Potovanja

Info

  • Letni čas: pomlad, jesen

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, turistična ponudba
  • Naravne znamenitosti: brez
  • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, gradovi, muzeji, spomeniki, kipi, stare zgradbe, stara mestna jedra

Potopis

20. 11. 2003 - Prihod v Bratislavo

Ob deseti uri zvečer smo se izpred ljubljanske Hale Tivoli podali čez Avstrijsko mejo proti Slovaški prestolnici Bratislavi, kamor smo prispeli v jutranjih urah naslednjega dne.

21. 11. 2003 - Obisk predstavništva Leka in odkrivanje prvih kotičkov mesta

Vodička nam je pokazala nekaj lokacij v mestu, kjer smo si lahko kupili sendviče in pijačo za nadaljnje dni, nato pa smo za kratek čas sami lahko prvič mahnili v mesto kjer smo takoj preizkusili lokalno pivo in se odpočili od poti. Sledil je obisk predstavništva Leka na Slovaškem, ki je zadostil potrebam za strokovno ekskurzijo. Ker si vsi nismo mogli ogledati predstavništva si je druga skupina ogledala tamkajšnjo farmacevtsko fakulteto in ugotovila, da je naša lepša. Na predstavništvu so nam na kratko predstavili lokalni obrat ter za prvo silo potešili naše želodce. Sledila je nastanitev v hotelu Nivy, ki je bil v svetovnem merilu presenetljivo urejen.

Čeprav utrujeni, smo se na kratko sami odpravili po mestu in odkrivali njegove prve znamenitosti in številne trgovinice starega mestnega jedra. Večerjali smo v Hockey Club okrepčevalnici blizu hotela. Jedla sva presenetljivo okusne krompirjeve svaljke s smetanovim in špinačnim okusom (velika porcija!). Postelja je že klicala.

22. 11. 2003 - Ogled mestnega jedra in obisk vinorodne pokrajine Mali Krpati

Z zaspanci v očeh smo si pod vodstvom ogledali mestno jedro in njegove znamenitosti. Vanj smo vstopili skozi Michailova vrata (velika in mala vrata, poročeni po tradiciji v mesto vstopijo skozi mala, neporočeni pa skozi velika vrata). Ogledali smo si Michailov stolp z muzejem orožja, videli smo hišo, v kateri je živel Mozart, cerkev sv. Martina, v kateri so v času turške okupacije kronali ogrske kralje in kraljice, židovsko četrt s spomenikom žrtvam holokavsta.

Presenečeni smo bili nad mestno arhitekturo, vse zgradbe so namreč zanimivo okrašene z različnimi barvnimi fasadami. Od zunaj smo si ogledali tudi slovaško narodno gledališče, občudovali najožjo hišo (verjetno na svetu, široka je cel meter in pol) in vstopili tudi v mestno hišo.

Po organiziranem ogledu mesta smo samostojno odšli še na kosilo in kakšen manjši nakup po trgovinicah. V popoldanskem času nas je namreč čakal obisk vinorodne pokrajine Mali Krpati, približno 30 km iz Bratislave. Tam smo do večernih ur preizkušali vina v kombinaciji s primernimi dodatki za še boljši okus (midva sva se razgledala tudi po okolici), ko smo se vrnili v mesto in občutili nočno življenje v diskoteki.

23. 11. 2003 - Še zadnji ogledi in odhod domov

Naša pot nas je vodila na Bratislavski grad, ki je bil zaradi obnovitvenih del na najboljši bratislavski razgledni točki – stolpom z restavracijo, ki se obrne za 360 ° - naša najboljša razgledna točka.

V bližini gradu smo videli tudi parlament in kupili še zadnje razglednice ter spominke. Sprehodili smo se nazaj do avtobusa, ki nas je za zgodnje popoldanskih nekaj ur odpeljal v veliko nakupovalno središče s številnimi trgovinicami, našli pa smo tudi restavracijo za kosilo. Pozno popoldne smo se po zapravljenih še zadnjih slovaških kronah po isti poti odpeljali proti domu.

Povezani prispevki

Ni povezanih prispevkov.

Zanimivosti

Bratislava je glavno ter hkrati tudi največje mesto Slovaške. Leži na zahodu države, ob meji z Avstrijo. Skozi njo teče reka Donava. Prve naselbine so tu nastale že v neolitiku, ko so se tu naselili Kelti. Ozemlje je nato padlo pod Rimski imperij, v šestem stoletju pa so se sem priselili Slovani. V letu 907 je ozemlje pripadlo Madžarski.V začetku 20. stol. je Bratislava postala del Češkoslovaške in tudi dobila današnje ime, zadnja leta tega stoletja pa je postala glavno mesto neodvisne Slovaške.

V starem mestnem jedru si je vredno ogledati frančiškansko cerkev, gotsko katedralo sv. Martina (tu so kronali madžarske kralje), univerzitetno knjižnico, nadškofovo palačo, Narodno gledališče. Ogleda so vredna tudi Mihaelova vrata, ki stojijo na robu mesta. Nad mestom leži bratislavski grad.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik