Tako kot že veliko let do sedaj smo se tudi to poletje odpravili na dopust v Premanturo. Uživali smo v vožnji s čolnom, plavali in se potapljali v izredno čistih vodah bližnjih otokov Kamenjaka, si odpočili od preteklega leta ter uživali v obmorskih kulinaričnih dobrotah. Letos nam je posebno družbo delala tudi veverica, ki je kot udomačena mirno živela nad našo jedilno mizo.

Pet dni smo se potepali po Nemčiji. Začeli smo na Bavarskem z gradovi kralja Ludvika II Barvarskega. Ogledali smo si dvorec Linderhof in grad Neuschwanstein. V prihodnjih dneh smo obiskali zabaviščni park Legoland, si ogledali mesto Ulm z najvišjim cerkvenim zvonikom na svetu, in Augsburg, rojstno mesto Mozarta. Zadnji dan smo obiskali jezero Chimsee in si ogledali grad Herrenchiemsee.

Tokratni poletni dopust se je precej razlikoval od dosedanjih. Preživeli smo ga, kot je že tradicionalno, v prikolici na obrobju istrske vasice Premantura. Zaradi opravljenega izpita za voditelja čolnov smo poleg obal Kamenjaka obiskali tudi otoke. Odpeljali smo se na Trombujo in Šekovac, največkrat pa smo se sončili kar na Ceji. Tako je dopust minil izredno mirno.

Letos smo se na dopustu v Premanturi veliko kopali na naših najljubših plažah Kamenjaka v zalivčkih z lepimi kamenčki v vodi. Sredi dopusta smo skočili na izlet v Pulo, areno in akvarij. Čez nekaj dni smo se odpeljali tudi k prijateljema v Barbarigo in iz Fažane z ladjo odpluli na Brione. Dan smo preživeli na otoku Veliki Brion, se odpeljali do safari parka in obiskali muzej posvečen Titu.

Letos smo dopust v Premanturi pričeli z ribami na žaru in borbo z vodnimi pištolicami. Poleg klasičnih dopustniških dni smo imeli tudi nekaj dni močne burje. Takrat smo raziskovali nove kraje. V Medulinu smo se sprehodili po polotoku Kaštel in Arheološkem parku Vižula. V Ližnjanu smo v zalivu Kuje opazovali surfarje in visoke valove ter obiskali rt s svetilnikom Marlena s pogledom na otoček Levan.

Ohrid, mesto cerkva, sem za tri dni obiskal v okviru strokovnega izobraževanja farmacevtov. Poleg samega mesta Ohrid smo si ogledali tudi nekaj večjih znamenitosti - Muzej na prostem v Zalivu kosti, Galerijo ikon, antično gledališče, Plaošnik, samostan sv. Nauma, cerkev sv. Nauma z razgledom na celo jezero ter še nekaj drugih cerkva. Spoznali smo se tudi z Makedonsko hrano in nočnim življenjem.

Za pet dni smo se namestili v Terme Ptuj in poleg uživanja v bazenih s kolesi raziskovali Ptuj z okolico. Ogledali smo si stari del mesta, se povzpeli na Grad Ptuj in uživali v razgledu na mesto, se odpeljali mimo dveh samostanov, v park Ljudski vrt, skozi Mestni park, en dan pa smo namenili vožnji okoli Ptujskega jezera. Le v enem deževnem dnevu smo nekaj znamenitosti obiskali z avtom.

V Premanturi je bilo vse tako kot pretekla leta. Dopoldneve smo preživljali v miru naših priljubljenih plaž Kamenjaka, popoldneve pa v senci borovega gozda pri prikolici ali na lokalni plaži z mivko za Sama. Jedli smo veliko slastnih rib, se sprehodili na najbolj JV rt Kamenjaka, na zahodnih obalah pa čakali sončni zahod. Ogledali smo si tudi stopinje dinozavrov in vhod v bližnjo lokalno jamo.

Odšli smo na krajši oddih v Moravske Toplice. Nastanili smo se v brunarici v neposredni bližini Term 3000 z možnostjo izposoje koles. Tako smo v treh dopoldnevih naredili tri kolesarske ture, popoldneve pa smo namenili sproščanju v termah. Prekolesarili smo iz Moravskih Toplic preko Martjancev do Bogojine, preko Nemčavcev do Murske Sobote in zadnji dan do Bukovniškega jezera ter Kobiljega.

V čudoviti naravi Logarske doline smo na turistični kmetiji preživeli krajši oddih. V nekaj dneh smo se povzpeli do Solčavske tise in slapu Rinka, obiskali Robanov kot in Presihajoči studenec, se po Razgledni cesti odpeljali do izhodišča za vzpon na Potočko Zijalko in s kolesom prevozili Logarsko dolino. Zadnji dan smo obiskali še Pravljični gozd, nato smo polni lepih vtisov naš oddih zaključili.

Na poti v Premanturo smo tokrat naredili postanek na Ročkem polju. Odšli smo na krajši pohod do cerkvice sv. Toma z lepim razgledom na Istro. Sicer je dopust minil v znamenju sprehodov v vas, popoldanskih plavanj na Kamenjaku s hranjenjem galebov in hlajenja Sama v bazenčku ob prikolici. Tudi brez romantike sončnega zahoda in 'lovljenja rib' v Pulski ribarnici ni šlo.

Obiskali smo Istro v spomladanskem času. Nastanili smo se v Barbarigi, od koder smo tretji dan le dočakali sonce in lahko odšli raziskovati Kamenjak spomladi. Obiskali smo nekaj plaž in se sprehodili do najjužnejše točke polotoka. Navdušeni smo bili nad pomladnimi barvami, saj je vse naokoli nas cvetelo. Pri vračanju smo obiskali še Vodnjan, Limski kanal z Romualdovo jamo, Vrsar in Poreč.

Premanturo smo letos obiskali malce drugačni Bubiji. Prvič sva dopustovala kot zakonca in prvič sva dopustovala kot starša. Premanturo je prvič obiskal najin mali fantič Samo, ki je na srečo enako kot midva užival v čofotanju po vodi in hlajenju v senčki borovcev. Dopoldneve smo preživljali v čistem in mirnem zalivčku Kamenjaka, popoldneve pa pri prikolici z zabavanjem novega družinskega člana.

Tri dni smo potovali po Toskani. V Firencah smo se sprehodili prek mostu Ponte Vecchio, na poti do Cortone so nas prevzele barve pokrajine, v San Gimignanu smo zgrešili glavni trg, na Trgu čudežev v Pisi smo svet videli 'postrani'. Videli smo ogromno, začutili utrip življenja v starih srednjeveških mestecih in enostavno uživali v lepotah pokrajine, čeprav nismo imeli sreče s polji maka in sončnic.

Premantura je bila letos namenjena izključno počitku, oddihu v miru in senci borovcev stran od vseh obveznosti. Sonce in visoke temperature so nam bile letos naklonjene. Veliko smo se kopali na plažah Kamenjaka (plaža Plovanje ali Škara),kjer sva se večkrat šla romantiko z gledanjem sončnega zahoda. Srečala sva tudi prijatelja Martina s punco in skupaj smo odšli na Premantursko noč.