Izleti

Info

  • Trajanje: do pol dneva
  • Letni čas: jesen, zima

Vrednote

  • Uživajte v: turistična ponudba
  • Naravne znamenitosti: brez
  • Urbane znamenitosti: muzeji

Potopis

Že na parkirišču smo zagledali veliko skulpturo tanka, narejenega iz kamenja, lesa in prekritega z maskirnim plaščem iz bršljana. Pred vhodom v kompleks so nas pričakali prvi tanki in oklepna vozila. Zaradi rahlega dežja smo se hitro odpravili v pokriti del kompleksa, kjer smo kupili karte in pričeli z ogledom muzeja.

V prvem delu smo se spoznali z zgodovino slovenskega ozemlja, nato pa z različnim ročnim strelnim orožjem, predvsem sulicami in loki. Sledil je del posvečen letalski armadi in letalom ter pilotom, udeleženim v bitkah druge svetovne vojne. Ob koncu nas je pričakal hiter pregled vojaških bolnišnic in vojaških sil v času prve in druge svetovne vojne. V tretjem delu smo osvežili spomin na osamosvojitveno vojno za Slovenijo leta 1991. Spremljali so nas šaljivi stripi Mladinine Diareje in utrinki ter filmi iz časov pred in po osamosvojitvi.

Po hitri vrnitvi v otroštvo, z vstopom v dnevno sobo mladih dni, smo prispeli do razstave tankov, letal in helikopterjev. Ne smemo seveda pozabiti na slavnega Yugo-ta, ki je končal pod gosenicami sovražnega oklepnika.

Čakala nas je že naslednja atrakcija, ki smo jo morali doplačati posebej in se tudi vnaprej najaviti – ogled podmornice. Prijazna vodička nas je pospremila v njen trup in razložila njeno zgodovino. Nekako mi ni bilo čisto jasno, kako so ljudje v njej živeli in delali, saj sem imel sam težave že z obračanjem in plazenjem prek posameznih predelkov.

Sledil je ogled razstavljenih predmetov zunaj pokritega območja. Na srečo je dež prenehal, tako da smo si jih lahko v miru ogledali. Našemu najmlajšemu je bil najbolj všeč vojaški vlak, midva pa sva se bolj navduševala nad reaktivnimi lovci.

Ko smo si ogledali zunanji del, smo se ponovno odpravili v pokriti del muzeja. Tu so bili razstavljeni tanki, oklepniki in ostalo večje in težje orožje. Na nekatere smo lahko tudi splezali in si jih ogledali od znotraj. Vsekakor smo bili presenečeni nad njihovo velikostjo in malo zgroženi nad uničevalnostjo.

Po končanem ogledu parka smo obiskali še trgovino z darili in polni vtisov odšli proti domu. Pogovor pa je še dolgo časa tekel v smeri človeške želje po uničevanju in neupoštevanju lekcij, ki nas jih uči zgodovina.

Povezani prispevki

Dostop

Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Postojna. Vožnjo nadaljujemo v smeri Reke, Ilirske Bistrice in Pivke. Peljemo se skozi Rakitnik, Matenjo Vas in Petelinje. Ko prispemo v Pivko, sledimo glavni cesti skozi naselje. Mimo železniške postaje prispemo do konca naselja. Peljemo se pod železniškim mostom in na koncu desnega ovinka zavijemo levo na parkirna mesta.

Zanimivosti

Park vojaške zgodovine Pivka se nahaja na območju nekdanjih vojašnic italijanske in jugoslovanske vojske. Prve ideje po parku so se pričele uresničevati leta 2004, ko so do tedaj vojaški objekti prešli v roke občine Pivka. Leta 2006 so tako odprli prvi paviljon s tankovsko artilerijsko zbirko. Muzej se je nato širil in nadgrajeval z novimi eksponati. Najpomembnejši eksponat je jugoslovanska podmornica P-913, ki so jo v dar prejeli iz Črne gore leta 2011. Naslednjega leta so prejeli prvo plovilo Teritorialne obrambe, helikopter Gazela TO-001, leta 2013 so prejeli letalo F-84G Thunderjet, leta 2014 jugoslovansko letalo OREL/IAR93 VULTUR in leta 2016 še nemško vojaško parno lokomotivo 33-110. Muzej se ukvarja tudi s Festivalom vojaške zgodovine, kjer ponazarjajo znane zgodovinske bitke.

V okolici je urejena tudi okoli 4 ure dolga krožna pohodna pot, na kateri si lahko ogledate utrdbe Alpskega zidu na Primožu, kaverne iz 1. sv. vojne, ostanke utrjenega kompleksa na vzpetini Šilentabor in turistično vas Narin.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik