Knjige

Podrobnosti o knjigi

 • Avtor: Cathy Howes
 • Polni naslov: The Wedding Pocket Bible: Everything a bride needs to know to plan the perfect wedding
 • Originalni naslov: The Wedding Pocket Bible: Everything a bride needs to know to plan the perfect wedding

 • ISBN: 978-190708708-0
 • UDK: ni podatka
 • COBIS-ID: ni podatka

 • Založba: Pocket Bibles
 • Leto izdaje: 2010
 • Kraj izdaje: ni podatka
 • Zbirka: {field 56}
 • Število strani: 192
 • Jezik: Angleški

{field 59}

Kratka vsebina

Knjiga The Wedding Pocket Bible je pravzaprav res žepni priročnik za vsak par oz. bolje rečeno, za vsako nevesto, ki vključuje resnično čisto vse in še več, kar je potrebno za organizacijo (kot večkrat pravijo) najpomembnejšega dne v življenju vsakega para - poroke. Knjiga je na eni strani zelo koristen priročnik, na drugi strani pa prav prijetno, lahkotno in večkrat zabavno branje.

V petnajstih poglavjih avtorica predstavi vse od zaroke do poročnega dne, medenih tednov in na koncu še najpogostejših problemov, ki se pojavljajo v tem obdobju ter na sam veliki dan. V vsakem poglavju kratko in jedrnato v obliki "Pocket fact" predstavi različne zanimivosti, bodisi iz poročnih pripetljajev slavnih ali pomembnih zgodovinskih oseb, pa vse do dogodkov, ki so se zapisali v Guinessovo knjigo rekordov. Poleg "Pocket fact" zanimivosti avtorica določene uporabne stvari še dodatno izpostavi v "Pocket tip" vsebinah. Največkrat so to kakšne malenkosti, na katere pri organizaciji sploh nebi pomislil, ali pa kakšni nasveti npr. na kakšen način je mogoče zmanjšati stroške pri organizaciji poroke.

Branje vsekakor priporočam vsaki bodoči nevesti, ne glede na to ali bo njena poroka cerkvena in civilna ali samo civilna ter ali si želi veliko ali majhno poroko. Mogoče knjiga res daje vtis, da je namenjena bolj nevestam, ki si želijo veliko, drago in razkošno poroko, saj vključuje res vse od A do Ž za največje poroke, a tudi nevesta, ki si želi majhno in bolj preprosto poroko, bo lahko v knjigi lahko našla številne ideje in smernice za uresničitev svojih želja.

Razmišljanje

Zelo verjetno skoraj ni ženske, ki ne bi že v svojih otroških letih sanjala o svoji popolni poroki in svojem princu na belem konju. Običajno si vedno zamišljamo poroke, kakršne lahko vidimo v številnih filmih s to tematiko (tudi avtorica v tej knjigi našteje in opiše 10 najboljših filmov s poročno vsebino). Da pa se v današnjih časih dejansko poročimo, moramo biti pravzaprav že kar srečnice, saj trend kaže na vse manjše število porok. Zakonska zveza danes ni več tako cenjena kot je bila včasih. Pari se ne poročajo, ampak pogosteje živijo skupaj v zunajzakonski zvezi. Zato je verjetno vsaka ženska še toliko bolj presrečna, če doživi svoj zaročni dan, obenem pa ta ni v stilu filma The Bachelor, kjer je bodoča nevesta slišala od svojega dragega le stavek: "Zmagala si!"

Tradicionalno naj bi bila zaroka stvar moškega, organizacija in priprave poroke pa stvar ženske. A danes tradicija ni več to kar je bila, saj tudi ženske izvajajo zaroke in tudi moški večkrat sodelujejo pri organizaciji poroke. Pravzaprav je danes vse bolj ali manj stvar dogovora med partnerjema. Če še malce ostanemo pri tradiciji - v knjigi najdemo tudi kratke opise zgodovinskih tradicij različnih kultur, tako na področju poroke kot zaroke, obenem pa tudi seznam desetih najbolj nenavadnih načinov, kako "postaviti vprašanje" oz. zaročiti.

Torej od zaroke do poroke. In kaj je za ženske najpomembnejše pri poroki - obleka! Običajno vedno pomislimo na nevesto v belem, saj naj bi bilo tako tradicionalno in je v starih časih izkazovalo žensko nedolžnost. A pravzaprav bele obleke niso vedno povezovali s poroko, ampak so se ženske včasih poročale v katerikoli barvi so želele (kot zanimivost, za najbolj nesrečno barvo je veljala zelena). Dolgo belo poročno obleko naj bi v višjem sloju prva nosila nevesta kraljica Victorija, ko se je leta 1840 poročila s princem Albertom. In od takrat naprej je bela obleka postala alfa in omega za vse bodoče neveste. Kakšni stili poročnih oblek vse obstajajo in na kaj vse je potrebno pomisliti pri samem izbiranju obleke, avtorica jasno opiše v knjigi. Ker pa si sama želim dolgo obleko, mi je še posebej ostala v spominu dolžina najdaljše poročne obleke, ki jo navaja avtorica v knjigi. 25 let stara Kitajka se je v knjigo rekordov zapisala s svojo 2162 m dolgo poročno obleko s 600 kristali! Tako dolge obleke si verjetno ne predstavlja imeti nobena običajna nevesta.

Takšne drobne malenkosti iz tradicije, modernih običajev pa vse do zanimivosti in svetovnih rekordov na področju najprej zarok, nato pa predvsem poročnih dogodkov, avtorica navaja skozi celo knjigo. Če ste že prej vedeli, da organizacija poroke ni čisto enostavna, boste v tej knjigi dobili potrditev vašega mnenja. Če pa ste celo življenje mislili, da veste vse o poroki, kako se boste lotili organizacije, kaj vse boste vključili ali ne, pa vas bo ta knjiga vsekakor spomnila na še kakšno malenkost, na katero ste že pozabili ali pa vam bo dala kakšno novo idejo, na katero še niste pomislili. Predlagam za začetek ogled filma Načrtovalka porok (The Wedding Planner), nato pa se potopite v branje knjige The Wedding Pocket Bible. Če je le možno tako, da določene zanimivosti (dobre ali nenavadne) že sproti delite s svojim partnerjem, saj je tako branje še bolj zabavno, hkrati pa s partnerjem že odkrivata prve stvari za vajino poroko.