Potovanja

Info

  • Letni čas: poletje

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, mir, turistična ponudba
  • Naravne znamenitosti: naravni parki, plaže, rt
  • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, ruševine, stara mestna jedra

Potopis

Ko sva se Bubija naveličala študijskih obveznosti sva se odločila narediti manjši oddih na morju, natančneje v Premanturi, kjer imamo v sklopu Kranjskega kampa prikolico. S seboj sva povabila še mojega brata Miha in prijatelja Jureta. Ker je bilo vreme bolj ali manj lepo smo večino časa preživeli na plaži pod kampom in pa pri svetilniku, ki je slabih deset minut hoda oddaljen od prikolice. Veselo igranje v vodi so nam občasno pokvarile edino a title="Ožigalkarji"""meduze</a>, ki jih je bilo to sezono polno. Ko smo se naveličali vode smo se odpravili v senco prebrati kakšno knjigo ali pa odigrati kakšno igro taroka ali kakšne druge igre.</p><p>S časoma pa smo se naveličali stalno iste plaže,zato smo se odpravili še na <a title="rt Kamenjak" href="http">Kamenjak</">, rt Istre" Žal so tudi tu v vodi strašile meduze, ki so bile tudi razlog, da se nisem pognal v vodo s Tigrovih pečin (na mojo srečo sem jih lahko uporabil kot izgovor, drugače bi moral najti kakšnega drugega). Kamenjak je znan po obilici turistov in pa vročini, ki se ji ne da skriti in tem čarom nismo ubežali niti mi. Zadnji dan pa mi je Kamenjak zagrenila moja nerodnost, saj sem si na zarjaveli žici vrtiljaka porezal koleno.

A ves čas le ni sijalo sonce. Neko deževno dopoldne smo izkoristili za obisk tu največjega mesta Pule, kje smo si ogledali znamenito Puljsko Areno (amfiteater), našli pa smo tudi mestno tržnico ter nekatere znamenitosti. Dan je kljub slabemu vremenu hitro minil, za kosilo, ko je že posijalo sonce, pa smo si lahko postregli morske dobrote iz Puljske ribarnice.

Dopust je prehitro minil. Domov smo prinesli veliko rjave barve, dobro voljo ter lepo okrogle trebuhe, ki so bili posledica preobilnih zajtrkov.

Povezani prispevki

Zanimivosti

Premantura je osrednje naselje na najbolj južnem delu Istre, hrvaškega največjega polotoka. Leži na osrednjem, nekoliko višjem, delu polotoka Kamenjaka. Staro mestno jedro naselja se je skoraj v celoti ohranilo vse do danes, zanj so značilne bele hiše z rustikalnimi oboki in majhnimi balkoni. Najbolj opazen element starega dela naselja prav gotovo predstavlja 27 m visok, kvadraten zvonik, ki služi za orientacijo med plovbo mornarjem in ribičem v okolici rta Kamenjaka. Novi del naselja predstavljajo turistična vikend naselja.

V okolici Premanture in sosednjega naselja Medulin svoj čar naredijo manjši otočki (skupina devetih otokov), med katerimi so največji CejaFenera in Bodulaš, najbolj zanimiv pa je verjetno otok Fenoliga, kjer so še danes vidni ostanki stopal različnih dinozavrov, ki so tu živeli pred 110-90 milijoni let. Posebno dobro je ohranjena sled dvonožnega triprstega dinozavra, pripadnika skupine guanodontida, v neposredni bližini pa so tudi sledi večjega štirinožnega plazilca, ki je verjetno pripadal sauropodom.

Na južnem delu polotoka Istra na Hrvaškem se nahaja največje mesto Istre, Pula. Šteje slabih 60 tisoč prebivalcev. Gre za staro mesto, ki je obstajalo že v rimskih časih. Na to nas spomnijo številni arheološki ostanki. Med temi je najbolj znana Pulska Arena, rimski amfiteater iz obdobja vladavine Avgustusa in Vespasiana. Je eliptične oblike. Dolga je 132,45 in 105,10 metrov ter visoka 32,45 metra. Ima tri nadstropja, spodnji dve sta imeli ovalne odprtine, zgornje pa kvadratne. Nanjo je vodilo 15 vrat in je lahko sprejela 23 tisoč gledalcev. S štirih stolpov so na gledalce lahko pršili odišavljeno vodo ali zaščitili gledalce pred soncem ali dežjem z velikimi platni. Sedaj v njej gostijo gledališke predstave in glasbene koncerte ter Pulski filmski festival. Ostale pomembnejše znamenitosti v Puli so Avgustov tempelj, Slavolok zmage, Dvojna in Herkulova vrata, mestna hiša z mestnim trgom, cerkev Sv. Frančiška s samostanom, Rimsko gledališče, trdnjava Kaštel in Pulski akvarij.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik