Izleti

Info

  • Trajanje: večji del dneva
  • Letni čas: pomlad, poletje

Vrednote

  • Uživajte v: mir, narava, divje živali
  • Naravne znamenitosti: izviri, izlivi, jame, naravni parki, potoki, reke, posebno drevje
  • Urbane znamenitosti: brez

Potopis

Kraški naravni znamenitosti, Veliki in Mali naravni most, smo si odločili ogledati kot del Naravoslovne učne poti, ki se prične pri Malem naravnem mostu in konča pri Velikem naravnem mostu.

Gre za kraška pojava, ko se je strop kraške jame udrl, le na nekaterih mestih je ostal cel in tvori naraven obok. Pot nam omogoča ogled Malega naravnega mostu, najprej od zgoraj, ko opazujemo sprehajalce v dolini, in nato še od spodaj, kjer si lahko ogledamo radovedne turiste visoko nad nami. Sledil je sprehod prek kratkih Zelških jam. Dodatne razsvetljave tu nismo potrebovali, le zanesljiv in varen korak ter nekaj spretnosti.

Naslednje postaje učne poti so nas vodile proti izviru reke Rak, kjer smo si ogledali tudi ostanke rečne žage, ki so jo podrle in dokončno uničile poplave. Pokrajina je vabila k slikanju, kar nas je tudi zapeljalo, da smo zgrešili markacije in se vrnili na makadamsko cesto. Ko smo odkrili našo zmoto, smo se vrnili do točke dve in tri ter nadaljevali proti točki štiri. Opazovali smo tok reke, rastlinstvo in živalstvo okoli nje ter si privoščili kar nekaj postankov namenjenim fotografiranju. Vonj po pečenih ribah nas je opozoril na bližino hotela in restavracije. Pohiteli smo prek reke, ki smo jo prečkali na lesenem mostu. Na drugi strani smo srečali mlado psičko, ki je Podija zapeljala v igro, nam pa dala čas za počitek.

Pri hotelu smo pomalicali in se po makadamski cesti odpravili naprej. To se je kmalu izkazalo za veliko zmoto, saj smo prišli do točk 8.a in 8.b, nikjer pa ni bilo točke 6 in 7. Za tiste, ki želijo vestno slediti poti naj povem, da se ne smejo zapeljati prijetnim vonjavam restavracije in zaviti proti njej, ampak se držati desne poti ter se oddaljiti od nje. Tako bodo prišli do starega hrasta. Mi smo ga videli šele ob povratku. Tudi točka 9 nam je ušla, zavedla nas je zaprta pot pri odcepu za CŠOD (zaviti je potrebo desno, se izogniti palici, postavljeni prek ceste in nadaljevati pot prek travnika proti vodi). Tudi k tej točki smo se vrnili naknadno, kar je precej podaljšalo čas naše hoje.

Nato smo zvesto sledili učni poti. Od nje smo se oddaljili le za kako slikanje rečnih prebivalcev. Prispeli smo do Velikega naravnega mostu. Pred njim so v travi ležali in se sončili mladi pari, mi pa smo se odpočili v senci ter si ogledali to znamenitost. Utrujenost nas je prepričala, da smo se vrnili po cesti proti hotelu, se tam odpravili proti že omenjenim točkam 6 in 7, nato pa naprej po cesti proti avtu. Sredi poti smo ugotovili, da smo pozabili obiskati Tkalci jamo in cerkev Sv. Kancijana. Tako smo si zagotovili povratek v te lepe in zanimive kraje.

Povezani prispevki

Ni povezanih prispevkov.

Dostop

Iz avtoceste Ljubljana – Primorska zavijemo na odcepu za Cerknico. Kmalu nas pričakajo cestne oznake za Rakov Škocjan. Čeprav bi lahko izbrali prvo pot, smo se peljali mimo nje in skozi Rakek. Na koncu Rakeka smo pri oznakah za Rakov Škocjan zavili desno. Kmalu smo zapustili asfaltno cestno in prišli na makadamsko pot. Na križišču smo sledili glavni cesti in zavili desno. Vstopili smo v Krajevni park Rakov Škocjan. Ko smo prispeli do večjega parkirišča, smo tam pustili avto. Pot smo nadaljevali peš in sledili oznakam Naravoslovne učne poti, ki se prične s točko 1: Mali naravni most.

Zanimivosti

Rakov Škocjan je kraška dolina, po kateri teče reka Rak in je od leta 1949 zavarovan kot krajinski park. Leži med Cerkniškim in Planinskim poljem, v severozahodnem delu današnjega Notranjskega regijskega parka (ustanovljenega leta 2002), ob vznožju Javornikov ter hkrati jugovzhodno od avtocestnega odseka A1 Postojna-Unec
Približno 2,5 km dolga in 300 m široka dolina je dobila ime po cerkvi sv. Kancijana, katere ruševine lahko vidimo v bližini Velikega naravnega mostu, ene izmed naravnih znamenitosti parka. Poleg velikega lahko med naravnimi znamenitostmi vidimo tudi Mali naravni most, Zelške jame, udorno vrtačo Kotel in Tkalca jamo. Poleg teh večjih in obiskovalcem bolj poznanih znamenitosti, pa je pri ogledu parka vredno slediti Naravoslovni učni poti z izobraževalnimi tablami, kjer obiskovalec poleg že omenjenih naravnih znamenitosti spozna tudi pestro rastlinstvo in živalstvo ob Raku. Za celotno pot (v eno smer 3 km) z vrnitvijo na izhodišče je potrebnih približno 3 do 4 ure prijetne hoje.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik