Izleti

Info

  • Trajanje: do pol dneva
  • Letni čas: pomlad, poletje

Vrednote

  • Uživajte v: mir
  • Naravne znamenitosti: brez
  • Urbane znamenitosti: stara mestna jedra

Potopis

O samem izletu je težko povedati kaj več kot pa je zapisano v uvodu. Štanjel je potrebno doživeti, videti in občutiti. Midva sva ga tokrat obiskala na sicer lep jesenski dan. A rož, ki predstavljajo glavni okras mesta, ni bilo več, ostal je le kamen, hlad in ogromno gradbišče.

Štanjel namreč obnavljajo, zaradi česar mesto kar malo izgubi na svoji vrednosti. Tako naju je oba kar malo razočaral. A ko sva doma brskala po posnetih slikah, sva vseeno opazila lepoto in čarobnost kraja. Tako se bova sem še vrnila, a ob drugem, bolj primernem letnem času.

Povezani prispevki

Dostop

Peljemo se po primorski avtocesti v smeri morja. Na razcepu Gabrk se odločimo za pot proti Italiji in Sežani. Iz avtoceste zavijemo na izvozu Sežana in se odpravimo v smer Sežana – vzhod, Nova Gorica, Lipica. Peljemo se po precej ovinkasti cesti mimo Tomaja, ki si tudi zasluži ogleda in prispemo v Štanjel. Avtocesto pa lahko zapustimo tudi pri izvozu Senožeče. Peljemo se mimo Senadolic, Štorij in Kobdilja do Štanjela. Tretja pot nas sem pripelje mimo Opatjega sela iz Nove Gorice, do katere smo prišli po Vipavski dolini.

Zanimivosti

Štanjel je naselje v občini Komen, ki se terasasto razporeja proti vrhu griča Turn. Zaradi svoje lege je bilo to pomembno naselje že v mlajši železni dobi, razcvet pa je doživelo v romanski dobi. V 11. in 12. stol. je bil grič na novo utrjen, na vrhu Turna pa postavljen stolp, katerega ostanke je moč še danes videti. V petnajstem stoletju je bil zavarovan z obzidjem, končno podobo so naselju dali grofje Cobenzli v 17. stol.

Za naselje so značilne kraške, kamnite hiše ter ozke ulice. Poseben vpliv na Štanjel je imel zdravnik dr. Enrico Ferrari, sicer dober prijatelj Maksa Fabianija. Med leti 1924 in 1942 sta pod obzidjem uredila velik park, trenutno največjo znamenitost Štanjela. Poleg parka daje prepoznavno obliko od povsod poslikana poznogotska cerkev sv. Danijela (bolje rečeno njen zvonik), ogledati pa si velja tudi Fabianijevo pot, kraško hišo, Gledanico (vrh Turna) ter avstro-ogrsko pokopališče.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik