Hribi

Info

 • Zahtevnost: težka
 • Trajanje: od 6 do 8 ur
 • Letni čas: pomlad, poletje

Višine

 • Višina izhodišča: 658 m
 • Višina cilja: 1520 m
 • Višinska razlika: 865 m

O poti

 • Parkirišče: označeno parkirišče
 • Podlaga poti: gozdna pot, kamnita pot
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled, mir, turistična ponudba, gorsko cvetje
 • Naravne znamenitosti: jezero, slapovi
 • Urbane znamenitosti: brez

Potopis

Danes sva se z Bubiko odpravila v Bohinj plačat parkirnino. No, v resnici sva želela odpraviti proti Komarči in pot nadaljevati proti Dolini sedmerih jezer ali Komni; kakor bo pač naneslo.

Po prejetju računa sva pričela iskati pot proti steni Komarče. Sledil je vzpon, ki sva si ga krajšala s številnimi postanki za fotografiranje rož. Igrala sva se s funkcijami na aparatu in dobila razne uspele in manj uspele posnetke. Recimo da je na vsake tri posnetke prišel en uporaben. Kljub krajšanju poti pa se je ta bolj in bolj vlekla - če se pa nisva premaknila z mesta. Tako sva pričela z bolj resno hojo in kmalu prišla z razgledne višave. Pot je postajala vedno bolj zračna, a so klini in zajle dajali vtis varnosti.

Prišla sva v divji raj na zemlji - Črno jezero. Med fotografiranjem in počitku sva občudovala lepote tamkajšnje narave in uživala v miru. Sledila je pot proti Komni, ki pa naju je oba kar malce zdelala, čeprav ni bila naporna. Po klančku dol, po klančku gor, vmes pa razglednik na Bohinjsko dolino.

Na Komni pa se je sonce skrilo za oblake, pihal je mrzel veter. Vseeno sva si privoščila pol ure počitka, nato pa švrk v dolino. Odločila sva se obiskati še slap Savica, kjer pa so hoteli 400 SIT na osebo. Na srečo sva malce barantala in sva notri prišla zastonj. Ko sva si ogledala še ta mali vodni čudež, ki ga opevajo številni pesniki sva odšla proti avtu.

Sledila je še vožnja domov, doma pa kosilo, nato pa tuš!

Povezani prispevki

Dostop

Peljemo se skozi Bled in nadaljujemo pot proti Bohinju. Skozi Bohinjsko Bistrico proti Bohinjskem jezeru, po levi strani jezera proti Koči pri Savici. Avto pustimo pri koči (urejeno parkirišče, pobirajo parkirnino).

Zanimivosti

Pot prek Komarčezatrepa Bohinjske doline pri slapu Savica, velja za eno najhitrejših dostopov v visokogorje Triglavskega narodnega parka. Strma pot nas v dobri uri in pol pripelje na vrh stene, od koder imamo lep pogled na Bohinjsko jezero, pod nami pa tudi na kočo pri slapu. Od tu se lahko odpravimo do Črnega jezera, ki je najnižje in tudi najtoplejše jezero v dolini Triglavskih jezer. Gre za 150m dolgo, 80m široko in 6m globoko jezero, ki se izteka v slap Savica, napajajo pa ga preostala Triglavska jezera. Dolina sedmerih jezer se skupaj s planoto Komna zlije v t.i. Zlatorogovo kraljestvo, dom številnih pripovedk in bajk. Planota leži na višini med 1500 in 1700 m. Prekriva jo preproga iz rušja in samotarskih macesnov. Razrita skalna pokrajina ustreza pripovedki, v kateri užaljeni Zlatorog s svojimi rogovi razrije ta raj na Zemlji. Sedaj ima Komna skozi celo leto, tudi po zaslugi stalno odprtega Doma na Komni, številne obiskovalce in je izhodišče za nadaljnje ture na KrnBogatin in v Dolino Triglavskih jezer. Do omenjenega Doma na Komni pa nas lahko pripelje tudi široka in zavita cesta, ki se prične desno od slapu Savica.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik