Kolo

Info

  • Zahtevnost: zelo lahka
  • Trajanje: do 3 ure
  • Letni čas: pomlad, poletje

O poti

  • Parkirišče: označeno parkirišče
  • Podlaga poti: asfaltna cesta, makadamski kolovoz
  • Tip poti: označena pot
  • Značilnosti poti: krožna pot

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, mir, narava
  • Naravne znamenitosti: jezero
  • Urbane znamenitosti: stara mestna jedra

Potopis

Kot domačini smo pot pričeli sredi mesta Kranj. S kolesi smo se peljali skozi mestno jedro. Na krožišču pri Gorenjski banki smo uporabili drugi izvoz in se pripeljali na Zlato polje, kjer se za bencinsko postajo Petrol nasproti trgovine Lidl naši poti priključi pot izpred parkirišča pri Fakulteti za organizacijske vede.

Pot smo nadaljevali po asfaltirani cesti ob poljih v smeri Police. Sredi blagega spusta smo zavili desno mimo letališča letalskih modelčkov (na lep, sončen in brezvetrn dan vas bo nanj opozorilo brnenje malih letal). Pot smo nadaljevali mimo letališča v gozd. Prečkali smo avtocesto in se glavni cesti ponovno priključili pri naselju Mlaka. V krožišču smo izbrali tretji izvoz in se peljali skozi naselje Mlaka.

Na koncu naselja smo pri industrijskem obratu zavili desno. Peljali smo se mimo Bobovških jezerc. Prečkali smo glavno cesto in skozi gozd prišli na pričetek krožne Poti okoli posestva Brdo.

Pot okoli parka smo pričeli v smeri urinega kazalca. Večino časa je bila pot makadamska. Vodila je tako po senčnem gozdu kot tudi po soncu, kjer smo lahko opazovali razgled na okoliške hribe. Peljali smo se mimo Srakovelj in Spodnje ter Srednje Bele. Pot je nato pričela zavijati v desno in nas je vodila mimo Brega ob Kokri.

Ponovno smo se obrnili in se poslovili od sence. Sedaj nas je pot peljala večinoma po soncu mimo Hotemaž, Suhe in Predoselj. Zvonik cerkve v Predosljah je že od daleč napovedoval, da se bližamo koncu našega kroga. Kmalu smo resnično dosegli protokolarni del Parka in dosedanji mir na poti je zamenjalo hrumenje avtomobilov ter pogovor ljudi. Zadnji kos poti, ki vodi mimo športnih objektov, je potekal ob prometni cesti. Prav veseli smo bili, ko smo lahko zavili desno proti izhodišču.

Od izhodišča krožne poti smo se vračali po isti cesti do naselja Bobovek. Tokrat nismo prečkali glavne ceste, ampak smo zavili levo proti Kokrici. Nasproti večje trgovine Mercator smo ponovno zavili levo in se usmerili proti naselju Rupa, od tam pa mimo športnega parka proti središču mesta Kranj in proti domu.

Povezani prispevki

Dostop

Avto pustimo na enem izmed označenih parkirišč v središču Kranja. Morda bo najbolje parkirati v bližini Fakultete za organizacijske vede. Za to varianto zapustimo avtocesto na izvozu Kranj – zahod in sledimo oznakam za Kranj. Na semaforiziranem križišču zavijemo levo proti Kranju. Kmalu za tablo naselja Kranj (nasproti trgovine Lidl) zavijemo levo in sledimo ozki cesti do parkirišč za Fakulteto, kjer pustimo avto in se naprej odpravimo s kolesi.

Če želimo obiskati le 9, 7 km dolgo krožno Pot okoli posestva Brdo, zapustimo gorenjsko avtocesto pri izvozu Kranj – zahod. Po prihodu na glavno cesto sledimo oznakam za Golnik, Kokrico in Grad Brdo. Ob prihodu v naselje na krožišču izberemo prvi izvoz, nato pa na križišču pri trgovini Mercator zavijemo levo. Peljemo se skozi naselje Kokrica. Na koncu naselja je pred nami ravna cesta. Pred desnim ovinkom in vhodom v Park Brdo zavijemo levo na ozko cesto. Avto pustimo ob robu ceste. Pot lahko nadaljujemo s kolesom ali peš.

Zanimivosti

Grad Brdo pri Kranju je dal postaviti deželni glavar Jurij Egkh leta 1510. Pozneje so ga večkrat prezidovali, pogosto pa je tudi menjal lastnike. Sredi 18. stoletja je prešel v last baronov Zois, nato je bil po letu 1935 last kraljevega namestnika, kneza Pavla Karađorđevića. Po drugi svetovni vojni je postal slovenska rezidenca Josipa Broza Tita. Sedaj služi protokolarnim potrebam Vlade Republike Slovenije in velja za najbolje vzdrževan dvorec v Sloveniji.

Dvorcu pripada tudi skoraj 500 ha zelenih površin, ki so urejene v Park Brdo. Del parka je proti plačilu vstopnine odprt za javnost, del pa je zaprt in si ga je moč ogledati samo v primeru vnaprej dogovorjenega obiska. Tu najdemo 11 jezerc (9 v zaprtem in 2 v odprtem delu parka). Vstop v park ni dovoljen za kolesarje, pa tudi za hišne ljubljenčke ne.

Okoli zunanje ograje parka je speljana 9, 7 km dolga vzdrževalna cesta, ki je bila v času Tita zaprta za javnost in je bila namenjena straženju rezidence. Sedaj je Pot okoli posestva Brdo priljubljena točka za tekače, kolesarje in sprehajalce, saj le-ti na svojem potovanju okrog parka naletijo na različne podlage, hkrati pa povsod uživajo v lepih pogledih na naravo.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik