Hribi

Info

 • Zahtevnost: srednje težka
 • Trajanje: od 3 do 5 ur
 • Letni čas: pomlad, poletje, jesen

Višine

 • Višina izhodišča: 1293 m
 • Višina cilja: 1974 m
 • Višinska razlika: 681 m

O poti

 • Parkirišče: neoznačeno parkirišče
 • Podlaga poti: makadamski kolovoz, travniška steza
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: ni učna pot, ni krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled, turistična ponudba, gorsko cvetje
 • Naravne znamenitosti: brez
 • Urbane znamenitosti: brez

Potopis

Od doma smo se odpravili relativno zgodaj in na parkirišče na Pokljuki prispeli ob petih stopinjah Celzija. Bubika je imela več pameti v glavi kot jaz in se je primerno oblekla, jaz pa sem okoli skakal v kratkih hlačah in rokavih. Na srečo so se temperature hitro dvigale in je sonce pregnalo najhujši mraz. Pa tudi fotoaparat je kmalu zapel svojo pesem in misli so se od mraza preusmerile v užitek.

Pot, pravzaprav slab kolovoz, se je počasi vzpenjal po gozdu. Tako smo nevajenim telesom kmalu dopovedali, da je končno prišel dan miganja. Mišice so se ob prečkanju ceste, ki vodi od Medvedove Konte, ravno ogrele in pričel se je malo strmejši vzpon. Pod tem pojmom bi se marsikateri planinec zgolj namuznil, saj je pot do Lipanske planine prej sprehod kot pa kak hujši napor.

Številno cvetje nam je izlet podaljšalo za dobre pol ure, a je vreme lepo sodelovalo z nami, tako da se nam ni bilo žal večkrat ustaviti za opazovanje okolice in fotografiranje. Pri Blejski koči smo pozajtrkovali in uživali v soncu in miru. Pot smo nadaljevali proti Mrežcam, gorski verigi nad Lipansko planino. Pot je večinoma položna, le na nekaterih mestih strma. Ob poti smo ponovno uživali ob cvetočem pobočju, še posebej pa so nas navdušile pogačice. Ob enem izmed rastišč smo si privoščili daljši fotografski postanek, nato pa ponovno zagrizli v strmino.

Na grebenu nas je pričakal pogled na Triglav, Planiko in Kredarico, hkrati pa smo si lahko z malo drugačne strani ogledali tudi Viševnik. Kar v leže sva z Bubiko pritiskala na sprožilec fotoaparatov. Tako naju je na smrt prestrašil sicer prijazen, a precej velik in tih črn pes, ki se je sprehodil nad nama, ležečima fotografoma. Podi žal ni bil tako navdušen nad njim in ga je hitro odgnal. Po grebenu smo se premikali proti vrhu Mrežc. Tu smo srečali tudi skupino krav, ki so prav leno poležavale na soncu in počasi "mlele". Na vrhu se nismo kaj dosti zadrževali, rajši smo se odpravili proti Lipanskemu vrhu.

Lipanski vrh in Mrežice med seboj deli razpoka, ki je sicer dobro varovana, a vseeno sproži zadostno količino adrenalina po žilah, da se človeku nariše nasmeh na obraz, ko prileze do žiga, ki označuje vrh. Začuda nas tu lakota še ni pričela grabiti, zato smo se odločili za spust. K odločitvi so svoje dodali tudi prvi oblaki, ki so se pričeli pojavljati na nebu in občasno zakrili sonce. Spustili smo se po strmejši poti, ki vodi naravnost proti koči. Oba sva bila vesela, da se nisva odločila za vzpon po tej poti. Pri koči se je med tem časom nabralo kar nekaj ljudi. Tu sva dokončala najine zaloge malice, nato pa se odpravila proti avtomobilu. Žal vreme ni bilo primerno za postanek in kopanje v Blejskem jezeru, tako da smo pohod rajši zaključili ob solati in pici v naši priljubljeni gostilni.

Povezani prispevki

Dostop

Po gorenjski avtocesti se peljemo proti severu. Na izvozu za Bled zavijemo z avtoceste. Peljemo se skozi Bled in v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Pokljuke. Ko se povzpnemo na planoto pri Mrzlem studencu zavijemo desno na makadamsko cesto, ki vodi v gozd. Na križišču se odločimo za levo smer (pl. Javornik - avtobus). Avto pustimo ob robu ceste ob oznakah za začetek pešpoti proti planini Lipanca (ob planini Javornik).

Zanimivosti

Pokljuka je visoka kraška planota, obrasla z gozdovi. Leži v Triglavskem narodnem parku. Čeprav spada v področje Julijskih Alp, je kraškega nastanka, o čemer nas hitro prepričajo brezna, vrtače in konte. Izoblikoval jo je ledenik, ki je ob umiku pustil za seboj močvirja, sicer eno izmed pokljuških znamenitosti, a hkrati tudi razlog težke prehodnosti nekaterih pokljuških gozdov. Slednji so povečini iglasti, prevladujejo smreke. Številne pašne planine pričajo o razširjeni živinoreji.

Na eni izmed planin, Lipanski planini, stoji Blejska koča. Zaradi lahke dostopnosti je to ena najbolj obiskanih koč, kjer lahko celo leto srečujemo pohodnike, izletnike in sprehajalce. Do nje lahko dokaj enostavno pridemo iz Medvedove konte, Pri Rupah, Rudnega polja ali Šport hotela, težavnejši pa je dostop iz Krme. Je eno iz izhodišč za izlete na greben Mrežc, Lipanskega vrhaDebele peči, za bolj utrjene planince pa tudi za obisk Viševnika ter Vodnikovega doma ter naprej Triglava.

Tako Mrežce kot tudi Lipanski vrh sta del istega razglednega grebena. Ležita nad planino Lipanca. Razgledna vrhova nudita čudovit pogled na planoto Pokljuka, ki leži na jugu pod njima, ter enega najlepših pogledov na našo najvišjo goro - Triglav, ter njeni koči Kredarica in Planika.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik