Izleti

Info

  • Trajanje: večji del dneva
  • Letni čas: pomlad, jesen

Vrednote

  • Uživajte v: mir, narava, turistična ponudba
  • Naravne znamenitosti: jezero
  • Urbane znamenitosti: brez

Potopis

Pred nami je bila lepa sončna sobota, vsekakor več kot primerna za sprehajanje. Sredi dopoldneva smo se pripeljali v park Minimundus. Do sedaj smo ga obiskali samo enkrat in to že pred več kot desetletjem, zato smo bili še toliko bolj polni pričakovanj. Kljub številnim obiskovalcem na blagajnah, smo karte kupili hitro. Skozi steklena okna smo že lahko videli številne miniaturne zgradbe, a smo na hitro preverili še novi notranji del z velikim letalom, malim helikopterjem, strmim toboganom in neznanimi novostmi v prvem nadstropju, katere smo prihranili za kasneje. Raje smo se podali ven na sonce v raziskovanje mini lepot parka. Prvi pogled nam je segel na domači znamenitosti – Blejski otok in Blejski grad – predstavljeni v družbi ameriškega kipa svobode in nekaj večjih ladij. Ob zavoju na prvo potko pa je naš najmlajši zagledal prvi vlakec in tako se je začel naš sprehod odvijati v smeri vlaka. Enega, drugega, tretjega, kar dveh vzporednih, pa tistega parnega, … Z nekaj več organizacije poti smo se vseeno uspeli spretno sprehajati v smeri vlakov in hkrati med vsemi miniaturnimi čudesi sveta. Tu jih res vidiš toliko, da na koncu ne moreš več spremljati kaj vse si videl. Poleg svetovno znanih in pomembnih čudes smo se z veseljem ustavili tudi ob nekoliko manjših znamenitostih (kamniti mlini, svetilnik, postaja podzemne železnice ipd.). Nekajkrat smo posedeli v senci in si ob pijači malce oddahnili, a še ne videni deli parka so nas vabili naprej. Po dobrih dveh urah sprehajanja smo naš ogled zaključili in odšli na kosilo. Privoščili smo si ga kar v restavraciji v parku. Bilo je pregrešno drago, a tudi okusno. Ko so bili želodci potešeni in noge spočite, smo pred odhodom do konca raziskali še notranjo stalno razstavo – miniature starih vozil, spoznavanje različnih delov sveta, živali, narave, … Obiske planetarija, 4D kina in živalskega vrta plazilcev pa smo si prihranili za naslednjič.

Tokrat smo se sprehodili še »čez cesto« in se podali na sprehod v bližnji Europapark. Nismo vedeli točno kaj pričakovati, a smo že v prvih korakih spoznali, da gre za velik park kjer zagotovo vsak obiskovalec najde svoj kotiček. Odprl se nam je pogled na zelene površine, visoka drevesa in peščene potke v vse smeri. Kmalu smo prišli do prvih kamnitih skulptur in otroškega igrišča. Tu je bilo za našega najmlajšega nujnih nekaj spustov iz najvišjega in najbolj zavitega tobogana, potem pa smo naš sprehod nadaljevali naprej ter kmalu prišli do ribnika z vodometom. Od tu so nas potke vodile preko zelenih površin vse do enega izmed cvetličnih nasadov v obliki malega labirinta. Ob vračanju smo v bližini ribnika na majhnem hribčku posedeli na idilični klopci pod velikim drevesom. Nato smo se sprehodili še naprej v smeri jezera. Prišli smo do peščenega dvorišča z zastavami vseh držav Evrope in velikega cvetličnega vrta s sončno uro. Od tu smo lahko uzrli gladino jezera, na obalo katerega pa se nismo več sprehodili, saj so nas vse skupaj utrujene noge po približno 10.000 korakih že opominjale, da je čas za odhod.  Tako smo s prijetnim sprehodom čez park nazaj do avta zaključili naše potepanje. Zagotovo pa bomo oba parka in njuno okolico še kdaj obiskali, saj še nismo raziskali vseh lepot, ki jih ponujata.

Povezani prispevki

Dostop

Gorenjsko avtocesto zapustimo pri izvozu za Tržič. Peljemo se mimo Tržiča do bivšega mejnega prehoda Ljubelj in skozi predor v Avstrijo. Sledimo oznakam za Celovec – Klagenfurt. V Celovcu sledimo oznakam Minimundus (v velikem križišču pri Mc'Donaldsu zavijemo levo). Oba parka (Minimundus in Europapark) ležita skoraj na obali Vrbskega jezera. Ob parku Minimundus je velik brezplačen parkirni prostor, s katerega lahko kar peš prečkamo cesto in že se sprehajamo v zelenju Europaparka.

Zanimivosti

Park Manimundus leži v Avstriji ob nam dobro znanem mestu Celovec (Klagenfurt), na površini 26.000 m2. Njegovi začetki segajo 50 let nazaj, danes pa o njem vse pogosteje slišimo kot o svetu v malem. V njem so namreč razstavljeni miniaturni modeli znanih zgradb z vsega sveta, natančneje iz 47 različnih držav (približno ¾ modelov izvira iz Evrope, ostali pa so iz drugih celin). Modelov je danes že 156, njihovo število pa se zaradi gostovanj po svetu občasno spreminja. Modeli so večinoma narejeni v merilu 1:25. Med mini zgradbami najdemo tudi ladje, vesoljsko plovilo in številke vlake ter mini železniške proge, ki popestrijo obisk tako najmlajšim kot tudi tistim mladim po srcu. Poleg sprehoda po parku in planetariju lahko svet spoznavamo v novem pokritem doživljajskem svetu, ki tematsko dopolnjuje zunanje razstavišče. Gre za notranjo razstavo v dveh nadstropjih, kjer na igriv način z interaktivnimi in fantazijskimi postajami odkrivamo znamenitosti in zanimivosti sveta. Tu lahko obiščemo tudi 4D kino, fotopostajo in igrišče. Ves izkupiček miniaturnega parka je namenjen dobrodelni organizaciji Save the children, ki je tudi lastnik in ustanovitelj parka ob "Vrbskem jezeru (Wörther See).

Europapark je rekreacijsko območje ob Vrbskem jezeru. Gre za največji park v Celovcu in tudi enega največjih parkov v Avstriji. Ima veliko zelenih površin, lepih cvetličnih aranžmajev (v neposredni bližini jezera tudi lep cvetlični vrt s sončno uro), kamnitih skulptur, ribnik z vodometom, številne klopi za posedanje in senčne kotičke v senci velikih dreves. Tu lahko vsakdo najde svež zrak, mir in sprostitev v naravi, otroci vseh starosti pa veliko užitkov na otroškem igrišču.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik