Rovnik nad Besnico smo tokrat obiskali po drugi poti. Izhodišče vzpona je bilo sicer enako, ob informacijski tabli učna pot Besnica »Rovnik – slap Šum«, a hojo smo pričeli v nasprotni smeri učne poti. Naša orientacija je bila zaradi bolje označene krožne učne poti večkrat otežena, a sama pot je bila prav tako lepa, zanimiva in ne preveč naporna. Podaljšali smo jo še s sprehodom do slapu Šum.

Ob obisku Postojne smo se tam povzpeli na Sovič s čudovitim razgledom na mesto in okolico. Obiskali smo ruševine gradu Adelsberg in znamenito razgledno točko Pri Slovenski štangi s slovensko zastavo, se spustili v mesto Postojna in si ogledali Titov trg s skulpturo človeške ribice, Inštitut za raziskovanje krasa s proteusom na steni in Cerkev sv. Štefana ter doprsni kip papeža Janeza Pavla II.

Na Čemšeniško grajsko pot sva se podala iz Lavrice. Prijeten vzpon naju je vodil na Šeparjev hrib z lepim razgledom na okoliške vasi. Pot sva nadaljevala mimo Dvorca Lisičje in čez avtocesto proti najvišji točki poti – vrh Molnik. Po spustu mimo kamnoloma sledi vzpon v naselje Orle, kjer sva se pri brunarici usmerila proti kapelici. Spust naju je pripeljal do Daljne vasi in nazaj v Lavrico.

Podal sem se na pohodno pot po Škofjeloškem hribovju, v kateri sem povezal Križno goro, Planico in Crngrob. Začel sem v Podlubniku in preko naselja Trnje sledil oznakam poti. Ta se je kmalu začela strmo vzpenjati vse do Križne gore. Od cerkve sv. Križa sem nadaljeval hojo proti Lavtarskemu vrhu, Planici in naprej proti cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu. Pot sem zaključil pri TIC Škofja Loka.

Na Sv. Jošt nad Kranjem smo se tokrat podali iz Čepulj in skozi Benedikovo dolino. Gre za manj znan dostop, ki ga brez težav prehodijo tudi mlajši otroci. Že pri hoji skozi dolino smo našli svoj mir in tudi v nadaljevanju nismo srečali veliko pohodnikov. Na poti nas je spremljalo spomladansko cvetje, večkrat pa smo tudi uživali razgled v dolino – proti Kranju in Ljubljani ter v smeri Besnice.

Iz Krope smo se povzpeli na Jamnik, eno najlepših razglednih točk. Hoditi smo pričeli po Kovačkovi poti in sledili škratom, ki so nas pripeljali do svojega domovanja na vrhu Kugle. Nadaljevali smo proti Barigli, katere vrh označuje tabla otrok iz vrtca Kropa. Drugi del poti nas je nagradil z lepimi razledi v dolino in proti cerkvici sv. Primoža in Felicijana. Kljub soncu smo bili na vrhu sami.

Raziskovali smo kraje pomembne bitke v 2. svetovni vojni, Dražgoše. Po strmi poti smo se povzpeli do Bičkove skale, kjer smo občudovali razgled in razmišljali o vojnih časih. Nadaljevali smo do Bele peči, kjer so nam ob čudovitem razgledu družbo delali številni metulji. Naš krožni pohod smo nadaljevali še do razgledne točke na Dražgoški gori, nato pa dan zaključili pri Spomeniku Dražgoški bitki.

Obiskali smo bližnjo Besnico in se podali na Učno pot Besnica »Rovnik – slap Šum«. Že takoj pri informacijski tabli smo zagrizli v prvi klanec. Pot je lepo označena, le med št. 5 in 8 smo imeli velike težave z orientacijo. Uživali smo v razgledu pri Veduti, zvonjenju na vrhu Rovnika, raziskovanju kraških pojavov ob poti in v družbi številnih metuljev. Pohod smo zaključili v hladu slapu Šum.

Na Toško Čelo smo se podali iz Šentvida v Ljubljani. Iz Celovške ceste nas je pot vodila v gozd in se tam pričela vzpenjati, tako smo se kmalu znašli visoko nad mestom. Sama pot ne ponuja večjih posebnosti, zato smo sami poiskali kakšno razgledišče ali lepe utrinke iz narave. Naš cilj je bila Lovska koča na Toškem Čelu, kjer smo si odpočili, nato pa se po isti poti vrnili v dolino.

Svetega Lovrenca smo osvojili po krožni Poti pod Storžičem. Iz vasi Povlje nas je pot skozi naselje pripeljala v gozd. Hojo nam je popestrilo več znamenitosti ob poti (Žagarjev mlinček, Odmrlo drevje, Srečotove mlinčke…), na vrhu pa smo pri cerkvi sv. Lovrenca uživali v razgledu. Po kratkem postanku pri Domu na Lovrencu smo se do avta vrnili po poti mimo kamnoloma, Babnega vrta in kapelice.

Sprehodili smo se po Kovačkovi poti v Kropi, ki so jo “zgradili” otroci Vrtca Kropa. Pri cerkvi Matere božje smo uživali razgled na Kropo in na cerkev sv. Lenarta na nasprotni strani potoka Kroparica. Pot smo si popestrili z iskanjem skritih škratov in drugimi pravljičnimi znamenitostmi ob poti. V kratkem smo že stali pri Kugli in škratjem domovanju. Tudi povratek po Skrivni poti je bil hiter.

Pot Jeprškega učitelja se prične v naselju Drulovka. Vodila nas je po robu gozda ob kanjonu reke Save, zato smo večkrat lahko uživali v razgledu. Pot je lepo opremljena z informacijskimi tablami, še posebej zanimive pa so knjigobežnice, lesene omare s knjigami. Pot se zaključi pri Cerkvi matere Božje na Bregu, mi pa smo se vračali krožno levo v smeri ribiškega doma po slabši in neoznačeni poti.

Stari grad nad Kamnikom nam je ostal v spominu po lepem razgledu v dolino, ohranjenih ruševinah grajskega obzidja in pravljičnim presenečenjem za najmlajše. Kljub strmejšim odsekom vzpona do gradu, smo pot nadaljevali še na bližnjo Visoko špico. Tu smo uživali v počitku na klopeh in še lepšem razgledu kot pri Starem gradu. Ob povratku v dolino smo si privoščili dobro sladico v bližnji slaščičarni.

Tematska pot ob Šaleških jezerih je dobro označena sprehajalna pot ob treh jezerih v Šoštanju. Naš pohod smo začeli ob Družimirskem jezeru, ki je sicer zadnje nastalo jezero izmed treh. Poslovili smo se od družine labodov in nadaljevali mimo Velenjskega jezera, ki je največje v Šaleški dolini. Zadnje in tudi najmanjše med tremi jezeri je Škalsko jezero, okoli katerega smo se tudi sprehodili.

Dan smo namenili potepanju po Ljubljanskem barju. Naužili smo se lepega razgleda iz obzidja cerkvice v Dragomerju, obiskali kamnolom v Notranjih Goricah, nato pa se iz vasi Jezero povzpeli na bližnjo vzpetino s cerkvico sveto Ana. Preko gozda smo se sprehodili mimo spomenika Zore Luckmann in kaj hitro osvojili vrh z lepim razgledom. Dan smo zaključili na Sodnem vrhu z opazovanjem vlakov pod nami.