Hribi

Info

 • Zahtevnost: zelo lahka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: pomlad, poletje

Višine

 • Višina izhodišča: 580 m
 • Višina cilja: 634 m
 • Višinska razlika: 54 m

O poti

 • Parkirišče: označeno parkirišče
 • Podlaga poti: gozdna pot, skalna pot
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: ni učna pot, ni krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled, mir, turistična ponudba
 • Naravne znamenitosti: potoki, reke, slapovi, soteska
 • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, mostovi

Potopis

Blejski Vintgar je turistično precej oblegana soteska. Njen obisk je bil moja dolgoletna želja, a je ravno zaradi velikega števila turistov nikoli nisem izpolnil. Res pa je tudi, da je kondicija vedno dopuščala druge, bolj naporne izlete. Vročina in pomanjkanje kondicije pa nas je v nedeljo vseeno pripeljalo do nje.

Po plačilu vstopnine, ki je hkrati tudi zavarovalnina za primer nezgode, smo se znašli na lepo urejeni poti ob vodi. Obilne padavine preteklega tedna so napovedovale mogočne brzice in lep učni dan fotografiranja, posledično pa tudi za kakšno uro podaljšan, sicer kratek, sprehod. Sama pot je nezahtevna, dobro varovana in le na nekaterih mestih blatna. Speljana je bodisi ob steni ali pa po lesenih galerijah in mostovih, ki dajo izletu še poseben čar.

Bučanje vode je na nekaterih mestih onemogočalo sicer zanimiv pogovor, ki sva ga z Bubiko imela celotno pot, pa tudi Podiju ni najbolj ugajalo. Na nekaterih brzicah in slapovih je vodne kapljice nosilo tudi na pot, zato je bilo tam slikanje težje. Zelo pa smo uživali v eni lastnosti soteske – hladu – ki je bil dobrodošla sprememba zunanji vročini.

Pri izhodu iz soteske smo si ogledali še most prek slapu Šum, nato pa se spustili k njegovemu vznožju, da smo ga videli še s te perspektive. Pot smo se odločili nadaljevati proti Sv. Katarini. Večino časa se hodi v hladu gozda, na koncu pa nas pričaka omenjena cerkvica ter gostilna s parkiriščem. Ter seveda čudovit razgled na Bled in okolico. Čeprav obstaja krožna pot do zgornjega parkirišča po travnikih, smo se rajši odločili za povratek skozi sotesko, da bi še enkrat užili lepote tega naravnega bisera.

Po prihodu na parkirišče smo si privoščili sladoled in se odločili, da tako lepega dneva še ne bomo zaključili z odhodom domov. Obiskali smo še Pokljuško sotesko. O tem pohodu si lahko preberete več v prispevku Pokljuška soteska.

Povezani prispevki

Dostop

Gorenjska avtocesta nas pripelje do Lesc, kjer iz nje zavijemo pri odcepu za Bled. Po prihodu na Bled na semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Pokljuke. Kmalu nas pričaka smerokaz za Blejski Vintgar, ki nas bi pripeljal do spodnjega vhoda v sotesko. Mi smo se odločili za zgornji vhod v sotesko, zato sledimo glavni cesti do Spodnjih Gorij. Sredi vasi najdemo oznako, ki nas odpelje iz glavne ceste na desno. Sledimo oznakam in kmalu pripeljemo na veliko parkirišče, ki je tudi vhod v Vintgar.

Zanimivosti

V bližini naselja Zgornje Gorje se nahaja 1,6 km dolga soteska Blejski Vintgar. Skozenj teče reka Radovna. Vintgar je znana turistična znamenitost, saj je Radovna vanj izklesala od 50 do 100 m globoko korito, polno tolmunov, brzic, zaključuje pa ga 13 m globok slap Vintgarski Šum. Kot turistična znamenitost je lepo vzdrževana; pot poteka po galerijah in mostovih ob in nad reko.

Cerkev svete Katarine na Homu se nahaja na južnem pobočju sicer 834 m visokega hriba Hom. Cerkev je iz okoli 15. stoletja, grajena v gotskem stilu. V 18. stoletju je bila barokizirana z baročnim oltarjem. Obkrožena je z vidnimi ostanki taborskega obzidja. Ob cerkvi stoji lesena klop, s katere lahko občudujemo lep razgled.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik