Izleti

Info

  • Trajanje: do pol dneva
  • Letni čas: pomlad

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, mir, turistična ponudba
  • Naravne znamenitosti: brez
  • Urbane znamenitosti: ruševine, spomeniki, kipi

Potopis

Ogled gradu Kamen nam je vzel slabo uro. Zaradi svoje slikovite lege, mogočnih ruševin in miru, ki tu vlada (vsaj med tednom), ter lepega, sončnega vremena smo si za ogled vzeli kar nekaj časa. Del gradu je odprt zgolj za obisk na lastno odgovornost, saj so nekateri leseni podesti in stopnišča že malo dotrajani. Žal nam je bilo, da je bil stolp zaprt in zaklenjen, saj je iz njega namreč še lepši razgled na okolico kot nam ga nudi sam grad.

Ko smo zaključili naše potovanje v srednji vek, smo se odpeljali nekaj sto metrov višje do spominskega parka padlim talcem in se s tem podali v čas 2. sv. vojne. Dogodke v tej dolini omenjajo številne pesmi, med drugim tudi slavna Avsenikova Tam kjer murke cveto. V miru in tišini kar nismo mogli razumeti nesmiselnosti dogodkov, na katere so nas spomnili spomenik in grobovi padlih.

Pot smo nadaljevali peš proti Domu v Dragi. Cestna oznaka omenja oddaljenost 1 km, a bi bilo boljše dodati vsaj še kakih 500 m. Pot nas je vodila ob potoku. Čeprav smo stopali po asfaltirani cesti, smo se počutili kot sredi gozda. Idilo je zmotil le sem ter tja kak avtomobil.

V slabih 20 minutah smo dosegli Dom v Dragi. Prebrali smo informacijske table, nato pa se vrnili proti izhodišču in s tem zaključili naš izlet. V kolikor ne bi že pred tem obiskali Sv. Petra nad Begunjami, bi verjetno pot nadaljevali po Lambergovi krožni poti, ki bi nas pripeljala mimo jame Zijalka in Hudičevega gradu nazaj h gradu Kamen.

Povezani prispevki

Dostop

Po gorenjski avtocesti se peljemo v smeri Jesenic in jo zapustimo pri izvozu Radovljica. Cesti sledimo v smeri Begunj. Peljemo se skozi Begunje v smeri doline Draga. Za ogled gradu Kamen avto pustimo na označenem parkirišču pred gradom. Za obisk Drage pot nadaljujemo mimo gradu in avto pustimo na označenem parkirišču ob spominskem parku.

Zanimivosti

Grad Kamen je bil nekdaj mogočen grad, postavljen na samem začetku doline Draga pri vasi Begunje na Gorenjskem. Kot bivališče plemičev je omenjen že leta 1185, kot grad Lapis leta 1263 in kot grad Kamen leta 1350, ko ga je dobil v last Henrik III. Ortenburški. Bil je pomembna strateška točka nad staro tovorniško potjo iz Bohinjskega kota proti Tržiču, Podljubelju in Koroški. Leta 1418 je prišel v last Celjskih grofov, leta 1456 pa v roke Habsburžanov. Kasneje si ga je lastil tudi znameniti vitez Gašper Lambergar.

Grad je v svoji zgodovini večkrat menjal svojo podobo. Predvidevajo, da je na začetku stal grad na območju sedanjega stolpa. V 14. stoletju naj bi se stolpu pridružil gotski bivalni del, prav tako stolpaste oblike, in obzidano dvorišče. V naslednjem stoletju pa naj bi pozidali tudi spodnji del gradu in povezali oba stolpa med seboj. Zgrajen je bil nov, prostornejši palacij z notranjim dvoriščem, shrambo, kuhinjo, gosposkimi sobami in kapelo svetega Valentina. Grad Kamen je imel tudi skrivni izhod. V 18. stoletju so grad opustili, čemur je sledil njegov propad do sedanjih razvalin, ki jih počasi restavrirajo in konzervirajo.

Draga je ozka dolina s strmimi pobočji (tako dolino imenujemo tudi draga). Leži na severozahodu vasi Begunje na Gorenjskem. Dolina se prične za gradom Kamen in spominskim parkom padlim talcem ter se konča čez 1,5 km pri Domu v Dragi. Zaradi svoje lepote, pa tudi krvavih dogodkov med 2. sv. vojno, jo opeva kar nekaj znanih pesmi, nekaj verzov pa ji je posvetil tudi Avsenik.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik