Potovanja

Info

  • Letni čas: poletje

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, mir, turistična ponudba, divje živali
  • Naravne znamenitosti: naravni parki, plaže, rt
  • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, stara mestna jedra

Potopis

Letos sva dopust preživela sama, brez družbe prijateljev. Tako sva si dneve krajšala z različnimi igrami in branjem knjig, ki so že lep čas čakale na vrsto. Uživala sva v miru in v lastnem urniku, ki nama ga je v popoldanskem času vseeno kdaj malce prikrojilo vreme. A ker sva že vajena raznolikega vremena, nama le-to ni prav nič pokvarilo vzdušja. Vseeno sva uživala ob kartanju, čeprav kakšno popoldne ali večer tudi pod dekico. Vetrovni dan nama je ponudil tudi zanimivo opazovanje številnih surfarjev, ki so drveli v vse smeri zaliva.

Zvečer sva dvakrat obiskala vasico Premantura, kjer sva si privoščila slastne baklave in limonado. Malce sva se sprehodila po ulicah, ki so bile letos bistveno bolj prazne, kot sva jih vajena.

Pa da ne pozabiva...čeprav sva bila letos brez prijateljev, so naju vsak dan obiskali novi - številne ptice (sinice, kosi, kosovke, šoje, grlice itd.) in veverica - ki so k nama hodili potešiti svojo žejo in kasneje tudi lakoto.

Povezani prispevki

Zanimivosti

Premantura je osrednje naselje na najbolj južnem delu Istre, hrvaškega največjega polotoka. Leži na osrednjem, nekoliko višjem, delu polotoka Kamenjaka. Staro mestno jedro naselja se je skoraj v celoti ohranilo vse do danes, zanj so značilne bele hiše z rustikalnimi oboki in majhnimi balkoni. Najbolj opazen element starega dela naselja prav gotovo predstavlja 27 m visok, kvadraten zvonik, ki služi za orientacijo med plovbo mornarjem in ribičem v okolici rta Kamenjaka. Novi del naselja predstavljajo turistična vikend naselja.

V okolici Premanture in sosednjega naselja Medulin svoj čar naredijo manjši otočki (skupina devetih otokov), med katerimi so največji CejaFenera in Bodulaš, najbolj zanimiv pa je verjetno otok Fenoliga, kjer so še danes vidni ostanki stopal različnih dinozavrov, ki so tu živeli pred 110-90 milijoni let. Posebno dobro je ohranjena sled dvonožnega triprstega dinozavra, pripadnika skupine guanodontida, v neposredni bližini pa so tudi sledi večjega štirinožnega plazilca, ki je verjetno pripadal sauropodom.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik