Hribi

Info

 • Zahtevnost: zelo lahka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: poletje, jesen

Višine

 • Višina izhodišča: 499 m
 • Višina cilja: 550 m
 • Višinska razlika: 51 m

O poti

 • Parkirišče: označeno parkirišče
 • Podlaga poti: asfaltna cesta, gozdna pot
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: učna pot, krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: mir, narava
 • Naravne znamenitosti: bajerji, potoki, reke
 • Urbane znamenitosti: ruševine, zapuščene zgradbe

Potopis

Avto smo parkirali pri Kulturnem domu Lancovo. Od tam so nas informativne table usmerile naprej po glavni cesti. Na naši levi smo videli Pusti grad, cilj enega naših prejšnjih pohodov. Žal pa smo preveč raziskovali okolico in zgrešili pravi odcep desno. Tako smo se sprehodili še skozi naselje Spodnja Lipnica, kjer so nas na koncu vasi ponovno pričakale informativne table in nam povedale, da smo prispeli na pravo pot.

Sledil je prijeten sprehod skozi gozd. V njem je bilo še vedno možno videti sledove uničenja žleda izpred let. Na srečo pa je bila pot urejena, popravljena in ustrezno označena. V poletni vročini je bilo prav prijetno hoditi v senci dreves in hladu potoka.

Tudi hoja prek lesenih mostov je bila doživetje zase. Ne da bi si zmočili čevlje smo lahko občudovali močviren svet pod nami ali pa se sprehodili prek potoka. Kljub nekaterim orientacijskim težavam smo hitro prispeli do ruševin Grabnarjevega mlina. Tu smo posedeli na klopci in pojedli malico. Prebrali smo si informacijsko tablo, ki nam je predstavila del preteklosti. Ko so nas obkrožale le ruševine mlina, podrta in zaraščena drevesa ter zaraščen bajer, smo kar težko verjeli, da je bil ta kraj nekdaj cilj takratne gospode.

Pot smo ponovno nadaljevali ob potoku. Kmalu smo prispeli do Grofovega bajerja, kjer smo naš krog obrnili. Vzpeli smo se do vasi Vošče in po asfaltni cesti nadaljevali proti Lancovemu. Vrnili bi se lahko tudi prek polj, a nas je močno poletno opoldansko sonce prisililo k čim hitrejšemu umiku v hladno zavetje avtomobila. Povratek po cesti je tako minil brez večjih zanimivosti. Popestrili so ga le konji, ki so se pasli ob cesti in nas radovedno opazovali. Prav veseli smo bili, ko smo uzrli naš avto in se zavedali, da bomo že v nekaj minutah deležni hladu klimatske naprave. V vročini razbeljene pokrajine se je prav prilegla. 

Povezani prispevki

Dostop

Peljemo se po avtocesti Ljubljana – Jesenice. Zapustimo jo na izvozu Radovljica. Nadaljujemo po lokalni cesti proti Radovljici in vstopimo v mesto. Sledimo oznakam za Lancovo. Prečkamo Savo in se vzpnemo na Zgornje Lancovo. Avto parkiramo pri Kulturnem domu Lancovo (tam je tudi trgovina in kavarna).

Zanimivosti

Voda je ena naših največjih dobrin. Pomen voda za življenje nam lepo prikaže Vodna učna pot Grabnarca, ki je speljana ob strugah potokov Lipnica in Grabnarca v Lipniški dolini. Potoka sta v preteklosti poganjala številne mline in žage, danes pa sta vir življenja v tem predelu.

Učna pot je dolga okoli 5 km. Za njen obisk potrebujemo okoli 2 uri. Pot, ki jo popestrijo številni leseni mostički in informativne table, je speljana po položnem terenu in je v normalnih pogojih tehnično nezahtevna ter precej dobro označena. Ker poteka ob omenjenih potokih, pa je v obdobjih močnejšega ali daljšega deževja lahko težje prehodna in blatna. /p>

Obisk Vodne učne poti lahko razširimo tudi z vzponom na Pusti grad, izvir Lipnice ali cerkve sv. Lamberta na Lancovem. 

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik