Izleti

Info

  • Trajanje: večji del dneva
  • Letni čas: pomlad, jesen

Vrednote

  • Uživajte v: razgled
  • Naravne znamenitosti: jezero
  • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, kapelice

Potopis

Že dlje časa smo si želeli obhoditi Bohinjsko jezero. Ker poti nismo poznali, smo na začetku načrtovali kar izlet čez drn in strn. A pred kakim letom smo izvedeli, da je okoli jezera speljana prav lepa sprehajalna pot. In na ta vroč, poletni dan smo se odločili izpeljati naš načrt in torej prehoditi približno 12 km dolgo pot okoli.

Avto smo pustili na parkirišču Ribčev laz in plačali parkirnino. Odločili smo se za pot v nasprotni smeri urinega kazalca. Tako smo se obrnili na desno in na začetku sledili široki kolovozni poti kar ob obali, kjer smo se običajno kopali, namakali in jadrali. Pot nam je ob obujanju spominov hitro minevala. Ko smo zapustili znane obale smo zavili v gozd. Pot nas je ves čas vodila malo nad obalo jezera, pričela pa se je počasi dvigovati. Prečkali smo nekaj potokov in se okrepčali ob izvirih. V večini potokov smo našli žabe in paglavce, v enem pa tudi majhno kačo.

Kolovoz je počasi prešel v gozdno pot, ki nam ni povzročala preglavic, kar pa ne bi mogel reči za kolesarje, ki so imeli enak namen kot mi. Obhodili smo leseno hišo črne barve, ki je imela v ozadju celo vrsto čudnih okroglih praznih rezervoarjev. Nato pa smo mimo nekaj točk s prečudovitimi pogledi na jezero in okolico prišli na drugo stran jezera. Tam smo posedeli, pomalicali in se malo posončili.

Sledil je sprehod mimo jezerskega pritoka Savice. Ker nas je zanimalo še staro vojaško pokopališče iz prve svetovne vojne, smo ga tudi obiskali. Za razliko od dokaj glasnega kampa in jezera je bil mir pokopališča dobrodošla sprememba. Kljub čudoviti legi pa je to vseeno glasen opomin človeški neumnosti.

Pričela se je dolgočasna druga polovica našega izleta. Pot nas je sedaj vodila ob cesti mimo nihalke na Vogel in vse do prijetne cerkvice, ki nam je nudila senco za težko pričakovan počitek. Vročina je namreč pričela pritiskati in niti hlad jezera je ni mogel pregnati. Pri gostišču Pr' Skalci smo nekaj malega popili in pojedli. Počitek nas je spravil v boljšo voljo. Tako se nam je kar dolg in zelo vroč sprehod zapisal v prijetnem spominu in ob priliki ga bomo gotovo ponovili.

Povezani prispevki

Dostop

Peljemo se po gorenjski avtocesti proti severu. Zapustimo jo pri izvozu za Bled. Pot nato nadaljujemo proti Bledu, skozi mesto in skozi Sotesko proti Bohinjski Bistrici. Ko dosežemo Bistrico, sledimo oznakam za jezero (desno), ki je oddaljeno kakih 10 km. Avto smo pustili na enem od označenih parkirišč. Potrebno je plačilo parkirnine.

Vojaško pokopališče leži ob nihalki na Vogel. Do njega pridemo, če sledimo cesti Zlatorog – Savica (peljemo se po glavni cesti ob jezeru).

Zanimivosti

Bohinjsko jezero je naše največje stalno jezero. Leži v Julijskih Alpah. Njegov glavni dotok je reka Savica, ki izvira v slapu Savica. Glavni odtok je reka Jezernica, ki se že po 100 m združi z Mostnico v Savo Bohinjko. Zaradi svoje lege v Triglavskem narodnem parku je zaščiteno kot naravna znamenitost.

Jezero je tektonsko-ledeniškega nastanka. Dokončno obliko ji je dal Bohinjski ledenik. V povprečju je globlje od 20 m z najglobljo točko 45 m. Po ocenah naj bi se voda v njem zamenjala trikrat na leto. Je hladno, saj njegova najvišja izmerjena temperatura znaša 24,6°C, običajna najvišja temperatura pa 18,1°C.

Bohinjsko jezero je resda turistično manj znano od svojega »soseda« Blejskega jezera, a vseeno zelo priljubljeno za aktivno preživljanje prostega časa. Razvito je predvsem pohodništvo, plezalni športi, pa tudi jadralno padalstvo. Jezero samo nudi prostor za plavanje, veslanje in jadranje. Z njegove obale se dviguje tudi žičnica za Vogel.

Bohinj je bil med prvo svetovno vojno prehodno območje med med fronto in zaledjem. Kot tak je služil za zbiranje in urjenje vojakov, pa tudi kot prostor počitka za bolne in ranjene. Zaradi tega so v njegovi okolici kar tri vojaška pokopališča. Najbolj ohranjeno leži ob žičnici na Vogel. Na njem je 282 grobov. Obdan je z lesenim plotom. V sredini stoji lesena kapelica. Je redno vzdrževan in tudi obiskan.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik