Izleti

Info

  • Trajanje: do pol dneva
  • Letni čas: pomlad

Vrednote

  • Uživajte v: mir, narava, divje živali
  • Naravne znamenitosti: naravni parki, potoki, reke
  • Urbane znamenitosti: brez

Potopis

Pred kratkim smo končno obiskali prijateljico Mojco in njeno pestro živalsko druščino, predvsem Papillonki Geri in Tiffany. Obisk je bil že dolgo časa prelagan, zato si nismo vzeli časa za turistični ogled vasi Lokev, čeprav ponuja precej znamenitosti. Na poti do vasi smo videli odcep poti do Divaške jame, kasneje pa nas je Mojca nekaj kilometorv stran peljala na sprehod v dolino reke Reke v Park Škocijanskih jam.

Psi so uživali v sprehodu in raziskovanju, mi pa v čudovitih pogledih na pokrajinsko okolico. Na nebu je bilo poleg plesa ptic v vetriču večkrat opaziti tudi letalo, saj je v bližini manjše letališče. Obrežje reke je ponujalo pester rastlinski in živalski svet ter pravo tišino narave. Prav v užitek se je bilo sprehajati po raznolikih gozdnih potkah ob vodi ter prečkati vodni zasip. Fotoaparat je pel, dokler spominska kartica ni bila polna. Nato je bil kmalu čas za odhod in slovo od lepe doline, v katero se bomo ob naslednjem obisku vsekakor še vrnili.

Povezani prispevki

Dostop

Iz Ljubljane se po avtocesti odpeljemo v smeri Primorske in avtocesto zapustimo pri odcepu Divača. V naselju Divača sledimo usmerjevalnim tablam za smer Lokev, do katere je še približno pet minut vožnje (5 km). Pot je dobro označena.

Zanimivosti

Lokev je naselje, ki leži tik ob meji z Italijo v občini Sežana. Ime je dobilo po veliki lokvi oz. kalu, kjer so napajali živino. Prebivalci se imenujejo Lokávci oziroma Lokávke. Naselje je sestavljeno iz dveh precej nepovezanih delov - starejši zgornji del vasi je strnjen okoli župnijske cerkve svetega Mihaela in obrambnega stolpa, v novem delu pa stoji znana pršutarna. Lokev je tudi zanimivo izhodišče za izlete: v bližini je kobilarnaLipica, nedaleč stran je znana kraška jama Vilenica, nad naseljem pa se dviga hrib Kokoš (glavna izhodiščna točka za hribolazce je tik ob mejnem prehodu).

Reka Reka, imenovana tudi Notranjska reka, je največja slovenska reka ponikalnica. Kot potok, imenovan Velika voda, izvira na južni strani pobočja Snežnika na Hrvaškem na nadmorski višini 720 m. Teče od Ilirske Bistrice do Škocjana, kjer ponikne v Mohorčičevo jamo v Škocjanskih jamah. 33 km dolg podzemni tok Reke je moč videti še v Kačni jami in Labodnici, ponovno pa pride na površje v izviru reke Timave blizu kraja Štivan v občini Devin - nabrežina v Italiji. Površinski tok reke Reke meri 54 km, porečje pa obsega 365 km².

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik