Hribi

Info

 • Zahtevnost: zelo lahka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: pomlad, poletje, jesen, zima

Višine

 • Višina izhodišča: 444 m
 • Višina cilja: m
 • Višinska razlika: m

O poti

 • Parkirišče: neoznačeno parkirišče
 • Podlaga poti: asfaltna cesta, gozdna pot
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: ni učna pot, ni krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: mir, narava
 • Naravne znamenitosti: brez
 • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani

Potopis

Bubiji smo se tokrat udeležili tradicionalnega zimskega pohoda z baklami, ki se organizira prvo ali drugo soboto v januarju. Pričetek pohoda je pri gasilskemu domu v Dupljah, kjer pohodnike organizatorji za skromen prispevek oskrbijo z baklami. Sprevod se je pričel po glavni ulici, nato pa zavil v vas. Tu smo se mu (zaradi fotografskih razlogov) priključili tudi mi. S prižganimi baklami smo hodili med hišami vse do cerkve v Zg. Dupljah, kjer smo zavili v temo gozda.

In tu se je pravi pohod šele pričel. Kratek vzpon po dobro utrjeni cesti (prvič to zimo smo namreč dočakali malo večje količine snega) je spremljal sproščene klepet. Pot se je vila po gozdni cesti. Tisti, ki pot poznamo v vseh letnih časih vemo, da je prvi del asfaltni, sledi pa mu makadamska gozdna cesta. A to noč tega nismo videli, saj je pod nogami škripal samo sneg.

Strm je le prvi del, nato pa se cesta bolj ali manj po ravnem vije skozi gozd. Bakle so nam osvetljevale pot, hkrati pa nudile številne priložnosti za fotografijo. In fotografov tokrat res ni manjkalo. Kar naprej smo skakali v sneg in slikali kolono bakel. Narava je lepa v vseh letnih časih, novozapadli sneg pa ji da še poseben čar. In če smo prizorov vajeni podnevi, se ponoči le čudimo nad svetlimi obrisi sicer temnih dreves. Ob pogovoru in občudovanju narave (pa tudi fotografiranju tega ali onega motiva) smo kmalu (po štiridesetih minutah hoje) prispeli do jase pri Krivi jelki.

Tu so nas že čakali gostitelji s čajem in kuhanim krompirjem, dobili pa smo lahko tudi kruh z zaseko. Organizatorji so tokrat postavili še ogromnega sneženega moža, mize pa oblekli v sneg. V kotu jase nas je grel kres. Ko smo se okrepčali, smo se odpravili proti izhodišču. A Bubiji ne bi bili Bubiji, če na nekem odseku ne bi zavili iz ceste na pešpot ter se po celcu sprehodili v trdi temi gozda. Druga bakla je namreč prezgodaj dogorela. Čeprav ljudje v zimskih pravljicah radi pretiravajo, pa nam v temi zasneženega gozda domišljija da vetra. In naša sumničenja je potrdil tudi fotoaparat. Pred menoj je resnično hodil palček.

Povezani prispevki

Dostop

Iz smeri Kranja skozi vas Naklo in vas Žeje se pripeljemo v vas Duplje. Avto pustimo na primernem mestu; urejena parkirišča so ob gasilskem domu ter v spodnjem delu vasi pri pokopališču. Verjetno pa se kakšno mesto najde tudi pri kmetiji Trnovc, kjer je urejen kampirni prostor. Od tu je tudi začetek krožne poti.

Zanimivosti

Kriva jelka je predel v spominskem parku Udin Boršt. Jasa je svoje ime dobila po jelki, okoli katere so se svoj čas zbirali rokovnjači. Do jase vodi krožna pot, katere vsaj del lokalni prebivalci pogosto izkoristijo za rekreacijo ali vsaj kratek, sproščujoč sprehod. Na tem področju deluje kulturno turistično društvo KTD Pod Krivo jelko Duplje, ki je v zadnjem času postavilo novo brunarico, posadilo mlado „krivo jelko“, uredilo krožno pot ter jaso opremilo z igrali in klopcami. Društvo na tem prizorišču vsako leto priredi tudi rokovnjaško srečanje „finfranje“ ter zimski pohod z baklami.

Do jase lahko pridemo iz Dupelj, pa tudi iz KokriceNaklega in Golnika.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik