Izleti

Info

  • Trajanje: do pol dneva
  • Letni čas: poletje

Vrednote

  • Uživajte v: mir
  • Naravne znamenitosti: jame
  • Urbane znamenitosti: brez

Potopis

Luka mi je jamo Vilenico večkrat omenjal kot zanj najlepšo jamo v Sloveniji, katero morava enkrat obiskati. Zato sva se zelo razveselila prijateljičinega povabila na ogled jame kar v okviru njenega poročnega slavja.

V slovensko najstarejšo turistično jamo, ki je bila v starih zapisih prvič omenjena že davnega leta 1633, smo se po številnih stopnicah spustili skupaj z vodičem. Najprej sta nas pozdravili dobrodošla senca in hlad jame, nato pa smo že lahko videli prve čudovite kapnike in se v skupino zbrali kar v prvi znamenitosti jame – v Plesni dvorani, ki takšno ime nosi zaradi številnih balov oz. plesov, ki so jih včasih tu prirejali za različne slavne umetnike in kulturnike.

Po predstavitvi kratke zgodovine jame, smo odšli na ogled. Pot med številnimi kapniki, zanimivih oblik in barv, ter drugimi naravnimi lepotami jame, je lepo speljana (prehodili smo jo lahko tudi s slabšo oz. nepohodniško obutvijo). Spremljalo jo je več vzponov in spustov po številnih stopnicah, pri ogledovanju pa smo morali biti pozorni tudi na pot pod nogami, da nam na večkrat spolzki podlagi ni kje spodrsnilo.

Ogled jame se konča v Dvorani Vilincev, ki je bila po ogledu že tako lepe jame le še pika na i. Ta dvorana je dobila ime po malih bitjih Vilincih, ki naj bi v njej prebivali že mnogo stoletij. Njene posebnosti so največji stalaktit v Sloveniji, lepe naravno izoblikovane dvojne orgle ter številni kapniki v podobah raznih oblik, med katerimi imajo zaradi velike podobnosti resničnim bitjem nekatera celo svoja imena. Vodič nam je pokazal kapnike v podobi opice, dojenčka ter balerine, ostalo pa je prepustil naši domišljiji. Proti izhodu iz jame smo se vrnili po isti poti in po vseh 525 stopnicah. Utrujeni, a vseeno zadovoljni, smo se polni lepih vtisov vrnili na svatbo.

Povezani prispevki

Dostop

Peljemo se po avtocesti proti Primorski (smer Ljubljana - Koper). Sledimo smeri Trst - Sežana - Dane in iz avtoceste zavijemo pri izvozu Sežana - vzhod. Peljemo se mimo Sežane in sledimo oznakam za Lipico. Avto pustimo na velikem parkirišču pred parkom.

Vilenica se nahaja na levi strani in je približno 2km oddaljena od Lipice. Avto pustimo na parkirišču pred vhodom v park ali ob bližnjem travniku. Pred jamo je park z energetskimi točkami, do jame pa se spustimo po stopnicah na desni strani parka.

Zanimivosti

Jama Vilenica leži ob cesti Sežana - Lokev. Velja za najstarejšo turistično jamo v Evropi, saj so vodeni obiski te jame zavedeni v listinah že od leta 1633, ko je grof Petač dal jamo v upravo lokevski župniji. Svoje ime je dobila zaradi ljudskega verovanja, da v njej prebivajo vile, o čemer govori tudi pripovedka Kako je ratala jama Vilenica. Čeprav je do sedaj raziskanih za 1,3 km rovov, pa je za turiste odprtih in razsvetljenih le 450 m jame. A že v tem delu lahko vidimo številne naravne lepote, velike dvorane in zanimive kapnike.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik