Izleti

Info

  • Trajanje: do pol dneva
  • Letni čas: jesen, zima

Vrednote

  • Uživajte v: razgled
  • Naravne znamenitosti: potoki, reke
  • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, galerije, gradovi, kapelice, mestni trgi, mostovi, muzeji, spomeniki, kipi, stare zgradbe, stara mestna jedra, vodnjaki

Potopis

Mi smo naš sprehod po Škofji Loki pričeli s prečkanjem mostu čez Selško Soro in ogledom srednjeveške kašče (žitnice), ki je bila nekdaj najpomembnejše poslopje zemljiških gospodov. Danes je v njej galerija Franca Miheliča, kjer so na ogled grafike, risbe in tapiserije.

Sprehodili smo se po ulici Spodnji trg, kjer so v srednjem veku živeli najrevnejši. Danes ta ulica ni ravno prijetna za sprehajanje, saj je precej prometna in slabo urejena za pešce. Tu stoji tudi Špitalska cerkev, nekdanja ubožnica iz 16. stoletja, ustanovljena, da bi v njej stanovali mestni reveži in pohabljenci.

Ob koncu ulice smo zavili desno v Fužinsko ulico. Na vrhu klanca desno stoji Martinova hiša, danes zadnji primerek gradnje, ki je v Škofji Loki prevladovala pred stoletji. Naravnost pred nami pa smo že lahko videli najpomembnejšo znamenitost mesta, to je Škofjeloški grad. Nekoč močna utrdba freisinških škofov, danes pa so v njem prostori Loškega muzeja z arheološko, zgodovinsko, umetnostno in naravoslovno zbirko ter eno najbogatejših etnoloških zbirk v Sloveniji. Ker smo današnje potepanje po mestu pričeli kar zgodaj, smo bili pred grajskim vhodom še ko so bila grajska vrata zaprta. Malce smo se še sprehodili naokoli, nato pa smo odšli na sprehod po grajskem vrtu. Po ogledu cvetočega vrta, vrta začimbnic in razgleda na mesto, smo se spustili nazaj v stari del mesta in pot nadaljevali levo mimo Martinove hiše.

Kmalu smo stali na Mestnem trgu, ki je znan po slikovitih meščanskih hišah iz 16. stoletja. Na njem najdemo Marijino znamenje, ki je bilo postavljeno v zahvalo za obrambo pred kugo in ognjem. Ob njem stoji še Stari rotovž oz. nekdanja mestna hiša, ki v mestu velja za najmarkantnejšo stavbo iz 16. stoletja, ter Homanovo hišo, nekdaj meščanski dvorec, danes znano gostišče in slaščičarna. Mestni trg lahko zapustimo po ulici levo mimo Homanove hiše ali pa desno (to pot smo izbrali tudi mi), kjer pridemo do Starega župnišča in poznogotske dvoranske cerkve sv. Jakoba, ki je znana po poslikanim zvezdastim obokom.

Od tod nas pot pelje na Cankarjev trg, katerega smo mi običajno zapustili s prečkanjem mostu, ki vodi do avtobusne postaje. Tokrat pa smo se sprehodili po Blaževi ulici, ob kateri smo videli cerkev Marije Brezmadežne oz. Nunsko cerkev. Takoj za ovinkom pa smo že prišli do znanega Kapucinskega (kamnitega) mostu, ki je eden najstarejših spomenikov tovrstne gradnje v Srednji Evropi, star več kot 600 let. Sredi njega stoji kip svetnika in misijonarja sv. Janeza Nepomuka. Z mostu smo že lahko uzrli cerkev sv. Ane, za katero se skriva (dejansko skriva, saj s tega pogleda ni viden) Kapucinski samostan. To je bila za nas tudi zadnja znamenitost, ki smo si jo ogledali v starem delu mesta.

Do avta smo se vračali mimo avtobusne postaje, čez most na Cankarjev trg, kjer smo si že malce lačni privoščili odlično sladoledno kepico. Nato so nas noge nesle mimo cerkve sv. Jakoba po klancu navzdol in že smo bili na Spodnjem trgu. Mimo kašče smo se vrnili do avtomobila in se odpeljali v predmestno naselje Puštal.

Na koncu ulice Spodnji trg smo sedaj zavili levo preko mostu. Sledili smo glavni cesti in kmalu videli smerokaz, ki nas je desno vodil do Nacetove hiše, ki je ena najlepše ohranjenih hiš slovenske stavbne dediščine. Ker prav ob hiši ni bilo mogoče parkirati, smo makadamsko parkirišče našli dobrih 100 m naprej od hiše.

Od tu smo se sprehodili čez Hudičevo brv in se naužili lepih pogledov na brzice ter manjše vodne padce. Zapustili smo brv in naš sprehod nadaljevali levo po ožji ulici do Puštalskega gradu. Tu so nekdaj stanovali puštalski gospodi, v grajski kapeli pa se nahaja najdragocenejša umetnina Škofje Loke, tj. Quaglijeva freska Snemanje s križa iz leta 1706. Moram reči, da nas pogled na grad danes ni ravno navdušil, saj je stisnjen v naselje in slabo ohranjen.

Naš sprehod smo nadaljevali še proti baročni cerkvi na Hribcu, do katere smo se sprehodili po poti z 12 kapelicami križevega pota. Iz cerkvenega dvorišča je lep razgled na Škofjo Loko, s katerim pa smo tudi zaključili današnje potepanje po mestu. Prijetno utrujeni in polni novih vtisov smo se vrnili proti avtu, od koder smo še enkrat s pogledom ujeli Škofjeloški grad, nato pa smo se odpeljali proti domu.

Povezani prispevki

Dostop

Kranj zapustimo na Laborah, od koder se približno 15 minut vozimo naravnost po glavni cesti čez kar nekaj vasi – Zgornje, Srednje in Spodnje Bitnje, Žabnica, Dorfarje, Sveti Duh in Virmaše. Ko zapustimo naselje Virmaše (na desni strani trgovski center), se pripeljemo do manjšega krožišča, ki ga zapustimo na prvem izvozu in hitro prispemo v Škofjo Loko. Na večjem semaforiziranem križišču zavijemo levo in se spustimo po klancu navzdol (nadaljujemo pod po Kidričevi cesti). Avto parkiramo na večjem asfaltiranem parkirišču na levi strani pred mostom čez reko Selško Soro.

Zanimivosti

Mesto Škofja Loka leži ob sotočju Poljanske in Selške Sore. Njegova zgodovina sega v leto 973, ko je loško ozemlje prišlo v last bavarskih Freisinških škofov. V srednjem veku se je tu začelo razvijati naselje Loka (ime označuje travnat svet ob vodi, to področje pa je danes poznano kot Stara Loka), katerega so kasneje Freisinški škofje preimenovali v Škofjo Loko (ime označuje škofijski travnik). Kot mesto je naselje prvič imenovano leta 1274. Obzidje s petimi obrambnimi stolpi in mestnimi vrati je v zgodovinskih zapisih prvič omenjeno leta 1397. Mesto je bilo žrtve veliko napadov, doletela ga je tudi kuga, večkrat pa so ga prizadeli požari in potresi. Potres leta 1511 je bil najhujši, saj je hudo poškodoval celotno mesto. Po njem je škof Filip mesto obnovil, a je njegova podoba v veliki meri ostala nespremenjena. Škofja Loka zato velja za najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji, leta 1987 pa je bila tudi razglašena za kulturni spomenik. Staro mestno jedro ponuja številna znamenitosti, med njimi Mestni trg (Plac) in Spodnji trg (Lontrg), Kapucinski most in Marijino znamenje. Nad mestom stoji njegova glavna znamenitost, Škofjeloški grad, ki je prvotno imel tudi stolp z ječami. Danes se v Škofji Loki odvija tudi veliko tradicionalnih kulturnih prireditev, kot sta Historial Škofja Loka in Škofjeloški pasijon.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik