Hribi

Info

 • Zahtevnost: lahka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: pomlad, poletje

Višine

 • Višina izhodišča: 402 m
 • Višina cilja: 582 m
 • Višinska razlika: 180 m

O poti

 • Parkirišče: neoznačeno parkirišče
 • Podlaga poti: asfaltna cesta, gozdna pot, travniška steza
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: tematska pot, krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled, mir, narava
 • Naravne znamenitosti: brez
 • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, mostovi, ruševine, stare zgradbe

Potopis

Avto smo parkirali pri pokopališču v Gorenji vasi, kjer je tudi začetek poti po Rupnikovi liniji. Prvo informacijsko tablo, tankovske ovire in bunker smo našli že takoj ob pokopališču. Tam nas je s table pozdravil tudi naš »vodnik« Škofov Francelj, ki nas je prijazno in zabavno vodil po krožni poti in nam na vsaki točki razkril marsikaj zanimivega.

Sledeč oznakam smo prečkali travnik in se znašli na cesti skozi naselje Trata, kmalu za njim pa na prijetno hladni gozdni poti. Ko nam je zaradi poletnih temperatur počasi postajalo vroče, nas je Francelj ustavil pri prvem bunkerju oziroma malem tipskem objektu, ki smo si ga ogledali v prijetno hladni notranjosti.

Sledil je vzpon v breg in ponoven počitek v eni izmed bolje ohranjenih utrdb, dobro skritih v gostem gozdu. Pot se je še naprej vila po gozdni cesti in občasno zavila v strmejši klanec. Tu bi nam prav prišel pogon na vse štiri, a ker nismo bili osli, smo jo morali mahniti kar po borih dveh nogah.

Pri naslednjem bunkerju smo se seznanili s postopkom gradnje teh večnih zgradb, ki pa niso bile nikoli v uporabi. Kmalu za tem smo prišli do križišča tematskih poti. Ker je daljša zaradi žledoloma težje prehodna in slabše vzdrževana, smo jo rajši mahnili po krajši, krožni poti, ki nas je počasi vodila proti izhodišču.

A tudi tu je bilo precej zanimivosti. Ogledali smo si puškomitraljezno gnezdo in prostor, kjer je stalo naselje barak za vojake. Spust nas je pripeljal na travnik nad Gorenjo vasjo. Tam smo našo pot za kratek čas izgubili, a kmalu našli še zadnjo in največjo utrdbo na tej tematski poti.

V hladu sence utrdbe smo si odpočili, pomalicali in se naužili razgledov. Postavljena je bila namreč na strateški poziciji nad Poljansko cesto, ki je v tem koncu edina povezava z Ljubljano. Seveda si nisem mogel pomagati, da ne bi zlezel v utrdbo in jo raziskal, čeprav njena notranjost ni urejena, niti pretirano varna za potikanje, stopnišča nimajo nobenih varoval, v tleh pa se tudi najde kakšna luknja, ki lahko hitro pospeši obisk spodnjega nadstropja.

Po povratku na sonce smo se podali v dolino in po asfaltni cesti prispeli nazaj do Gorenje vasi. Tam smo si pred odhodom domov ogledali še nekatere znamenitosti v bližini parkirišča, kot so Neška brv (pokriti most), Sokolski dom in Cerkev Mučeništva Janeza Krstnika z župnijo.

Povezani prispevki

Dostop

Gorenjsko avtocesto zapustimo v Kranju in se usmerimo proti Škofji Loki. Pot nas vodi mimo vasi Žabnica, Sv. Duh, Virmaše do krožišča v Škofji Loki, ki ga zapustimo na drugem izvozu in na semaforiziranem križišču zavijemo desno na obvoznico.

Nadaljujemo skozi predor v smeri Gorenje vasi in Žiri. Obvoznica se pred Zmincem priključi stari cesti, ki ji sledimo skozi Brode, Gabrk, Visoko pri Poljanah, Poljane nad Škofjo Loko, Srednjo vas – Poljane vse do Gorenje vasi. V Gorenji vasi prečkamo Poljansko Soro in avto pustimo na parkirišču pred pokopališčem.

Zanimivosti

Rupnikova linija je sistem utrdb iz tridesetih let dvajsetega stoletja. Ime je dobila po Leonu Rupniku, generalu, ki je bil v tem času zadolžen za gradnjo obrambne linije. Gradila jih je Kraljevina Jugoslavija kot strateško obrambno linijo proti Kraljevini Italiji. Zaradi zgodovinskega razvoja dogodkov pa linija ni nikoli služila svojemu namenu in sedaj služi kot spomenik nesmiselnosti vojn. Po njej vodi več različnih tematskih poti.

Gorenja vas je naselje v Občini Gorenja vas – Poljane z več kot 1100 prebivalci. Zaradi manjših industrijskih obratov je vas postala središčno naselje v Poljanski dolini (ime je dobila po Poljanski Sori). V naselju in njegovi okolici najdemo več znamenitosti, med katerimi so najpomembnejši rojstna hiša slikarjev Janeza in Jurija Šubica, rojstna hiša slikarja Antona Ažbeta, trg Ivana Regna z »Vodnjakom ljubezni v času murenčkov« akademskega kiparja Metoda Frlica, pokriti most Neškova brv, Cerkev sv. Janeza Krstnika, na poti iz Škofje Loke pa se peljemo tudi mimo Tavčarjevega dvorca Visoko.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik