Hribi

Info

 • Zahtevnost: zelo lahka
 • Trajanje: do 3 ure
 • Letni čas: pomlad, poletje, jesen, zima

Višine

 • Višina izhodišča: 494 m
 • Višina cilja: 626 m
 • Višinska razlika: 132 m

O poti

 • Parkirišče: označeno parkirišče
 • Podlaga poti: gozdna pot
 • Tip poti: označena pot
 • Značilnosti poti: tematska pot

Vrednote

 • Uživajte v: mir
 • Naravne znamenitosti: brez
 • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani

Potopis

V Kropi smo poiskali smerokaz za Kovačkovo pot, ki se prične v bližini igrišča pod cerkvijo Matere Božje. Smerokaz nas je z glavne ceste usmeril na kolovoz, ki se je hitro dvigal proti gozdu.  Pri cerkvi Matere Božje smo naredili prvi krajši postanek, da smo si lahko ogledali celotno Kropo z višine. Še posebej zanimiv je bil pogled na nasprotni strani potoka Kroparica ležečo drugo cerkev v Kropi – cerkev svetega Lenarta.

Pot smo nadaljevali mimo cerkve po utrjeni gozdni poti, ki se je včasih bolj, drugič manj strmo vzpenjala proti našemu cilju. Kovačkovo pot so »zgradili« otroci lokalnega vrtca, tako da je prilagojena majhnim otrokom in resnično ni pretežka. Čas smo si krajšali z iskanjem bolj ali manj skritih škratov, začenši že pri cerkvi. Večina jih je imela zanimiva imena. S skoraj pravljičnimi imeni so bile označene tudi nekatere znamenitosti ob poti.

Tako smo si ogledali potoček Brbotavček, ustavili smo se Pr’ kapelc. V spominu pa nam je ostala Zmajeva jama, kjer smo prebudili strašnega zmaja, ter Skrivna pot. Seveda si nismo mogli pomagati, da ne bi iz običajne ceste zavili na skrivnostno potko.

Čas je tako kar prehitro minil in pred nami se je pojavil smerokaz, ki nas je usmeril proti Kugli. Vrh sicer ni nič posebnega, saj ga označujejo visoke antene. Nudi lep razgled po okolici, ki pa je delno oviran zaradi gostega gozda.

Tako kot smo se hitro povzpeli, smo se hitro tudi spustili. Tudi po poti navzdol smo iskali skrite škrate, ki so nam ušli med vzponom. Tako smo v smehu in igri kmalu prispeli nazaj v Kropo, kjer nas je čakal avto.

Tistim, ki bi jim zadišal malo daljši izlet, pa predlagamo, da si mimogrede ogledajo še samo Kropo, znano cerkvico na Jamniku, lahko pa se zapeljejo tudi skozi Besnico in si ogledajo slap Šum.

Povezani prispevki

Ni povezanih prispevkov.

Dostop

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Kranj – zahod. Na križišču z glavno cesto zavijemo levo v smeri Naklega. Na naslednjem semaforiziranem križišču zavijemo levo in se peljemo v smeri Kranja. Ko prispemo v Kranj na prvem semaforiziranem križišču zavijemo desno in se spustimo po klancu navzdol. Ko prečkamo reko Savo v krožišču uporabimo prvi izvoz – smer Besnica. Peljemo se po glavni cesti skozi Pešnico, Spodnjo in Zgornjo Besnico, Novo vas, Nemilje in Podblico. V Podblici zavijemo desno v smeri Jamnika in Krope. Po prihodu v Kropo avto pustimo na enem od označenih parkirišč v naselju.

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Podbrezje in sledimo označbi za Podbrezje. V naselju zavijemo desno proti Podnartu. Ko prečkamo reko Savo zavijemo levo po glavni cesti. Peljemo se mimo Prezrenj, Spodnje in Srednje Dobrave ter Brezovice. V Lipnici se držimo leve glavne ceste, ki nas pripelje v Kropo. Avto pustimo na enem od označenih parkirišč v naselju.

Zanimivosti

Kropa je razpotegnjeno naselje ob vznožju planote Jelovica v občini Radovljica. Razteza se na skupni površini slabih 5 km2 in ima okoli 750 prebivalcev. Slovi po tradicionalni železarski in kovaški dejavnosti. Ime naj bi dobila po potoku Kroparica, ki teče skozi naselje in se zaradi svoje hudourniške narave po večjih deževjih peni kot »krop«.

V literaturi se naselje prvič pojavi v letu 1481 kot Khrappa ali Khroppa in v letu 1498 kot Chropp ali Krupp. Zaradi svoje lege, pri kateri je bila na dosegu roke vodna energija, lesno oglje in železova ruda, se je tu pričela železarska in kovaška obrt. Obrt je živela vse do leta 1945, ko je rokodelstvo zasenčila industrija – tovarna Plamen.

V naselju najdemo baročno župnijsko cerkev svetega Lenarta in podružnično cerkev Matere božje. Zgodovino železarstva si lahko ogledamo v Kovaškem muzeju, ki se nahaja v Klinarjevi hiši iz 17. stoletja. Prebivalci pa še vedno ročno izdelujejo kovaške umetnine.

Kugla (626 m nadmorske višine) in Barigla (685 m nadmorske višine) sta dve z mešanim gozdom poraščeni vzpetini, ki se raztezata nad Kropo in tvorita greben med Kropo ter Češnjico.

Kovačkova pot je pot na Kuglo oz. Pretvornik, ki se prične v Kropi in vodi po makadamski gozdni cesti vse do vrha Kugle. Odprli so jo v maju 2016, po tem ko so jo otroci iz vrtca Kropa opremili s številnimi domišljijskimi liki. Tako na njej lahko vidite palčke, zmaje, pa tudi lokalne znamenitosti, ki so opremljene z domačimi ali izmišljenimi imeni.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik