Hribi

Info

 • Zahtevnost: srednje težka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: jesen, zima

Višine

 • Višina izhodišča: 468 m
 • Višina cilja: 707 m
 • Višinska razlika: 239 m

O poti

 • Parkirišče: neoznačeno parkirišče
 • Podlaga poti: asfaltna cesta, gozdna pot
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: učna pot, krožna pot

Vrednote

 • Uživajte v: mir, narava
 • Naravne znamenitosti: jame, posebno drevje, slapovi
 • Urbane znamenitosti: brez

Potopis

Avto smo pustili na že poznanem parkirišču ob informacijski tabli za krožno učno pot Besnica »Rovnik – slap Šum«. Hojo smo pričeli v nasprotni smeri učne poti – za hišami smo po dokaj položnem delu prišli do »pravega« izhodišča za našo smer. Na križišču nas je pričakal zanimiv, a za tujca dokaj neuporaben smerokaz. Mi smo nadaljevali po poti, ki je počasi zavijala desno proti gozdu. Pri vzponu smo ponovno prišli na krožno učno pot in ji nekaj časa zvesto sledili. Informacijske table so nas opozorile na nekaj znamenitosti (imena dreves, kraških pojavov, ...).

Na križišču poti smo ubrali levo pot, ki nas je vodila po gozdni, z listjem pokriti poti strmo v hrib. Nekaj časa smo sopihali, nato pa smo prispeli do ravnine. Tam smo naredili kratek počitek, namenjen predvsem slikanju zanimivih trav, ki so bile prava popestritev v sicer sivem zimskem gozdu.

Po položnem delu poti smo se na mestu, kjer so na številnih z mahom obloženih štorih domovale lesne gobe ustavili in ponovno malce odpočili ter zadihali. Tu smo se v iskanju popolne fotografije zamudili dlje kot smo načrtovali, a pomembnejši je užitek v miru narave kot lovljenje kazalcev na uri.

Pot se je precej položno vila naprej proti vrhu. Med hojo smo si ob poti ogledali večje vrtače in točke za fotografijo. Sledil je strmejši vzpon, ki nas je pripeljal do že poznane informacijske točke 8 – Vedute. V razgledu nismo preveč uživali, rajši smo se povzpeli po že poznani poti na vrh. Tik pod vrhom smo se ustavili pri zanimivi ptičji hišici. Vsebine sicer nismo poskusili, nam je pa vseeno polepšala izkušnjo.

Na vrhu Rovnika je termometer pokazal tri stopinje pod ničlo. Hitro smo pomalicali, pozvonili za srečo in se odpravili desno po grebenu v dolino. Strma, spolzka in komaj vidna steza nam ni bila v veselje. Še posebej, ker nismo bili prepričani, da nas bo pripeljala tja, kamor smo si želeli. Vsem se nam je oddahnilo, ko se je pot zravnala in smo pod listjem lahko slutili pravo smer.

Na prelomnici smo rajši kot naravnost navzdol odšli po brezpotju proti gozdni cesti, ki smo jo slutili v daljavi. Odločitev je bila pravilna, saj nas je cesta varno pripeljala nazaj na krožno učno pot ravno tam, kjer smo si to želeli. Spust nas je pripeljal do BMX proge, nato pa mimo številnih informacijskih točk nazaj do vasi.

Tu smo se odločili, da pot podaljšamo še do slapu Šum. Po označeni (najprej asfaltni, nato gozdni cesti in na koncu strmi gozdni) poti smo prispeli do lokalne znamenitosti, ki nas s svojo vodnatostjo in mogočnostjo ni razočarala. Le povratek je bil za že utrujene noge kar strm. Počasi, a z zanesljivim korakom, smo se sprehodili nazaj skozi vas do avtomobila. Naš potep po gozdnih poteh Rovnika je trajal dlje kot smo predvidevali, zato so nam misli uhajale le še proti dobremu kosilu in povratku domov.

Povezani prispevki

Dostop

Gorenjsko avtocesto iz smeri Ljubljana zapustimo na izvozu Kranj – zahod. Na križišču z glavno cesto zavijemo levo v smeri Naklega. Na naslednjem semaforiziranem križišču zavijemo levo in se peljemo v smeri Kranja. Ko prispemo v Kranj na prvem semaforiziranem križišču zavijemo desno in se spustimo po klancu navzdol. Ko prečkamo reko Savo v krožišču uporabimo prvi izvoz – smer Besnica. Peljemo se naravnost po glavni cesti, dokler ne pridemo v Spodnjo Besnico in nato še Zgornjo Besnico ter Novo vas. Avto pustimo na robu gozdne poti ob koncu vasi na levi strani, kjer je ob informacijski tabli za učno pot dovolj prostora za parkiranje.

Zanimivosti

Besnica je naselje v občini Kranj. Naselje je s severne strani obdano z reko Savo, z ostalih treh strani pa s hribovjem, ki je pokrito z mešanim gozdom. V naseljih Rakovica, Zabukovje, Spodnja in Zgornja Besnica stanuje okoli 1300 prebivalcev. Industrije v teh krajih ni. Do pred kratkim je prevladovalo kmetijstvo, sedaj pa večina ljudi hodi na delo v bližnje kraje, predvsem v Kranj. V naselju se nahajata dve cerkvi. V Zgornji Besnici se nahaja farna cerkev sv. Tilna (sv. Egidija), ki se prvič omenja leta 1291. Sedanja zgradba je bila posvečena leta 1782 in je že tretja ali celo četrta po vrsti. V Spodnji Besnici se nahaja cerkev sv. Janeza Krstnika, ki je bila prvič omenjena leta 1456 in je doživela številne prenove.

Ob Besnici teče 6,7 km dolg potok Nemiljščica. Na njeni strugi se nahaja 18 metrov visok Slap Šum. Čeprav je vodnat skozi celo leto, ima največ vode v pomladanskem in jesenskem času. Nemiljščica ima kljub stalni vodnatosti tudi hudourniške lastnosti, tako da ima tudi slap Šum največ vode ob močnejših in daljših padavinah. V okolici potoka se nahajajo sedaj opuščene Rimske terme, ki jih je opisoval že Janez Vajkard Valvasor. Na območju nahajališča termalne vode so leta 1954 zgradili dva bazena, ki pa sta bila, ko se je topla voda pričela mešati s hladno, žal opuščena in sedaj propadata.

Bližnji hrib se imenuje Rovnik. S svojimi 706 m nadmorske višine je priljubljena lokalna izletniška točka. Do njega pelje pred kratkim začrtana krožna učna pot Učna pot Besnica »Rovnik – slap Šum«. Po nastanku je kraški osamelec. Leta 1990 so tu odkrili nahajališče fosilov. Apnenčasta podlaga, ki je bila osnova za nastanek kraškega osamelca, je v okolici izdolbla številne vrtače, kotline in tudi jame. Med slednjimi sta najbolj znana 30 metrov dolga Bidovčeva luknja in Turkovo brezno.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik