Hribi

Info

 • Zahtevnost: srednje težka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: pomlad, poletje, jesen

Višine

 • Višina izhodišča: 397 m
 • Višina cilja: 845 m
 • Višinska razlika: 448 m

O poti

 • Parkirišče: označeno parkirišče
 • Podlaga poti: asfaltna cesta, gozdna pot, makadamski kolovoz
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled, turistična ponudba, gorsko cvetje
 • Naravne znamenitosti: izviri, izlivi
 • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani

Potopis

V lepem pomladnem dnevu smo se pozno dopoldne, kot običajno iz Stražišča, podali proti vrhu Sv. Jošta. Sledili smo ulici Pot na Jošta, ki vodi do glavne asfaltne ceste v smeri našega cilja. A mi smo glavno cesto zapustili in desno ob parkirišču odšli po Poti prijateljev Jošta.

Gre za bolj ali manj neoznačeno pot, ki sprva vodi po makadamu preko večjega travnika pod daljnovodi, nato pa se spremeni v gozdno pot. Hodili smo po široki in sem ter tja ovinkasti poti v senci gozda. Sledili smo markacijam, ki vodijo v smeri vrha. Pot prijateljev Jošta je označena z redkimi označevalnimi tablami, ki se držijo bolj desnih poti.

Prva polovica poti ni razgledna, a mi smo se zadovoljili tudi s pogledi na različne rože in gozdno naravo. Kasneje se je pot nekoliko odprla in nam na desni ponudila prvi pogled na gore. Na levi strani smo v kratkem uzrli večji travnik, ob katerem nas je pot vodila do znamenja in križišča, kjer smo nadaljevali levo. Pot se je kmalu priključila bolj poznani Sodarjevi poti.

Pri znanem Krokodilčku (nekdaj vodnjak, danes je videti bolj kot na pol podrta klopca) smo si privoščili daljši oddih. Sledil je še zadnji vzpon in bili smo na vrhu, kjer nam je sončno vreme ponovno ponudilo lep razgled v dolino.

Po kratki malici in uživanju na gugalnici je sledil spust. Tudi tu smo odšli po že dolgo ne prehojeni poti, in sicer malce pod vrhom smo sledili poti na desno, smer Mohor. Prvim nekaj stopnicam je sledila prijetna senčna gozdna pot, ki nas je kasneje pripeljala nazaj na asfaltno glavno cesto iz Sv. Jošta. Slednjo smo ponovno hitro zapustili in si izbrali ožjo gozdno pot na levi strani, kjer je spust nekoliko hitrejši kot po glavni cesti. Krajši postanek smo naredili še v Javorniku, od koder smo do Stražišča odšli kar po glavni cesti.

Pot prijateljev Jošta je bila mogoče v prvi polovici manj razgibana in po občutku sodeč manj strma kot bolj znana Sodarjeva pot, manj množično obiskana in se bomo po njej vsekakor še kdaj povzpeli na Sv. Jošta. Prijetno utrujeni in ogreti od sončnih žarkov smo dan zaključili s piknikom na domačem dvorišču.

Povezani prispevki

Dostop

Po prihodu v Kranj se odpravimo na cesto Kranj – Škofja Loka, a kmalu po koncu mesta zavijemo desno nazaj v Kranj – pridemo v naselje Stražišče. Peljemo se mimo gostilne Sonce in na naslednjem večjem križišču zavijemo levo (večje križišče pomeni, da ima za zavijanje levo svoj pas). Po naselju se peljemo po glavni cesti in sledimo smerokazom za Sveti Jošt nad Kranjem. Ob cesti na desni strani vidimo prvo parkirišče (pred prvim vzponom), kjer parkiramo. Od tu bomo pot nadaljevali desno po Poti prijateljev Jošta.

Zanimivosti

Sveti Jošt nad Kranjem je vrh v Škofjeloškem hribovju, ki leži na nadmorski višini 847 m. Sv. Jošt je zavetnik romarjev, zato je že od nekdaj cerkev sv. Jošta na vrhu vzpetine privabljala številne romarje. V cerkvi je znamenit veliki Joštov zvon, ki so ga ulili iz turških topov, zaplenjenih v bitki na Peloponezu leta 1827. Na njem so vgravirani Prešernovi verzi. Svoje čase je tu svojo duhovniško službo opravljal Fran Saleški Finžgar. Sveti Jošt pa poleg romarjev privablja veliko izletnikov in pohodnikov, ki na vrhu lahko uživajo v čudovitem razgledu na Ljubljansko kotlino, Sorško polje in Škofjeloško hribovje.

Vrh je dostopen z več smeri. Izletniki se nanj najlažje »povzpnejo« kar z avtomobilom po asfaltni cesti iz Stražišča pri Kranju, s kratkim sprehodom do vrha (10 min) iz Javornika ali iz vznožja Sv. Jošta (pri kamnolomu nad vasjo Pševo), od koder vrh lahko osvojimo v slabih 30 min. Pohodnikom dobro poznana in tudi najbolje obiskana pot na Sv. Jošta pa je Sodarjeva pot, ki se prične pod vasjo Pševo, desno ob asfaltni glavni cesti, po kateri na vrh pridemo približno v slabi uri. Na vrh se lahko podamo tudi po Poti prijateljev Jošta, po kateri ga osvojimo v dobri uri. Gre za bivšo romarsko pot, ki je bila dlje časa pozabljena in zaraščena, v letu 2009 pa ponovno urejena in obnovljena. Pot ni tako oblegana s pohodniki in ponuja lepe razglede na Karavanke, Julijce in Kamniške Alpe. Prične se ob vznožju Jošta s smeri Kranja in se kasneje priključi Sodarjevi poti.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik