Izleti

Info

  • Trajanje: do pol dneva
  • Letni čas: pomlad, jesen

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, mir
  • Naravne znamenitosti: brez
  • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, gradovi, kapelice, stare zgradbe, vodnjaki

Potopis

Naš izlet smo pričeli pri pokopališču cerkve sv. Vida. Sprehodili smo se mimo njega do križišča z znamenjem, nato pa skozi vas do graščine. Vas je bila kljub pozni uri mirna in tiha, tako da se je bilo prav v užitek sprehajati po soncu, ki še ni premočno sijalo. Pri graščini smo se ustavili, jo poslikali in si jo ogledali od zunaj. Čeprav je bila odprta nismo nikjer videli lastnika, ki se je verjetno nahajal kje v vrtu, zato nismo vstopili. Trenutno je v graščini sicer postavljena razstava, a jo v želji po užitkih lepega sončnega vremena nismo obiskali.

Za graščino smo zavili desno in pri vodnjaku levo v hrib. Kmalu smo prispeli do Vogvarjeve hiše. Tudi ta je bila zaprta, tako da smo si jo lahko ogledali od zunaj. Že sama zunanjost je dovolj impresivna, da se je obisk izplačal. Škoda, da si nismo mogli ogledati še notranjosti in muzeja, po slikah sodeč sta oba zanimiva.

Sledil je vzpon do vrha vasi, od koder se lahko razgledamo na Duplje in okolico, žal pa pogled kazi hiša tik pod cesto. Iz glavne ceste smo zavili v gozd. Ker je tekom izleta sonce pričelo sijati s polno močjo, smo bili veseli senčke. Po gozdni poti, na trenutke kolovoz, drugič spet steza, smo prispeli do ceste, ki vodi iz Zgornjih Dupelj proti Krivi jelki. Cesto že dobro poznamo, saj smo jo večkrat prehodili, med drugim celo na Pohodu z baklami. Pred samo Krivo jelko smo opazili, da so na novo postavili Kožarice, zgradbe, v katerih naj bi bivali rokovnjači.

Krivo jelko smo lahko uživali v samoti. Par, ki je bil pred nami tu, se je ravno odpravil. Jaso je uredilo lokalno društvo, postavilo je hišico s klopcami, vpisno knjigo, v okolici pa še klopce, stole, kakšno mizo in gugalnice. Po krajšem počitku smo se odpravili nazaj. Tokrat smo cesto zapustili prej, pri oznakah za Grad smo zavili levo na ožjo stezo. Pot nas je hitro pripeljala prav nad Vogvarjevo hišo, od koder smo mimo graščine in skozi pokopališče prispeli do avtomobila. Lahko pa bi se odpravili po cesti proti Zgornjim Dupljam in nato po asfaltni cesti skozi vas do avtomobila.

Povezani prispevki

Dostop

V Kranju se peljemo mimo Zlatega polja v smeri avtoceste proti Polici. Tu nadaljujemo pot naravnost skozi Naklo, mimo hotela in gostišča Marinšek do drugega krožišča, ki ga zapustimo na prvem izvozu, smer Duplje. Peljemo se skozi vas Žeje in prispemo do vasi Duplje. Pred vasjo pri znamenju zavijemo ostro desno in prispemo do urejenega parkirišča pri pokopališču ter cerkvi sv. Vida, kjer lahko pustimo avto. V kolikor zgrešimo odcep, lahko avto pustimo tudi pri gasilskem domu sredi vasi in se mimo šole odpravimo na izhodišče pri pokopališču.

Zanimivosti

Vas Duplje na Gorenjskem sestavljajo tri vasi: Spodnje Duplje, Zgornje Duplje in Zadraga, ki skupno štejejo malo čez 1000 prebivalcev. Leži ob lokalni cesti Kranj – Tržič, med Tržiško Bistrico in Udin borštom. Prvi pisni viri, ki jo omenjajo, nosijo datum 23. marec 1246, a mimo nje je tekla cesta že v rimskih časih. Viri omenjajo tudi prebivališče dupljanskih vitezov in dupljansko graščino.

V sami vasi stojita dve cerkvi. Cerkev sv. Vida v Spodnjih Dupljah je bila posvečena leta 1454 in je znana predvsem po svoji umetniški vrednosti. Okoli nje se razteza pravkar prenovljeno vaško pokopališče. V Zgornjih Dupljah se nahaja podružnična cerkev sv. Mihaela, ki se prvič omenja leta 1391 in je bila v letu 1995 temeljito obnovljena. V vasi in njeni okolici stoji tudi lepo število kapelic in razpel.

Poleg cerkva se vas ponaša še z dvema zgodovinskima znamenitostma, ki se nahajata v Spodnjih Dupljah. Prva je Graščina Duplje, nekdaj skromno podeželsko plemiško bivališče. Zgodovinarji jo postavljajo v 13. stoletje kot bivališče tamkajšnjih vitezov. Zgradbo je potres leta 1511 porušil, a so jo na novo pozidali. Trenutno je v zasebni lasti. Lastnik jo obnavlja, v njej pa prireja razstave in poroke. Zgodovinsko pomembna je tudi Vogvarjeva hiša. Gre za leseno enonadstropno gospodarsko poslopje iz druge polovice 18. stoletja, v kateri se danes nahaja etnografski muzej. Vidimo lahko tipično opremo tedanjih bivalnih prostorov, črno kuhinjo in čevljarsko obrt.

V okolici Dupelj se nahaja tudi rob obsežnega gozdnega območja med Kokrico in Golnikom, imenovano Udin boršt in zaščiteno kot krajinski park. Del parka je tudi območje imenovano Kriva jelka. Ime je dobilo po krivi jelki, okoli katere so se med leti 1825 – 1853 zbirali rokovnjači. Prostor je danes s klopcami in igrali urejen za obiskovalce, do njega pa vodi več poti, najlažja prav iz vasi Duplje.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik