Izleti

Info

  • Trajanje: do pol dneva
  • Letni čas: pomlad

Vrednote

  • Uživajte v: mir, narava, divje živali
  • Naravne znamenitosti: bajerji, jezero
  • Urbane znamenitosti: brez

Potopis

Prost dan smo Bubiji izkoristili za obisk pri turistih zelo priljubljene znamenitosti - Arboretum Volčji potok. Čeprav vreme ni napovedovalo lepega dne, smo se vseeno odpravili od doma. Naš optimizem je bil po uri vožnje že poplačan z drevoredom, ki odpira pot v park in ponuja prve poglede na nasade tulipanov. Kljub že marsikateremu odcvetelemu tulipanu pa je pogled na njihove nasade v celotni podobi vseeno lep in fotoaparat je pel že znano pesem.

Poti parka vodijo v različne smeri, vsaka pa sprehajalcu podarja svojevrsten del narave. Iz objema številnega cvetja smo odšli na sprehod v gozd arboretuma, kjer smo se malce umaknili od turistične gneče. V gozdu smo hodili dlje časa kot smo pričakovali, a nas je pot obdarila s tišino gozda, senco, drevjem in smrekami različnih vrst, oglašanjem žab v mlaki itd.

Po vrnitvi med cvetne nasade smo v enem od jezer videli črnega laboda in kar nekaj večjih rib. Za osvežitev se je prilegla kepica sladoleda in počitek na eni od klopic, ki odpirajo pogled na značilne nasade tulipanov v obliki dveh pavov. Po oddihu smo se sprehodili še okoli nasadov živih mej in grmovnic ter prišli do jezera rdečih javorjev, po katerem je priplavalo tudi nekaj rac (med njimi tudi bela raca).

Proti koncu smo si ogledati še razstavo Minimundusa, ki je tokrat razstavljala miniaturne zgradbe le iz dežele Kitajske. Kljub vročemu pripekanju sonca smo si ogledali vse zgradbe, prebrali njihove opise in jih seveda slikali. Po razstavi nas je čakal le še zadnji del poti, kjer smo se podali v labirint iz žive meje. Sprehodili smo se prav do njegove sredine in splezali na „indijanski šotor“, ki je ponujal lep razgled na okolico. Že malce utrujeni smo si ogledali še zadnje nasade tulipanov in se po lepem dnevu zadovoljni odpravili domov.

Povezani prispevki

Dostop

Iz Kranja se odpeljemo v smeri Šenčurja in naprej mimo letališča Brnik, skozi naselje Lahovče do naselja Moste, kjer v dobro označenem križišču zavijemo levo v smeri Kamnika. Peljemo se po glavni cesti še skozi nekaj naselij do krožnega križišča, kjer zavijemo desno v smeri Kamnik (ne Kamnik-center). Na tem križišču je pot do Arboretuma Volčji potok tudi že posebej označena s tablami. Kmalu peljemo čez železniške tire in v križišču za njimi takoj zavijemo levo. Na semaforiziranem križišču peljemo naravnost in zapustimo Kamnik. Kmalu v dobro označenem križišču v Radomljah zavijemo desno in čez nekaj minut smo že na parkirišču Arboretuma Volčji potok. Iz Kranja v Arboretum prispemo približno po eni uri vožnje.

Iz smeri Ljubljana se odpeljemo po avtocesti Ljubljana-Celje in zavijemo pri odcepu Domžale. S Celjske in Mariborske smeri moramo zaviti pri odcepu Krtina. Oba odcepa sta dobro označena z usmerjevalnimi tablami in pripeljeta na staro regionalno cesto Ljubljana-Celje, s katere je za Arboretum treba zaviti levo.

Zanimivosti

Arboretum Volčji Potok je v osnovi botanični vrt za lesnate rastline in je edini tovrstni vrt v Sloveniji. Nahaja se poleg istoimenskega naselja Volčji Potok pri Kamniku. Leta 1952 je bil park dodeljen takrat Agronomski in gozdarski fakulteti, danes Biotehniška fakulteta, v Ljubljani. S tem je bila postavljena osnova za ureditev in razvoj arboretuma, ki se razteza na 88 hektarih in obsega pet urejenih jezer ter 30 hektarov gozda.

Posebnost arboretuma je, da je oblikovan kot park, namenjen javnosti. Njegovi ustvarjalci so študijske zbirke rastlin uporabili kot gradivo za raznolike prizore parka, pri oblikovanju pa je bila pomembna tudi okrasna vrednost (kar je v parku več kot očitno) ter hkrati kombinacije različnih rastlin tudi estetsko in ekološko utemeljene.

V Volčjem Potoku uspeva preko 4500 domačih in tujih rastlinskih vrst dreves, grmovnic in drugih rastlin. Najbogatejše so zbirke vrst javorjev, lip, brez in bukev. Za obiskovalce so verjetno najbolj zanimivi nasadi tulipanov in vrtnic, večkrat letno pa v parku gostujejo tudi različne razstave (stalnica je že gostovanje Minimundusa).

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik