Izleti

Info

  • Trajanje: cel dan
  • Letni čas: pomlad, jesen

Vrednote

  • Uživajte v: mir, narava
  • Naravne znamenitosti: jame, potoki, reke
  • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, ruševine, spomeniki, kipi

Potopis

Na lep, sončen dan, enega prvih v letošnji pomladi, ki smo jo dolgo čakali, smo se odpeljali na Dolenjsko. Gre za regijo, ki jo Bubiji obiščemo bolj poredko, zato smo se izleta še toliko bolj veselili. S seboj smo imeli Turistični vodnik Slovenije, tako da smo si že po poti prebrali nekaj zanimivosti in zgodovine o Novem mestu. Po slabi uri vožnje smo že stali na soncu in ob lepem, majhnem potočku Bezgavec, katerega pri vožnji z avtom skozi naselje nebi niti opazili.

Naredili smo nekaj slik narave ob vodi, nato pa po pločniku nadaljevali v smeri Straže. Sledili smo cestni tabli in se držali leve smeri. V kratkem smo prišli do Vojašnice Novo mesto, ob kateri smo se sprehajali kar nekaj časa in opazili tudi lepo število vojaških vozil (kar je bilo še posebej zanimivo za našega najmlajšega pohodnika). Tu smo že hodili po t.i. najbolj nevarni cesti Novega mesta, ki so jo pred dobim desetletjem prenovili z željo, da bi jo naredili bolj varno za kolesarje in pešce. Moramo reči, da smo se na pločniku in ob drevoredu kljub hitremu prometu mimo nas res počutili dovolj varno. Ob razgledovanju na okolico, tako naravo kot bližnja naselja, smo kmalu prišli do številnih vozil Renault, parkiranih za ograjo na desni strani ceste. Malo naprej smo se sprehodili mimo tovarne Adria (kjer izdelujejo prikolice in avtodome), v bližini katere čez cesto stoji spomenik padlim v 2. svetovni vojni.

Na vrhu krajšega klanca nas je pričakal začetek Prečne, od koder nas je pot po pločniku vodila mimo pokopališča in Peugeot avto hiše vse do cerkve Antona Padovanskega ter naprej mimo gasilskega doma in bifeja. Proti koncu naselja se nam je odprl pogled na številne hiše čisto na vrhu griča, ob katerem smo hodili, na drugi strani pa smo že videli Športno letališče Novo mesto. Ves čas našega sprehajanja smo bili deležni pogledov in zvokov številnih skupin motoristov, ki so uživaško v soncu drveli skozi naselje.

V kratkem smo prišli do odcepa za Jamo Luknja, do katere vodita razgledna (daljša) pot in pot ob Temenici, za katero smo se odločili mi. Razen začetnega malce manj prijetnega prečkanja dvorišča s tremi psi, je bila pot lepo speljana in urejena. Uživali smo lahko v miru, pomladnem cvetju in pogledih na potok turkizne barve ob poti. Po slabih 2 km smo prispeli do jame Luknja in ribogojnice. Tudi tu sta nas pozdravila dva psa (na srečo varno za ogrado ribogojnice) in ker smo mi imeli s seboj našega Podija, je celoten ogled jame spremljalo glasno lajanje. Vseeno smo si vzeli dovolj časa za ogled dveh lukenj in slikanje, nato pa smo sledili smerokazu ter pot nadaljevali mimo ribogojnice strmo navkreber.

Pred vzponom smo v potočku opazili mrest, česar v naravi že dolgo nismo videli. Tu smo po kratkem, a strmem vzponu žal izbrali napačno pot. Sledili smo zeleno-belim markacijam, ki so vodile naravnost naprej v breg v želji, da bomo na nekoliko daljši poti do gradu Luknja videli še kakšno znamenitost/zanimivost. A žal smo prišli le do ceste in tam ugotovili, da nas pot ne bo pripeljala na naš želeni cilj, zato smo obrnili ter na razcepu nad ribogojnico sledili drugemu smerokazu. Ta nas je še nekaj časa vodil po ožji poti tik ob ribogojnici in nam ponudil še zanimiv razgled na več manjših bazenov z ribami, nato pa smo kar hitro prispeli do ruševin gradu Luknja. Velikost ohranjenosti ruševin nas je prijetno presenetila, prav tako tudi pogled na mogočno plezalno steno Luknja.

Manj pa smo bili navdušeni nad pogledom na pot proti Veliki Stražici, zato smo pri gradu naredili zaslužen daljši počitek z malico in pot nadaljevali po široki gozdni cesti nazaj v smeri Novega mesta, do koder naj bi prišli v dveh urah. V kratkem smo zapustili gozd in prišli nazaj na glavno cesto. Tu smo odšli v smeri letališča in si tam ogledali nekaj jadralnih letal, njihovo pripravo na vzletanje, nato pa tudi njihovo mirno jadranje ter pristajanje v tako lepem dnevu kot je bil današnji.

Vrnili smo se nazaj na glavno cesto in se po isti poti preko Prečne ter Straže vrnili nazaj do avta, kjer nas je pričakalo precej bolj živo vzdušje. Zjutraj smo bili tu bolj ali manj sami, ob povratku pa je bila pri sosednji gostilni prava gneča in dolga vrsta za sladoled. Naši želodci so se odločili raje za pozno kosilo, zato smo obrobje Novega mesta, področje Bršljin, zapustili in se odpeljali proti domu. Glavni cilj današnjega dne, kar najbolje izkoristiti lep sončen dan, smo dosegli, željo, da nikoli ne bi zašli s poti pa bomo morali izpolniti kdaj drugič.

Povezani prispevki

Ni povezanih prispevkov.

Dostop

Avtocesto, ki vodi iz Ljubljane na Dolenjsko, zapustimo na odcepu Novo mesto - zahod. Na prvem krožišču zavijemo desno in se peljemo skozi Malo in Veliko Bučno vas. Pri trgovskem centru oz. takoj za BTC City-em zavijemo desno v smeri Prečne, se peljemo preko železniškega prehoda, nato pa parkiramo ob zaprti gostilni na desni strani ceste ob potoku. V kolikor na dan obiska ne bi bil praznik (in zato gostilna zaprta), bi imeli kar nekaj težav z iskanjem primernega mesta za našega jeklenega konjička.

Zanimivosti

Novo mesto leži na križišču pomembnih prometnih poti Novomeške kotline na zanimivi legi treh zaporednih okljukov in pomolov reke Krke. Na levem bregu srednjega pomola se nahaja stari del mesta, druga dva pomola sta gozdnata. Mestu daje značilno podobo sedem gričev: Kapiteljski hrib, Marof, Ragov log, Mrvarjev hrib, Recljev hrib, Grm in Na Drski. Področje Novega mesta je eno izmed najbogatejših arheoloških najdišč v Sloveniji (predvsem na mestnih predelih Bršljin, Mestne njive, Marof in Znančeve njive), ki kažejo na naselitev področja od konca bronaste dobe pa vse do propada rimske države. Mesto je sicer ustanovil avstrijski vojvoda Rudolf IV. leta 1365 z imenom Ruedolfswerde. Ker je Rudolfova vojaška posadka mesto z obzidjem (katerega ostanke lahko še danes vidimo na Šancah ob proštijskem vrtu) tako dobro varovala, da mu niti turški napadi niso prišli do živega, so ga domačini imenovali Novo mesto. »Dolenjska metropola« je danes gospodarsko, upravno, industrijsko, zdravstveno in izobraževalno središče Dolenjske. Nekatere izmed glavnih znamenitosti, ki jih ne gre spregledati, so Glavni trg z rotovžem in arkadami, stolna cerkev Sv. Miklavža, frančiškanski samostan, novomeško veduto in ulico Breg.

Straža je naselje na levem bregu reke Krke pod Straško goro pri Novem mestu. Nastalo je leta 1987 z združitvijo naselij Dolenja Straža, Gorenja Straža, Hruševec in Sela pri gorenji straži. Tu se nahaja tudi sedež in proizvodnja lesnega podjetja Novoles. Za Straški hrib so zaradi ugodne lege in toplega podnebja značilni vinogradi in zidanice.

Prečna je naselje na obrobju Novega mesta. Na njegovem robu leži hangar letališča Novo mesto, v centru naselja pa stoji župnijska cerkev sv. Antona Padovanskega.

Pešpot Luknja se začne v zaselku Luknja, ki se od Novega mesta nahaja približno 5 kilometrov. Speljana je po dolini potoka Prečna, ki je nadaljevanje najbolj znane dolenjske ponikalnice Temenice, ki v tej dolini izvira (predvidevamo, da je nastala zaradi zrušenega stropa kraške jame). Dolina je zanimiva zaradi številnih kraških pojavov (Lukenjska jama, manjše naravno okno, jama za gradom, brezno Velika Stražica …), objektov kulturne dediščine kot tudi razvalin gradu Luknja (grad Luknja je sicer veljal za enega najbolj utrjenih dolenjskih gradov, njegovi prvi lastniki so bili gospodje Lukenjski), arheološkega najdišča v Lukenjski jami (v njej so bivali ljudje v starejši kameni dobi), Marofa (pristave nekdanjega gradu Luknja), stare elektrarne in žage venecijanke (je ena redkih še ohranjenih, horizontalnega teka, pri nas s pogonom na vodno turbino). Večji del pešpoti vodi po gozdu, kjer raste preko 110 različnih rastlinskih vrst, kar kaže na visoko stopnjo naravne ohranjenosti tega področja.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik