Hribi

Info

 • Zahtevnost: srednje težka
 • Trajanje: od 6 do 8 ur
 • Letni čas: pomlad, poletje

Višine

 • Višina izhodišča: 602 m
 • Višina cilja: 1971 m
 • Višinska razlika: 1369 m

O poti

 • Parkirišče: označeno parkirišče
 • Podlaga poti: gozdna pot, makadamski kolovoz, travniška steza
 • Tip poti: neoznačena pot
 • Značilnosti poti: krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: razgled, narava, turistična ponudba, gorsko cvetje
 • Naravne znamenitosti: jezero
 • Urbane znamenitosti: kapelice

Potopis

Z gondolsko žičnico smo se s spodnje postaje odpeljali proti zgornji postaji. Pot je minila mirno. Uživali smo v hitrem pridobivanju višine in odličnem razgledu. Edino Podi ni preveč užival v guganju in nihanju »jajčka«. Kar prehitro smo prispeli na naš cilj. Presenečeni smo ugotovili, da sonce tudi v hribih ne pozna usmiljenja in so temperature tudi tu visoke.

Hojo smo pričeli kar po široki delno tlakovani cesti. Vodila je prek travnikov in skozi gozd, ki je dal prijetno senco. Pot je bila postavljena ravno prav strmo, da smo si dodobra ogreli mišice in tudi čelo. Prispeli smo do vrha ceste, ki je bila hkrati tudi vrh dvosede Tiha dolina.

Pot smo nadaljevali desno prek travnika proti dobro vidnemu oddajniku. Cvetoči travniki so nudili precej mest za počitek, ki smo ga potrebovali, saj smo hodili v dokaj strm breg. Vseeno pa smo še pravi čas prispeli na položno makadamsko cesto in preprečili upor najmlajšega člana. Pot je vodila do hotela na Krvavcu in se nadaljevala proti kapelici. Ogledali smo si jo in pozvonili z zvonom, nato pa nadaljevali po cesti proti oddajniku. Sprehodili so se med čredo krav in teličkov, kar je bilo dodatno doživetje za najmlajšega pohodnika.

V senci oddajnika smo počili in se odžejali, nato pa nadaljevali proti vrhu Krvavca. Pot je bila prijetna in nikakor ne strma. Pripeljala nas je na križišče poti na Krvavec in Zvoh. Obrnili smo se desno proti vrhu Krvavca in mimo krav prispeli na vrh. Razgled je bil odličen. Sončno vreme se je nadaljevalo in bilo nam je že zelo vroče. Zato smo se odpravili naprej proti Zvohu.

Hodili smo po cesti, ki je bila tu zelo strma. Tako smo se dvigovali zelo hitro. S čela nam je kar kapljajo, a se je hiter vzpon obrestoval. Na vrhu smo si namreč privoščili malico in uživali v razgledu na okoliške gore. Podi se je okopal v jezeru, ostali pa smo se hladili s pijačo.

Tudi spust proti Tihi dolini je bil strm. Najmlajšega smo učili pravilne hoje med spustom po strmem bregu. S tem smo pregnali njegov strah pred strmino, pa tudi čas nam je hitreje minil. Hitro smo prišli do t.i. spomladanske smučarske proge, kjer nas je pričakala kranjska lilija. Nato smo mahnili naprej v samo dolino, tam poiskali senco kar pod dežnikom in si privoščili hladno pijačo. Samo je užival v napihljivem gradu, a se ga je zaradi vročine kmalu naveličal. Tako smo se odpravili naprej.

Pri tem smo ugotovili, da je pot, po kateri smo se vzpenjali zjutraj, pravzaprav cesta za spust s trikolesniki in da smo imeli takrat srečo, da ni bilo nikogar. Tokrat smo trikolesnike lahko opazovali pri spustu, ko smo se mi spuščali kar po travniku. Na dnu smo našli še prijeten tobogan, ki je Samu omogočil sprostitev ob zaključku dneva.

Ostali smo se bolj veselili vožnje z gondolsko žičnico in počitka med tem. Vožnja je bila počasnejša kot je bila v nasprotno smer. Verjetno je temu botroval tudi veter, ki je na čase prav neprijetno majal samo gondolo. Podiju tudi tokrat vožnja ni bila po godu in je bil vesel, ko smo se spustili na trdna tla. Tam nas je pričakal pregret avtomobil in vožnja domov.

 

Povezani prispevki

Dostop

Peljemo se skozi Cerklje na Gorenjskem. Na koncu vasi se pot odcepi z glavne ceste naravnost. Pot nadaljujemo skozi vas Grad in nato po cesti proti spodnji postaji gondolske žičnice. Avto pustimo na enem od označenih parkirišč (odvisno od zasedenosti parkirnih mest).

Zanimivosti

Krvavec se z vrhom na 1853 m dviguje nad vasjo Cerklje na Gorenjskem. Gora spada v Kamniško-Savinjske Alpe. Znana je po tam ležečem športno-turističnem centru RTC Krvavec. Krvavec poznamo kot zimsko smučišče. Smučarski turizem se je pričel razvijati v letu 1958. Sedaj omogoča okoli 100 smučarskih dni po okoli 26 km urejenih smučarskih progah. V zadnjem času pa se je tu razvil tudi poletni turizem. Poleg pohodnih poti so uredili tudi poti za gorske kolesarje, omogočajo spuste z različnimi vozili (tricikli, gorska kolesa) po urejenih progah, urejen je adrenalinski park. Samo goro zagledamo že od daleč, saj je na njej znameniti oddajnik, ki se dviguje okoli 100 metrov v višino.

Veliki Zvoh je vrh v sklopu smučarskega centra na Krvavcu. S svojimi 1971 m je najvišja točka smučišča. V smučarski sezoni nas na vrh pripelje dvosedežnica iz Tihe doline,v kopnih mesecih pa nanj vodijo številne pohodne poti.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik