Kolo

Info

  • Zahtevnost: lahka
  • Trajanje: do 3 ure
  • Letni čas: pomlad, poletje, jesen

O poti

  • Parkirišče: neoznačeno parkirišče
  • Podlaga poti: asfaltna cesta, gozdna pot, makadamski kolovoz
  • Tip poti: označena pot
  • Značilnosti poti: krožna pot

Vrednote

  • Uživajte v: mir, narava
  • Naravne znamenitosti: posebno drevje
  • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, kapelice

Potopis

Mi smo se na pot odpravili s kolesi. Pričeli smo v Kranju in po stranskih poteh pripotovali do Žiganje vasi. V vasi smo se peljali mimo trgovine, nato pa sledili oznakam za Pot treh zvonov v desno.

Po strmem vzponu smo prispeli skozi vas do gozdne poti, kjer je strmina popustila. Po kratki, a prijetni vožnji, smo prispeli do prve informacijske točke s klopcami za počitek in trim poligonom, kjer smo se dodobra razgibali in nasmejali.

Pot smo nadaljevali v smeri oznak. Po nekaj desetih metrih smo prispeli do prvega zvona, enega od trojice, po katerem ima pot tudi ime.

Pred nami je bil spust do vasi Novake, ki je zaradi nagnjenosti terena minil hitro in brez posebnosti. Pot se je vila po gozdu, bila je prijetno senčna. Na nekaterih mestih so znaki pogozdovanja, kjer smo se seveda ustavili za slikanje.

Prispeli smo do lovske opazovalnice. Nanjo smo se povzpeli in iz nje občudovali razgled po Golniški pokrajini. Pot se je tu ločila od gozda in zravnala. Pričeli smo vrteti pedala in v prijetno sončnem vremenu po bolj ali manj ravninski poti prispeli do drugega zvončka na robu vasi Novake.

Nadaljevali smo desno proti pristajališču za padalce. Na klopcah ob pristajališču smo pomalicali in se odžejali. V zraku žal ni bilo nobenega padalca, a narava je bila vredna uživanja v njej.

Sledil je niz kratkih, a na mestih strmih vzponov proti Sebenjam. Gozdna pot se je ponovno vila po senci gozda. Za kolo je bila kar naporna, saj je bila makadamska cesta zaradi dežja prejšnjega popoldneva razmočena in mehka. Tako smo včasih nadaljevali tudi peš (naš najmlajši kolesar ima šele štiri leta in res majhna kolesa).

Ko smo prispeli do drugega označenega postajališča, se je pot prevesila v najprej prijeten spust, nato pa v strmo pot. Zavore so pele svojo škripajočo pesem. Spust se je končal s padcem pri tretjem zvoncu, ki je s seboj na srečo prinesel le nekaj prask in malo strahu.

Pri tretjem zvoncu, kjer je prav tak trim poligon kot pri prvem, smo si tako odpočili in premagali strah. Za srečo smo še pozvonili in se po asfaltni cesti odpeljali skozi vas Sebenje, mimo skakalnic na levi strani, do vasi Žiganja vas. Tu smo si ogledali znamenito lipo in cerkev, ki zaključujeta Pot treh zvonov.

Sledil je povratek do vasi Duplje, kjer smo si privoščili odlično kosilo in obilen počitek. Nato pa smo se po stranskih in kolesarskih poteh vrnili domov.

Povezani prispevki

Ni povezanih prispevkov.

Dostop

Golnik: Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Kranj Zahod. Zavijemo proti Kokrici in Mlaki. Peljemo se skozi Mlako in naprej skozi Tenetiše in Goriče do Golnika. Na vrhu vzpona je križišče (desno bolnišnica). Zavijemo levo in avto pustimo na koncu vasi.

Senično: Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Kranj Zahod. Zavijemo proti Kokrici in Mlaki. Peljemo se skozi Mlako in naprej skozi Tenetiše, Goriče in mimo Golnika do Seničnega. Pred Seničnim zavijemo levo na stransko cesto. Avto pustimo na označenem parkirišču pri pristajališču padalcev.

Žiganja vasV Kranju se peljemo mimo Zlatega polja v smeri avtoceste proti Polici. Tu nadaljujemo pot naravnost skozi Naklo, mimo hotela in gostišča Marinšek do drugega krožišča, ki ga zapustimo na prvem izvozu, smer Duplje. Peljemo se skozi vas Žeje in Duplje. Nadaljujemo pot po glavni cesti mimo Zadrage. Pri odcepu za Žiganjo vas zavijemo desno in avto pustimo sredi vasi pri cerkvici in znameniti Lipi.

SebenjeV Kranju se peljemo mimo Zlatega polja v smeri avtoceste proti Polici. Tu nadaljujemo pot naravnost skozi Naklo, mimo hotela in gostišča Marinšek do drugega krožišča, ki ga zapustimo na prvem izvozu, smer Duplje. Peljemo se skozi vas Žeje in Duplje. Nadaljujemo pot po glavni cesti mimo Zadrage in Žiganje vasi. Na naslednjem križišču zavijemo desno v smeri Sebenj. Prispemo v vas Sebenje in avto pustimo na označenem parkirišču.

Zanimivosti

Pot treh zvonov je krožna gozdna pot, ki povezuje kraje Žiganja vas, Novake, Golnik, Senično in Sebenje. Ime je dobila po treh zvonovih, ki so postavljeni ob poti. Poleg samih zvonov so ob poti tudi informacijske table, urejena počivališča in dva trim poligona.

Pot je dolga okoli devet kilometrov. Je lahko prehodna, primerna tako za pohodnike, tekače, (gorske) kolesarje, kot tudi za mlade družine z vozički. Vije se po gozdovih in travnikih. Večino časa je speljana po utrjenih makadamskih cestah (kolo in voziček morata biti primerna za tako pot). Pohodniki jo prehodijo v uri in pol do dveh urah.

Ob vasi Sebenje lahko najdemo tudi mokrišče Blata, po katerem je speljana kratka krožna učna pot. Čeprav je sami nismo obiskali, jo priporočamo vsem, ki se bodo potepali po teh krajih.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik