Kolo

Info

  • Zahtevnost: lahka
  • Trajanje: od 3 do 5 ur
  • Letni čas: pomlad, poletje

O poti

  • Parkirišče: označeno parkirišče
  • Podlaga poti: asfaltna cesta, makadamski kolovoz
  • Tip poti: neoznačena pot
  • Značilnosti poti: krožna pot

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, mir
  • Naravne znamenitosti: bajerji
  • Urbane znamenitosti: cerkve, samostani, gradovi, kapelice, stare zgradbe

Potopis

Po jutranji plohi se je na našo srečo nebo začelo jasniti. Tako smo že skoraj sredi dopoldneva odšli proti izhodišču današnje kolesarske ture - Cerklje na Gorenjskem. Pred tem smo raziskovali različne možnosti Cerkljanskih kolesarskih poti, a nam nobena ni čisto ustrezala, zato smo si iz njih oblikovali svoj krog.

Izpred Petrovčeve hiše, v kateri sta danes TIC in knjižnica, smo se odpeljali mimo spominskega parka uglednih krajanov ter spomenika Davorina Jenka v smeri Krvavca. Sledili smo desni cesti in se v vasi Grad ustavili pri prvi znamenitosti, cerkvi sv. Nikolaja. Odpeljali smo se naprej mimo gostilne in se pred odcepom za Ambrož pod Krvavcem zavili na ožjo vaško cesto, ki nas je vodila mimo še cerkve sv. Helene naprej proti koncu naselja. Tu se je cesta razdelila na desni in levi krak, mi smo se odločili nadaljevati po levem v smeri Pšate. Vozili smo se med travniki in polji ter uživali v miru in lepih pogledih na precej mirno okolico. Tako smo se pripeljali do naselja in na srečo z budnim očesom na levi strani opazili cerkev sv. Marije Magdalene na Pšati, ki je malce dvignjena in kar nekoliko skrita hitrejšim voznikom. Tu smo tudi opazili oznake Cerkljanske kolesarske poti št. 1, kateri smo sledili v nadaljevanju. Ko smo se pripeljali do konca naselja, so se nam ponovno odprli lepi pogledi na mirne travnike in še nekaj skritih hiš na samem. Pot je pri gozdu zavila v desno, a na hitro smo zavili še levo po makadamski poti in si ogledali novodobni dvorec Poženik. Spustili smo se po manjšem klancu v smeri Poženika in na križišču ponovno opazili njihovo cerkev ter znamenje. Današnja tura je res v znamenju cerkva, božjih znamenj ob poti, pa tudi na številnih hišah ali njihovih vogalih smo opazili bodisi poslikave s cerkveno tematiko, bodisi manjše božje kote.

Cesta v smeri Šmartnega se je nekoliko razširila, vseeno pa na sobotno dopoldne res ni bilo veliko prometa. Peljali smo se mimo socialno varstvenega zavoda Dom Taber, cerkve sv. Martina in sledili kolesarski trasi št. 1 preko več naselij. Ob prihodu v Zalog smo že v daljavi opazili cerkev sv. Matija, na križišču za njo pa smo začeli slediti Cerkljanski kolesarski poti št. 2 in nadaljevali levo v smeri Lahovč. Proti koncu naselja Zalog je pot ostro zavila desno in po kratki vožnji z razgledom po travnikih in okolici smo že prišli do Ribnika Lahovče. Tu smo naredili krajši postanek, slikali nekaj lepih roza-belih lokvanjev in prebrali, katere ribe vse tu živijo. Pred nami pa je bil že naslednji cilj, ki se ga fanta vedno najbolj razveselita - gledanje letal ob letališču Jožeta Pučnika. Kolesarili smo brez postankov in sledili glavni cesti. Peljali smo se mimo cerkve sv. Florjana in čez naselje vse do konca Lahovč. Tu smo prečkali glavno prometnico, v bližini letališča pa še eno in že smo zavili desno na makadamsko pot, ki vodi tik ob letališču. Parkirali smo kolesa v zgornjem delu pristajalne steze in kljub vročemu sončnemu dnevu skoraj ob 12. uri čakali na pristanek nekaj letal. Tu smo se zadržali več časa kot smo načrtovali, a doživetje, ko tik nad tabo leti letalo, je vseeno vredno postanka. Mi smo počakali na prelet dveh letal nad našimi glavami, nato pa smo se podali na dolgo vožnjo po ravni makadamski poti tik ob letališču, katere ni in ni videti konca kar lep čas. Ob vožnji so nas spremljali številni metulji in kačji pastirji, ki so skupaj z nami in ob nam uživali v rahlem vetriču vožnje. Čeprav se je nebo začelo oblačiti, nam je bilo na poti do druge strani vzletne steze že precej vroče.

Sledilo je prečkanje glavne prometne ceste od Šenčurja do Brnika, na drugi strani pa nas je že čakala makadamska pot. Peljali smo se naravnost mimo kapelice na križišču, kjer se tokrat nismo odločili za vožnjo naravnost v Šenčur. Steza nas je vodila v gozd, kjer smo občutili nekoliko hladnejši zrak in uživali krajše ohlajanje telesa. Bili smo sami sredi gozda in zopet smo uživali v miru narave. Prišli smo do križišča, kjer je oznaka za turo št. 2 kazala naravnost, zato smo nadaljevali in se pripeljali vse do Srednje vasi v Šenčurju. Tu smo nadaljevali desno po glavni cesti, ki na srečo ni bila zelo prometna, vse do Velesovega. Peljali smo se čez naselje, prečkali glavno cesto in nato pri božjem znamenju med hišami zavili desno po ožji vaški poti. Pripeljali smo se do konca naselja in pred nami že videli novo cerkev, cerkev sv. Marjete na Trati. Od nje smo se spustili po klancu navzdol v Adergas in do cerkve Marijinega oznanjenja in samostana. Čeprav smo na današnji turi videli veliko cerkva, je bila ta cerkev največja in najlepša danes ter vsekakor vredna vožnje mimo. Sledili smo desni cesti mimo cerkve in naprej v krajši klanec v smeri Vodnikovega dvorca. Hitri spust nas je že pripeljal do ribnikov Češnjevek, kjer smo ponovno naredili krajši oddih za slikanje, tokrat lepih belih lokvanjev, in kratko uživanje ob pogledu na mirno življenje velikega ribnika. Želeli smo obiskati še pomol in otoček malega ribnika, a smo razočarani ugotovili, da so si ljudje tam postavili šotore, zato smo se odpeljali naprej.

V Češnjevku smo se priključili nazaj na glavno cesto in se odpeljali levo mimo cerkve sv. Duha ter vse naprej do Gradu Strmol. S kolesa je pogled na grad z glavne ceste precej bolj mogočen in lep kot je to opaziti pri vožnji mimo z avtom. Ustavili smo se v kavarni Strmol in se posladkali z dobrimi tortami ter sladoledom. Pred nami je bila le še vožnja skozi Dvorje nazaj do Cerkelj, kjer je naš pogled še pred parkiranjem koles ujel še zadnjo cerkev danes, cerkev Marijinega vnebovzetja. Ravno prav utrujeni in razgibani smo veseli ugotovili, da nam je bilo tudi vreme danes res naklonjeno, saj nam je namenilo le nekaj kapelj dežja in tako omogočilo izpeljati lep, lahkoten izlet do konca.

Povezani prispevki

Dostop

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Kranj - vzhod. Na krožišču izberemo prvi izvoz v smeri Brnika. Peljemo se mimo Šenčurja in letališča. Na krožišču v Spodnjem Brniku uporabimo tretji izvoz in se pripeljemo naravnost v Cerklje na Gorenjskem. Avto parkiramo na parkirišču ob Zavodu za turizem Cerklje.

Zanimivosti

Cerklje na Gorenjskem se s sedanjim imenom prvič omenjajo po letu 1239, pred tem je bil kraj poznan pod imenom Trnovlje. Mesto današnje cerkve je bilo namreč nekoč zaraščeno s trnjem, pastirji pa so v njem našli Marijino podobo. Na tem mestu so zgradili kapelo Marija v trnju, pozneje so tu zgradili cerkev posvečeno Mariji Vnebovzeti, ob njej pa še tri manjše. Zato so kraj začeli imenovati Cerkve, v gorenjskem dialektu pa je bilo to Cérkle. Sicer je bilo to področje naseljeno že v antiki z 12 dvorci, od katerih se je do danes ohranil le Grad Strmol. Najdbe na trasah pod cerkvijo sv. Štefana so tudi sledi bivanja iz starejše kamene dobe. Kako so včasih živeli bogati meščani, gostilničarji, kmetje in čebelarji, v Cerkljah še danes lahko začutimo z obiskom Hribarjeve vile (poletno bivališče ljubljanskega župana Ivana Hribarja) in Petrovčeve hiše (mogočna zidana hiša z bogatim pročeljem in freskami). Čez cesto najdemo še spominski park znanih osebnosti Cerkelj, spomenik skladatelju Davorinu Jenku in OŠ Davorin Jenko, v bližini pa župnijsko cerkev Marijinega Vnebovzetja s pokopališčem, katerega vhodni del in kapela sta delo Jožeta Plečnika.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik