Izleti

Info

  • Trajanje: do pol dneva
  • Letni čas: pomlad, jesen

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, mir, turistična ponudba
  • Naravne znamenitosti: jame
  • Urbane znamenitosti: gradovi, kapelice, ruševine, spomeniki, kipi

Potopis

Naš dan smo začeli s sprehodom po parku Begunjske graščine. Park ima urejeno zelenico, preko katere vodi nekaj ozkih peščenih poti. Nadaljevali smo proti glavnemu vhodu stavbe in se takoj za zidom parka sprehodili po promenadi. Sprehod smo nadaljevali za stavbo, kjer smo na poti proti grobišču talcev in senčnici videli še spomenik v spomin Sintom, žrtvam nacističnega genocida v letih 1941-1945. Po prečkanju zelenice smo po urejeni peščeni poti prišli do kostanjevega drevoreda. Desno od njega se nahaja grobišče talcem, po katerem smo se mimo kipa Talec na kratko sprehodili. Nato smo nadaljevali pot do senčnice Brezjanke, od katere pot v manjši klanec vodi še do paviljona Jožamurka s kapelico sv. Jožefa, vse je zasnoval arhitekt Jože Plečnik. Od tu je lep razgled na graščino in okolico, zato smo se tu zadržali kar nekaj časa. Nato smo se vrnili do glavnega vhoda graščine, kjer smo desno od njega videli veliki zvon iz cerkve sv. Urha, levo pa kip Jetnik.

Po prijetnem sprehodu smo našo pot iz parka nadaljevali proti gradu Kamen. Tam smo ponovno malce uživali po potepanju na ruševinah, nato smo se podali proti jami Zijalki, za katero pa žal nismo nikjer srečali usmeritvene table. Zato smo se najprej želeli povzpeti po ozki poti na severni strani gradu, a smo si premislili in iskali ustreznejšo pot. Ožjo pot, katere vzpon vodi v gozd, smo našli levo ob ruševinah. Najtežji je bil začetni vzpon, nato pot zavije levo in je bolj položna vse do bližine jame, kjer se ponovno vzpne. Do jame smo prišli precej zasopihani, a se je splačalo. Pogleda na tako veliko luknjo v skali namreč ne vidiš vsak dan. Malce smo si odpočili, nato pa se vrnili po isti poti.

Polni zgodovinskih misli (od dogodkov v Begunjski graščini, gradu Kamen in arheološkega najdišča Zijalke) in prijetno utrujeni smo se z Begunj odpeljali domov.

Povezani prispevki

Dostop

Peljemo se po gorenjski avtocesti proti Jesenicam. Na izvozu Radovljica zavijemo iz avtoceste in lokalni cesti sledimo v smeri Begunj. Peljemo se skozi Begunje in na križišču za gostilno Avsenik zavijemo levo v smeri bolnišnice. Avto parkiramo na označenem parkirišču psihiatrične bolnišnice.

Do gradu Kamen pridemo s povratkom nazaj na glavno cesto, kjer zavijemo levo in nadaljujemo do naslednjega križišča, kjer desno v klanec zavijemo levo v smeri doline Drage. Kmalu zavijemo levo na ozko pot, ki nas pripelje prav do gradu, kjer je prostor za parkiranje avtomobila.

Zanimivosti

Begunjska graščina, poznana tudi kot grad Katzenstein, je bila zgrajena v 16. in 17. stoletju sredi naselja Begunje na Gorenjskem. Imenuje se po nekdanjih lastnikih Kacijanarjih. V njej se je rodil Ivan Kacijanar, kranjski deželni glavar, general, poveljnik Vojne krajine in eden od zmagovalcev v boju s Turki. Graščina je bila v lasti Kacijanarjev vse do leta 1765, ko je postala last družine Lamberg, katera je celotno grajsko posest združila z bližnjim gradom Kamen. Leta 1875 je dvorec postal ženska kaznilnica, ki so jo vodile redovnice Družbe usmiljenih sester svetega Vincencija Pavelskega. Po naročilu redovnic je Jože Plečnik v letih 1937 in 1938 zasnoval senčnico ob razgledni sprehajalni poti parka. Leta 1941 je nemški okupator dvorec postal zapor za aretiranje, kasneje je bil to osrednji zapor za policijske preiskovalce. V ta namen so stavbo v tem času obdali z bunkerji. V času močnega odporniškega gibanja je zapor ponovno spremenil funkcijo in je postal osrednji zapor za zapiranje pripadnikov odporniškega gibanja. Tu je okupator uvedel tudi usmrtitve talcev, zato je bila graščina prizorišče trpljenja in smrti številnih zapornikov, večinoma iz Gorenjske. Po koncu vojne je bila v graščini nekaj časa ponovno ženska kaznilnica, nato pa je postala šola Ljudske milice. Psihiatrična bolnišnica Begunje v graščini domuje od leta 1952. Od leta 1999 celotna posest (grad, Muzej talcev, spominski park z grobiščem talcev, kostanjev drevored, paviljona Jožamurka in Brezjanka) predstavlja kulturni spomenik državnega pomena.

Grad Kamen je bil nekdaj mogočen grad, postavljen na samem začetku doline Draga pri vasi Begunje na Gorenjskem. Kot bivališče plemičev je omenjen že leta 1185, kot grad Lapis leta 1263 in kot grad Kamen leta 1350, ko ga je dobil v last Henrik III. Ortenburški. Bil je pomembna strateška točka nad staro tovorniško potjo iz Bohinjskega kota proti Tržiču, Podljubelju in Koroški. Leta 1418 je prišel v last Celjskih grofov, leta 1456 pa v roke Habsburžanov. Kasneje si ga je lastil tudi znameniti vitez Gašper Lambergar.

Jama Zijalka, imenovana tudi Zijalka pod Jamarskim vrhom, leži v Begunjah na Gorenjskem na nadmorski višini 690 metrov. Velja za najstarejši spomenik dejavnosti ljudi v širši okolici. Globoka je 14, široka 16 in visoka 7 metrov. Najverjetneje je služila kot bivališče že v mlajši kameni dobi. Najdbe kamnitih žrmelj, uteži za statve in več manjših odlomkov keramike kažejo tudi na življenje človeka v bronasti dobi (1850-1000 pr. n. š.).

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik