Hribi

Info

 • Zahtevnost: zelo lahka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: pomlad, poletje, jesen, zima

Višine

 • Višina izhodišča: 585 m
 • Višina cilja: 839 m
 • Višinska razlika: 254 m

O poti

 • Parkirišče: označeno parkirišče
 • Podlaga poti: gozdna pot
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: ni učna pot, ni krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled
 • Naravne znamenitosti: brez
 • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, kapelice

Potopis

Parkirišče smo zapustili v smeri gasilskega doma in po cesti pot nadaljevali še dobrih sto metrov, ko so nas smerokazi usmerili desno. Ko je že kazalo, da se bo pot končala na zasebnem dvorišču, se je levo odcepila pešpot, ki vodi prek travnikov v gozd.

Pešpot se nato nadaljuje bolj ali manj strmo v gozd. Večkrat jo presekajo ostale steze in kolovozi. Čeprav verjetno vse poti vodijo proti vrhu, smo se mi držali Petrove poti, označene z markacijami in smerokazi, na katerih je ključ sv. Petra. Vzpon smo po potrebi lahko skrajšali z ubiranjem lokalnih bližnjic, strmino pa občasno podaljšali s kakim dodatnim ovinkom. V gozdu je bilo za ta letni čas presenetljivo toplo, za boljše gretje pa je poskrbela tudi blaga strmina in toplo sonce. Nekje na zadnji tretjini poti nas je pričakalo znamenje in ob njem dobrodošla klopca.

Po kratkem počitku smo pot nadaljevali. Pokazal se je rob gozda, ob njem pa nova kapelica. Od tam smo prek travnika že zagledali naš cilj – cerkev sv. Petra, ki smo jo ob ograji dosegli v nekaj minutah. Obhodili smo cerkev, nato pa pot nadaljevali proti vrhu, od koder smo pričakovali lep razgled. Nismo bili razočarani, prelepo vreme nas je bogato nagradilo. Na vrhu, kjer imajo svojo postojanko tudi jadralni padalci, smo se okrepčali in odžejali, naužili razgleda ter očedili našega najmlajšega spremljevalca. Ker je pričel pihati hladen veter, smo se kaj hitro odpravili nazaj v dolino.

Spust je hitro minil. Občudovali smo prvo pomladno cvetje, srečali pa celo nekaj ljudi. Vzpon med tednom je namreč precej bolj osamljen kot med vikendom. Samo je med spustom opravil svoj opoldanski spanec. Ravno ko se je prebudil, smo prispeli do avtomobila. Zaradi lepega vremena in svežih nog smo izlet nadaljevali proti gradu Kamen in dolini Draga (o katerem si lahko preberete več v prispevku Grad Kamen in dolina Drage).

Povezani prispevki

Dostop

Peljemo se po gorenjski avtocesti proti Jesenicam. Na izvozu Radovljica zavijemo iz avtoceste in lokalni cesti sledimo v smeri Begunj. Peljemo se skozi Begunje, na razcepu, kjer se odcepi cesta proti Žirovnici, nadaljujemo levo v smeri bolnišnice. Avto pustimo na označenem parkirišču nasproti gostilne Avsenik. Pot nadaljujemo peš v smeri gasilskega doma.

Zanimivosti

Nad Begunjami se vzpenja hrib, pravzaprav Gora, s katere pravijo, da je najlepši razgled na Gorenjsko in njene gore. Tu stoji tudi cerkev svetega Petra, rimskokatoliška cerkev, ki slovi kot eden najzanimivejših spomenikov cerkvene arhitekture in slikarstva na Gorenjskem. Hrib Gora je imel zaradi svoje strateške razgledne lege pomembno vlogo skozi celotno zgodovino, še posebej pa v času turških vpadov. Cerkev se omenja že v 14. stoletju, kot romarska točka pa v 17. stoletju. Na romarsko pot nas spominjajo tudi tri kapelice ob poti proti cerkvi.

Za cerkvijo leži jama, ki naj bi imela po ljudskem verovanju zdravilno moč. Zdravila naj bi težave s sluhom, pa tudi žensko neplodnost. Možno je tudi, da gre za podzemeljski rov, povezavo z gradom Beli Kamen. Sam vrh pa služi kot vzletna točka jadralnih padalcev.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik