Kolo

Info

  • Zahtevnost: zelo lahka
  • Trajanje: od 3 do 5 ur
  • Letni čas: pomlad, jesen

O poti

  • Parkirišče: označeno parkirišče
  • Podlaga poti: asfaltna cesta, makadamski kolovoz
  • Tip poti: neoznačena pot
  • Značilnosti poti: krožna pot

Vrednote

  • Uživajte v: razgled, mir, narava, divje živali
  • Naravne znamenitosti: jezero
  • Urbane znamenitosti: mostovi

Potopis

Med preživljanjem aktivnega dopusta v Termah Ptuj, o katerem si lahko več preberete v prispevku Ptuj z okolico , smo si želeli ogledati tudi znamenito Ptujsko jezero. Tako smo se izpred apartmajev v turističnem kompleksu odpeljali na izlet okoli jezera. Zjutraj je bilo vreme sončno, tako da smo upali, da bomo jezero s kolesi lahko obkrožili še pred napovedanim poslabšanjem vremena.

Pričeli smo na desni strani jezera. Uživali smo v mirni vožnji po makadamski poti. Žal smo takoj na začetku zgrešili pot na nasip in jezera skoraj nismo videli. A ravno zaradi tega smo lahko uživali v miru in naravi ter skrivoma pogledovali proti nasipu, da bi našli kakšno pot nanj. A večino časa je bil med nami in jezerom potok, ki nam je preprečeval vzpon.

Šele proti spodnji strani jezera smo uspeli najti most in pot na nasip, kjer se nam je jezero razprlo v vsej svoji lepoti. Tako smo prekmalu prispeli do druge strani jezera, ki ga je zapiral jez. Prečkali smo jez in si ogledali zapornice, ki regulirajo višino vode v jezeru.

Druga polovica jezera naj bi bila sicer zaprta za obisk. Vseeno pa smo se, po pogovoru z domačinom, odpravili po njej. Stalno smo se gibali po nasipu in uživali v pogledu na jezero ter njegove prebivalce. Čeprav pot ni bila ravno kratka, so nam kilometri ob opazovanju raznovrstnih ptičev hitro minevali. Ob prvih znakih utrujenosti smo si odpočili na kakšnem izmed številnih pomolov, ki so nam še dodatno približali jezersko gladino.

Proti koncu smo zavili tudi na majhen rt, kjer smo od blizu videli skupino labodov. Ko smo se jih naveličali (in oni nas), smo nadaljevali pod Puhovim mostom proti železniški postaji in v Mestni park. Tu smo naredili še zadnji počitek pred povratkom v apartma. Čeprav smo celo dopoldne preživeli ob vodi, se le-te nismo naveličali in smo popoldan preživeli v bazenskem kompleksu, ki je blagodejno vplivalo na utrujene mišice.

Povezani prispevki

Dostop

Iz Ljubljane se peljemo po štajerski avtocesti v smeri Slovenske Bistrice in Maribora. Peljemo se mimo Slovenske Bistrice. V Slivnici pri Mariboru na razcepu Slivnica izberemo desni krak (Podravska avtocesta) proti Ptuju. Na izvozu Hajdina zapustimo avtocesto. Na prvem krožišču izberemo prvi izvoz in sledimo oznakam za Ptuj in Terme Ptuj. Enakim oznakam sledimo tudi na drugem krožišču, kjer izberemo drugi izvoz. Peljemo se po Mariborski cesti skozi Zgornjo in Spodnjo Hajdino. Na Ptuju v križišču zavijemo levo v smer Čakovec in Ormož. V naslednjem križišču ponovno zavijemo levo na Mlinsko cesto. Na naslednjem razcepu izberemo desno cesto (ne gremo mimo prodajalne vozil Mercedes). Avto pustimo na velikem parkirišču pred termami.

Zanimivosti

Ptuj je eno najstarejših mest v Sloveniji. Področje je bilo poseljeno že v pozni kameni dobi, v antiki pa je bil okoli leta 15 n. št. na tem mestu zaradi svoje strateške lege postavljen rimski tabor. V njem sta včasih hkrati taborili tudi dve legiji ( legija Augusta in XIII. legija Gemina), s čimer je lahko tu hkrati bivalo kar 100.000 ljudi. Iz tabora se je kasneje, okoli leta 103, razvilo mesto Poetovio. Med leti 117 – 138 je bil zgrajen most prek Drave, v naslednjih letih pa tudi mitrej I. V 3. stoletju je imelo mesto 10.000 prebivalcev (30.000 skupaj z okolico) in je bilo v tem času večje od Londona in Dunaja. Okoli leta 452 so ga opustošili Huni, ki so prodirali proti Italiji. V naslednjem stoletju, med 568 – 590 so se tu pričeli naseljevati Slovani. Leta 795 pride Ptuj pod frankovsko oblast. V letih 840 – 874 postane posest panonskih knezov Pribine in Koclja. Leta 1147 je salzburški nadškof Konrad I. ponovno pozidal grad na Grajskem griču. Leta 1230 je bil dokončan tudi dominikanski samostan in Mali grad. V drugi polovici tega stoletja sta bila zgrajena tudi minoritski samostan in župnijska cerkev sv. Jurija. Prva železniška proga je na Ptuj prišla med 1859-1860, za namen katere so zgradili tudi železniški most prek Drave. Konec šestdesetih let 20. stoletja so odkrili termalno vodo, ki je bila pogoj za izgradnjo Term.

Na Dravi v bližini Ptuja leži največje umetno jezero v Sloveniji – Ptujsko jezero. Nastalo je z zajezitvijo reke Drave pod Ptujem v letu 1978. Služi kot akumulacija za hidroelektrarno Formin. Zaradi svoje velikosti (dolgo je 7,3 km in široko 1,2 km) in globine (12 m) je primerno tudi za veslanje, jadranje in deskanje. Tu lahko najdemo številne vodne rastline in živali, saj je jezero z dvema otokoma pomembno gnezdišče za ptice.

Zemljevid


Prenesi kot datoteko GPX

Galerija slik