Izleti

Info

  • Trajanje: do pol dneva
  • Letni čas: pomlad

Vrednote

  • Uživajte v: narava, divje živali
  • Naravne znamenitosti: bajerji, jezero
  • Urbane znamenitosti: brez

Potopis

Bubiji smo se običajno krajem, ki jih v lepem vremenu preplavijo turisti, raje izognili, po znanem Arboretumu v Volčjem potoku pa smo se kljub pričakovani gneči sprehodili tudi letos. Že sam prihod na paririšče nam je dal vedeti, da je park že poln ljudi. S pomočjo redarjev smo uspeli parkirati in se podali v lepote narave.

Kot običajno se park najprej predstavi s številnimi in raznobarvnimi nasadi tulipanov in vijolic, ki so se najlepše bohotili s svojimi nasadi med zgradbami Minimundusa. Na našo žalost je bilo veliko cvetov že odcvetenih. Sprehod nas je pripeljal mimo nasada belih in rumenih narcis, kjer sta nas zelo pričela motiti hrup in glasba radia Hit. Radio se je iz parka namreč oglašal v živo, a glasba znotraj Arboretuma se je nam vseeno zdela zelo neprimerna, saj smo prišli uživati v zvokih narave. Na našo srečo se glasba radia ni slišala po celem parku, tako smo na to kmalu pozabili in se prepustili čarom narave.

Tokrat se nismo podali na nekoliko daljšo pot po gozdu, ampak smo sprehod nadaljevali v smeri tistega dela, kjer obiskovalce vsako leto pričakata nasada rož v obliki dveh pavov. Toplina sončnih žarkov je precej spominjala na poletje, zato smo si privoščili krajši oddih s sladolednim posladkom, nato pa pot nadaljevali proti staremu delu parka. Tu so bili tulipani zares najlepši in vredni ogleda ter slikanja, na poti nazaj so po slikanju kar sama klicali tudi številni grmi odeti v različne barve. Z nekoliko utrujenimi nogami in ogoreto kožo smo prišli do jezera, kjer se je sončilo več želv in rac, turistom pa je poziral črni labod.

Na področju sejma smo zavili v smeri tokrat posebne razstave orhidej in tropskih metuljev. Gneča pred vhodom je bila že velika, a nas ni odvrnila od ogleda. Videla sva več orhidej posebnih vrst in oblik, kakršnih do sedaj še nisva poznala. Poseben čar tropskemu prostoru in ozračju pa so naredili tropski metulji, ki so prosto letali po prostoru in se večkrat usedli tudi na kakšnega obiskovalca, ki je takrat postal najbolj fotografiran objekt. Kljub gneči nam ni bilo žal obiska razstave, prihod nazaj na svež zrak pa je bil vsekakor dobrodošel.

Tudi tokrat smo dan zaključili z ogledom gostujoče razstave Minimundus. Tokrat je bilo predstavljenih največ znamenitosti z italijanske pokrajine Toskane, kjer sva sicer pogrešila najbolj znani stolp v Pisi. Predstavljene so bile tudi posamezne znamenitosti drugih držav (Moldavija, Azerbajdžan, Avstrija, Japonska, Amerika, Portugalska, Ukrajina), med katerimi mi je najbolj ostala v spominu katedrala z 19 zlatimi kupolami iz Ukrajine.

Ob izhodu je bilo predstavljenih še nekaj vrtnih nasadov, ki so se z glasovanjem obiskovalcev potegovali za najlepši nasad. Že utrujeni smo se vseeno sprehodili še po poti, ki vodi okoli prvega dela parka in sicer ni urejena z lepo oblikovanimi nasadi, kljub vsemu pa je bilo zanimivo videti rdeče tulipane med rumenimi cvetovi regrada. Luka je dan zaključil z zadnjimi slikami velikega nasada rdečih tulipanov, nato pa sva si utrujena pred povratkom domov privoščila še sladko peno in si povrnila nekaj potrošene energije. Park smo prijetno utrujeni in ogoreti zapustili po približno petih urah hoje. Sklenili smo, da bomo Arboretum ponovno obiskali, saj nas bodo vedno nove oblike in barve cvetličnih nasadov vedno znova očarale.

Povezani prispevki

Dostop

Iz Kranja se odpeljemo v smeri Šenčurja in naprej mimo letališča Brnik, skozi naselje Lahovče do naselja Moste, kjer v dobro označenem križišču zavijemo levo v smeri Kamnika. Peljemo se po glavni cesti še skozi nekaj naselij do krožnega križišča, kjer zavijemo desno v smeri Kamnik (ne Kamnik-center). Na tem križišču je pot do Arboretuma Volčji potok tudi že posebej označena s tablami. Kmalu peljemo čez železniške tire in v križišču za njimi takoj zavijemo levo. Na semaforiziranem križišču peljemo naravnost in zapustimo Kamnik. Kmalu v dobro označenem križišču v Radomljah zavijemo desno in čez nekaj minut smo že na parkirišču Arboretuma Volčji potok. Iz Kranja v Arboretum prispemo približno po slabi uri vožnje.

Iz smeri Ljubljana se odpeljemo po avtocesti Ljubljana-Celje in zavijemo pri odcepu Domžale. S Celjske in Mariborske smeri moramo zaviti pri odcepu Krtina. Oba odcepa sta dobro označena z usmerjevalnimi tablami in pripeljeta na staro regionalno cesto Ljubljana-Celje, s katere je za Arboretum treba zaviti levo.

Zanimivosti

Arboretum Volčji Potok je v osnovi botanični vrt za lesnate rastline in je edini tovrstni vrt v Sloveniji. Nahaja se poleg istoimenskega naselja Volčji Potok pri Kamniku. Leta 1952 je bil park dodeljen takrat Agronomski in gozdarski fakulteti, danes Biotehniška fakulteta, v Ljubljani. S tem je bila postavljena osnova za ureditev in razvoj arboretuma, ki se razteza na 88 hektarih in obsega pet urejenih jezer ter 30 hektarov gozda.

Posebnost arboretuma je, da je oblikovan kot park, namenjen javnosti. Njegovi ustvarjalci so študijske zbirke rastlin uporabili kot gradivo za raznolike prizore parka, pri oblikovanju pa je bila pomembna tudi okrasna vrednost (kar je v parku več kot očitno) ter hkrati kombinacije različnih rastlin tudi estetsko in ekološko utemeljene.

V Volčjem Potoku uspeva preko 4500 domačih in tujih rastlinskih vrst dreves, grmovnic in drugih rastlin. Najbogatejše so zbirke vrst javorjev, lip, brez in bukev. Za obiskovalce so verjetno najbolj zanimivi nasadi tulipanov in vrtnic, večkrat letno pa v parku gostujejo tudi različne razstave (stalnica je že gostovanje Minimundusa).

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik