Hribi

Info

 • Zahtevnost: lahka
 • Trajanje: od 3 do 5 ur
 • Letni čas: pomlad, poletje, jesen

Višine

 • Višina izhodišča: 614 m
 • Višina cilja: 892 m
 • Višinska razlika: 278 m

O poti

 • Parkirišče: označeno parkirišče
 • Podlaga poti: asfaltna cesta, gozdna pot, makadamski kolovoz
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: tematska pot, krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled, mir, narava, turistična ponudba, gorsko cvetje
 • Naravne znamenitosti: kamenine, potoki, reke
 • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, kapelice, spomeniki, kipi

Potopis

Na Sv. Lovrenca smo se želeli povzpeti že dolgo časa. Zagotovo pa, odkar je najmlajši zamudil vrtčevski pohod nanj, ki je štel tudi za njihovo planinsko knjižico. Ko smo tako odkrili, da se nanj lahko povzpnemo po krožni poti Pot pod Storžičem, smo potrebovali samo prost in sončen vikend. In tega smo dočakali prav na ta dan.

Avto smo pustili na označenem parkirišču nad vasjo Povlje pri izhodiščni tabli za krožno pot. Če bi bili pametni, bi ga pustili nekaj metrov nižje, pred vasjo ob kapelici. S tem bi nam bila prihranjena pot v breg ob povratku. A tega zjutraj še nismo vedeli.

Pot smo s parkirišča nadaljevali po makadamski gozdni poti desno od križišča. Cesta se je polagoma vzpenjala, hkrati pa nam je sončna stran nudila čudovite poglede v dolino. Ker zrak ni bil povsem čist, so te poglede polepšale meglice na obzorju.

Malo strmejši vzpon nas je pripeljal mimo hiš v gozd. Tu pa se je pot ponovno zravnala. Občudovali smo številno pomladansko cvetje: zvončke, kronice, teloh, … Tako nam niti minuto ni bilo dolgčas. Prišli smo do Žagarjevega mlinčka, ki pa je žal v tako slabem stanju, da smo ga skoraj zgrešili. Še posebej zanimivo je bilo, ko smo odkrili jaso ogromnih mravljišč. A med nami ni bilo junaka, ki bi si upal vanje pomoliti svoj smrček ali pa vsaj roko.

Pot se je tudi naprej vila po gozdu. V prijetni senci smo prišli na odcep, kjer smo sledili oznakam in zavili na desno. Prijeten gozd se je kar na enkrat razredčil in prišli smo na golosek oz. področje »Odmrlo drevje«. Lahko, da je bil le-ta posledica okužbe z lubadarjem, lahko da je šlo za ostanke žleda izpred let, ki je to področje še posebej prizadel. Ugibali smo, ali je pohlep ali narava povzročila tako opustošenje, hkrati pa opazili zanimive skalne jame. Do njih sicer nismo zašli, a so bile povod v razmišljanja o morebitnih ostankih iz prazgodovine.

Pred nami so se tako kar iznenada pojavili potok Milka in ostanki Srečotovih mlinčkov. Žal pa je bilo še prezgodaj spomladi, da bi jih lastnik popravil. Tako so klavrno čepeli ob potoku in mirovali. Sam sem se povzpel proti kaskadnim slapovom Brinca, ki pa žal zaradi podrtega drevja in neočiščenih posledic žleda niso bili dostopni. Malce razočarani smo nadaljevali pot in kmalu prišli do razpotja med Potjo pod Storžičem in Gamsovo potjo. Po njej imamo namen hoditi na kakšnem drugem pohodu. Rajši, kot da bi načrtovali naslednje izlete, smo se vzpeli proti vrhu Sv. Lovrenca, ki smo ga tudi kmalu dosegli.

Ob cerkvici smo posedeli in se okrepčali. Blizu nas je mladina poslušala svojo glasbo in uživala na soncu ob rumeni peneči pijači. Čeprav so motili naš mir, jim na tak lep sončen dan res nismo mogli zameriti. Pa saj so hitro odpeketali v dolino.

Ker se je pričelo oblačiti, smo enako storili tudi mi. Po označeni poti smo se spustili proti Domu na Lovrencu, kjer smo poiskali žig. Dlje časa pa se v hrupu nismo zadrževali, rajši smo jo udarili v dolino. Hodili smo po makadamski cesti. Bližnjic rajši nismo delali, da nas ne bi zavedle v kakšno brezpotje. Edino v naselju smo sledili oznakam za Pot pod Storžičem, ki je med hišami zavila desno proti vasi Babni vrt.

Sedaj smo ponovno hodili po gozdni poti. Pot se ni več spuščala, dvigala pa tudi ne. Kmalu smo prišli do kamnoloma in nato do Babnega vrta. Od tam je v prijetnem klepetu pred nami zrasel že  poznani travnik s kapelico in malce naprej klopca v senci spomenika OF. Željni počitka smo ponujeno dodobra izkoristili, nato pa se še zadnjič povzpeli v vas proti avtomobilu.

Ko smo ga dosegli smo si bili enotni, da je bil za nami lep pohod. Pred nami pa prijetno kosilo in zasluženi popoldanski počitek.

Povezani prispevki

Dostop

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Kranj – zahod. Pot nadaljujemo na desno in na prvem krožišču uporabimo prvi izvoz. V križišču pri Mercatorju zavijemo levo in pot nadaljujemo skozi naselje Kokrica proti parku Brdo. Peljemo se mimo Brda v Predoslje, kjer na semaforiziranem križišču zavijemo levo. Peljemo se skozi naselja Britof, Milje, Visoko, Hotemaže in Tupaliče. Preden se pot prične ponovno vzpenjati zavijemo levo v smeri Preddvora. Peljemo se po glavni cesti skozi Preddvor in Zgornjo Belo, kjer cesta zavije desno proti Bašlju. Na prvem odcepu se peljemo naravnost v smeri Goriče. Na drugem odcepu zavijemo desno v smeri smerokaza za vas Povlje. Avto pustimo malo nad vasjo, kjer je urejeno majhno parkirišče ob informativni tabli.

Zanimivosti

Cerkev Sv. Lovrenca se nahaja na vzpetini na južnem grebenu Storžiča v Kamniško Savinjskih Alpah. Postavljena je na nadmorski višini 892 m, na lepi razgledni točki, s katere lahko vidimo tako Storžič na severni, kot del gorenjske kotline na južni strani. Prvič jo omenjajo leta 1157, opisuje pa jo tudi srednjeveška ljudska pesem Galjot. Ima značilno pravokotno ladjo z apsido, ki so jo kasneje prezidali v prezbiterij. Čas in prezidave so uničile freske v njeni notranjosti.

Do a ref="https://sl.wikipedia.org/wiki/Cerkev_sv._Lovrenca,_Bašelj""cerkvice se lahko povzpnemo po številnih poteh, ki se povečini pričnejo v naselju Bašelj v občini Preddvor. Malo pod cerkvico pa je tudi Dom na Lovrencu (860 m), kjer se lahko okrepčamo s hrano in pijačo.

Mi smo se odločili Sv. Lovrenc obiskati po Poti pod Storžičem. Krožna pot se prične na parkirišču ob informacijski tabli malo nad vasjo Povlje. Povečini vodi po makadamski gozdni cesti, le redko po gozdni poti. Na poti srečamo dvanajst lokalnih znamenitosti, ki pa niso nujno vse vedno dosegljive. Del poti poteka po isti poti kot krožna Gamsova pot.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik