Hribi

Info

 • Zahtevnost: lahka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: pomlad, jesen

Višine

 • Višina izhodišča: 667 m
 • Višina cilja: 952 m
 • Višinska razlika: 285 m

O poti

 • Parkirišče: označeno parkirišče
 • Podlaga poti: gozdna pot, makadamski kolovoz
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: ni učna pot, ni krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled, mir
 • Naravne znamenitosti: brez
 • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani

Potopis

Danes se na pot nismo podali peš od hiše, ampak smo se z avtom zapeljali do Čepulj in na omenjenem parkirišču pustili avto, pot pa nadaljevali po makadamski cesti, ki se strmo vzpenja. Bolj leni obiskovalci sicer lahko avto pustijo nekaj metrov višje, a mi smo prišli na sprehod.

Pot se različno strmo vzpenja, je široka in jasno označena. Na nekaterih mestih lahko vidimo odcepe na levo, po katerih lahko obiščemo tudi Špičasti hrib in se ponovno spustimo na našo pot. Mi teh dodatnih ambicij nismo imeli in smo kar po cesti prišli do prvega kratkega spusta proti Gabru, osamljeni domačiji/kmetiji, mimo katere nas vodi naša pot. Pri Gabru so imeli včasih velikega in glasnega petelina ter majhnega, a bevskajočega psa. Čeprav sedaj ni ne enega ne drugega več med živimi, pa nas spomin na to nesorazmerje še sedaj zabava na poti.

Od kmetije sledi vzpon v gozd (čeprav lahko izberemo desno pot po "žlebu", smo se mi odpravili na levo in kmalu za tem sledili markacijam s kolovoza na pešpot) in nato počasi po gozdu do naslednjega postanka – travnikom z imenom Planinca, kjer smo zabavali Podija z metanjem žoge in lovljenjem po travi. Po počitku smo nadaljevali proti vasi iz katere smo se vzpeli po grebenu (na koncu vasi zavijemo levo na pešpot) in že čez nekaj minut prišli na vrh Sv. Mohorja, kjer nas je pričakala žal že nekaj let zaprta gostilna in cerkvica.

Pomalicali smo, se ogreli s seboj prinešenim čajem ter se po isti poti odpravili v dolino. Ker je pričelo pihati, se nismo preveč ustavljali. Podija sva z Bubiko zabavala tako, da sva mu metala v mrežico zavito žogico, ki pa je ravno pred avtom ostala na drevesu. Če jo kdo najde, naj jo pred uporabo umije, saj jo je Podi pošteno oblizal, prežvečil ter povaljal v prahu in blatu! Po nekako treh urah in pol smo se že greli v avtu. Pot je časovno bistveno krajša, mi smo jo za vsaj pol ure podaljšali zaradi igranja s Podijem!

Povezani prispevki

Dostop

Po prihodu v Kranj se odpravimo na cesto Kranj – Škofja Loka, a kmalu po koncu mesta zavijemo desno nazaj v Kranj – pridemo v naselje Stražišče. Peljemo se mimo gostilne Sonce in na naslednjem večjem križišču zavijemo levo (večje križišče pomeni, da ima za zavijanje levo svoj pas). Po naselju se peljemo po glavni cesti in sledimo smerokazom za Sveti Jošt nad Kranjem. Cesta se zoži in spusti, nato pa prične dvigovati. Peljemo se skozi vasi Pševo in Javornik, pri vasi Čepulje pa zavijemo desno in čez kakšnih 200 m parkiramo avto na označenem parkirišču.

Zanimivosti

Sveti Mohor je vrh v Škofjeloškem hribovju, ki leži na nadmorski višini 915 m. Na vrhu stoji cerkev Sv. Mohorja in mežnarija, ki je bila včasih tudi gostilna, sedaj pa je zaprta. Poleg nje pa še stojijo klopi, od koder je mogoče občudovati razgled po okoliških vrhovih Polhograjskega hribovja ter v Poljansko in Selško dolino.

Na Sveti Mohor se lahko podamo iz vsaj 2 smeri: iz Čepulj mimo kmetije Pr' Gabru, od koder vrh lahko osvojimo v slabih 2 h ali iz vasi Ševlje preko vasice Zabrekve.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik