično čudovit.

Ko sva se naveličala tihega druženja z veljaki družbenih omrežij, sva se po strmih stopnicah spustila v dolino. Pot naju je hitro pripeljala nazaj do jezera, kjer sva si privoščila okrepčilo, nato pa se odpravila proti domu.

Povezani prispevki

Dostop

Peljemo se po gorenjski avtocesti proti severu – smer Jesenice. Na izvozu Lesce zapustimo avtocesto in se peljemo v smeri Bled. Ko prispemo na Bled se peljemo skozi naselje proti jezeru in nadaljujemo ob jezeru proti veslaškemu centru Zaka. Avto pustimo na označenem parkirišču ob avtokampu Zaka.

Zanimivosti

Bled je naselje z okoli 5000 prebivalci. Leži v čudoviti, od ledenika preoblikovani, pokrajini na prehodu iz Radovljiške kotline v Julijske Alpe. Zaradi svoje lege ob Blejskem jezeru sodi med starejše, pa tudi najlepše in najbolj množično obiskane turistične kraje v Sloveniji. Turistično zelo zanimivo je predvsem jezero zaradi svoje naravne lepote med gorami. Na njem stoji Blejski otok s cerkvico, ob njem pa na vzpetini Blejski grad. Okoli jezera poteka sprehajalna pot, po kateri lahko izgubljene kalorije nadoknadimo ob kulinarični znamenitosti – kremšniti. Ljubitelji vzponov in čudovitih razgledov pa se lahko povzpnejo na okoliške vrhove: Grad (599 mnm), Straža (646 mnm), Velika Osojnica (756 mnm), Mala Osojnica (691 mnm), Ojstrica (611 mnm). 

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik